Er staat een barstensvol schaatsweekend voor de deur, van selectiewedstrijden tot World Cups langebaan én shorttrack. Ook de marathonrijders komen deze zaterdag weer in actie. In het buitenland staan de kunstrijders op het ijs. Check hier hoe je alles kunt volgen. En vergeet je wekker niet!

ISU World Cup 4 shorttrack (6 t/m 8 december)
De shorttrackers sluiten het Aziatische deel van de wereldbekertoer dit weekend af in Shanghai. Het wordt weer vroeg opstaan voor de Nederlandse schaatsfan, want in China is het zeven uur later. Zoals gebruikelijk worden op vrijdag de kwalificaties gereden (vanaf 09.30 uur lokale tijd) en staan zaterdag en zondag de finales op het programma. Deze worden verreden vanaf 14.00 uur lokale tijd. Alle finaleraces zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de ISU. Klik hier voor meer informatie. 

ISU World Cup 3 langebaan (6 t/m 8 december)
In de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan (voorheen Astana) staan de derde World Cup op het programma voor de langebaanschaatsers. Dit is het weekeinde van de langste afstanden: de 5000 meter bij de vrouwen en de 10.000 meter bij de mannen. Daarnaast staan de ploegenachtervolging en de team sprint op het programma. De wedstrijden zijn te volgen via het YouTube-kanaal van de ISU of via NOS.nl, maar let op: het is vijf uur later in Kazachstan. Op NPO1 zal de World Cup ook (deels in samenvatting) worden uitgezonden. Voor het programma, deelnemers en meer, klik hier

ISU (Junior) Grand Prix finale (5 t/m 8 december)
Na zes wedstrijden bij zowel de junioren als senioren zijn de finalisten bekend voor de ISU Grand Prix. In het Italiaanse Turijn neemt de top zes van elke categorie (mannen, vrouwen, paarrijden en ijsdansen) het tegen elkaar op om de eindwinnaar te bepalen. De wedstrijden zijn te volgen via het YouTube-kanaal van de ISU. Het programma van de junioren vind je hier en van de senioren hier

KPN Marathon Cup 6 (7 december)
Na de Trachitol Trophy en een week rust stapt het marathonpeloton zaterdag weer op het ijs. De Meent Bauerfeind in Alkmaar is het strijdtoneel van de zesde Cup-wedstrijd. Om 17.00 uur trappen de beloftenvrouwen af, gevolgd door de mannen om 17.45 uur. In de Topdivisie starten de vrouwen om 19.15 uur en betreden de mannen vanaf 20.30 uur het ijs. De wedstrijden in de Topdivisie zijn te volgen via de livestream op schaatsen.nl/marathon. Klik hier voor meer informatie. 

Golden Spin of Zagreb (5 t/m 7 december)
In Kroatië wordt deze week de Golden Spin of Zagreb gereden, dit is de laatste Challenger in een reeks van tien wedstrijden. De ISU Challenger Serie stelt rijders in staat om punten te verdienen voor de wereldranglijst. Namens Nederland staan Niki Wories, Kyarha van Tiel, Linden van Bemmel en het paar Michel Tsiba & Darya Danilova op het ijs. Bij de senioren strijden Wories en Van Tiel nog om een EK-ticket. Klik hier voor meer informatie. 

Rabo Holland Cup 3 & Mass start competitie 5 (7 en 8 december)
Op zaterdag en zondag wordt in Hoorn de derde Rabo Holland Cup verreden en er staat een sterk deelnemersveld aan de start. Naast punten voor het klassement zijn er ook laatste startbewijzen voor de KPN NK Afstanden te verdienen. Na de reguliere races om de Holland Cup wordt zondag ook de vijfde wedstrijd in de mass startcompetitie gereden.

Invitation Cup Canada (6 t/m 8 december)
Een flink aantal Nederlandse shorttrackers is afgereisd naar Montréal om daar de Canadese Invitation Cup te rijden. Onder anderen Anne Floor Otter, Marijn Wiersma en Jens 't Wout staan aan de start. Meer informatie vind je hier

Selectiewedstrijden YOG (7 december)
In Heerenveen én Hoorn staan zaterdag voor de junioren selectiewedstrijden voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) op het programma. De shorttrackers zullen zich op Thialf moeten bewijzen op de 500 en 1000 meter, terwijl de langebaanschaatsers tijdens de Rabo Holland Cup in Hoorn een plekje proberen te bemachtigen op de 500 en 1500 meter. 

Flevobokaal 2 (10 december)
Op dinsdag wordt in Biddinghuizen de tweede Flevobokaal van dit seizoen verreden. Deze keer staan de masters (40+ en 55+) en C-rijders aan de start op Flevonice voor hun wedstrijden over 35 kilometer. Meer informatie vind je hier

Klik hier voor de volledige kalender.