Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2019

Het succesweekend van Schouten: 'Blijven geloven en ervoor knokken'

Voor Irene Schouten was de KPN NK Afstanden het weekend waarin alles op zijn plek viel. Zelf wist ze altijd dat het erin zat, maar met drie tickets voor de EK en WK Afstanden, twee persoonlijk records en een Nederlandse titel kwam dat er ook eindelijk uit op een belangrijk moment.

Foto : Sander Chamid

Het ongeloof droop zondag van Schoutens gezicht toen ze zich realiseerde dat zij tweede was geworden op de vijf kilometer. In de laatste rit kwam Carlijn Achtereekte niet aan het nieuwe persoonlijke record van Schouten (6.54,87 om 6.55,04). "Carlijn reed in de laatste ronden sneller en op een gegeven stond er ook een verschil van 0,0 seconde. Maar op het bord zag ik dat ze derde was en ik dacht: ben ik nu tweede? Dat komt dan toch door mijn slotronde."

Op de 5000 meter nam Schouten het in de voorlaatste rit op tegen Esmee Visser. Waar ze het een dag eerder veelal alleen moest doen op de drie kilometer, kon ze nu 'lekker racen'. "Maar je rijdt wel tegen de olympisch kampioene en je moet je daar niet gek door laten maken. Ik zat in een lekker ritme, maar op een gegeven moment maakte ik een fout met een wissel." Ze moest even inhouden en vervolgens weer versnellen. "Ik bleef wel dezelfde rondetijden rijden, maar het kostte mij mijn slag en veel energie. Dat was balen, maar je leert er ook weer van."

Die drie kilometer op zaterdag leverde Schouten een net zo verrassende zilveren medaille op, wederom achter Visser en voor Achtereekte. Dit keer moest de Noord-Hollandse een tijd neerzetten voordat alle favorieten aan de beurt waren. "Ik dacht meteen: dit is niet genoeg. Maar stuk voor stuk kwamen ze er niet aan. Voor de laatste rit was ik al blij dat ik het WK had gehaald. Ik heb nog nooit een drie kilometer gereden op het wereldkampioenschap."

Het toernooi begon vrijdag al goed met een persoonlijk record op de 1500 meter (1.57,51). "Waar dit vandaan komt? Mijn benen", grapt Schouten. "Sommige mensen zeggen dat ik technisch beter ben gaan rijden." Maar nee, voor haar gevoel heeft ze niets wezenlijks anders gedaan dan voorgaande jaren. "Als het er niet uitkomt, is het schaatsen gewoon niet leuk. Ik train en werk hier zo hard voor en waarom lukt het niet? Daarom heb ik ook zoveel respect voor Roest, Kramer en Wüst die zo stabiel en altijd goed rijden. Nu kan ik nog marathon en langebaan combineren, maar als de Spelen er zijn ga ik wel volledig voor de langebaan. Of de Elfstedentocht moet komen, haha."

Stalpoten
Een jaar geleden was Schouten ziek met de KPN NK Afstanden, maar kon ze zich wel herpakken met titelprolongatie op de mass start. Voor aanvang van dit seizoen gaf ze aan zich al meer op de langebaan te gaan richten. "Dat werpt zijn vruchten af. Ik ben blijven knokken en geloven dat het er ook op de drie en vijf kilometer in zit. Ook als de buitenwereld me afschreef. Het is mooi dat het er nu ook uitkomt op een belangrijk moment. Ja, ik bewijs wel een beetje het ongelijk van een aantal mensen."

Het succesweekend van Schouten werd zondag afgesloten met haar zevende Nederlandse titel op rij op de mass start. Een inkoppertje, zou je zeggen, maar juist voor deze afstand was ze nerveus. "Deze mass start is niet te vergelijken met de andere koersen. Wij rijden er een vijf kilometer voor en de mannen een tien kilometer, daar krijg je toch een beetje stalpoten van. Internationaal is ook anders dan nationaal. Ik moest vormbehoud laten zien aan de bondscoach. Die plek voor het WK was vrij zeker, maar je wilt ook die titel winnen. Dat is gelukt en daar ben ik heel blij mee."

De 27-jarige Andijkse tankte vertrouwen voor de KPN NK Afstanden met een 'geheime' trainingswedstrijd in Inzell. In de Max Aicher Arena werd vorig weekend de jaarlijkse landenwedstrijd voor junioren uit Noorwegen, Duitsland en Nederland verreden en de ploeg van Jillert Anema was daar op trainingskamp. "Ik wilde graag nog een wedstrijd rijden, maar dat kon eigenlijk niet", vertelt Schouten. "Toen heeft Jillert geregeld dat Jorrit en ik er tussendoor mochten. De dweilmachine was amper van het ijs of wij moesten al van start."

Feestje missen
Op die 3000 meter tegen Jorrit Bergsma ('ik heb hem natuurlijk de hele race niet gezien') zette Schouten de klok stil op 4.01,96. "Ik dacht dat niemand die tijd zou zien, maar het internet weet alles", lacht ze. "Die wedstrijd heeft mij heel veel vertrouwen gegeven. De snelste tijd die ik tot dan toe had gereden was 4.04 in Heerenveen. Het is voor mij soms moeilijk inschatten wat ik kan op Thialf, omdat ik weinig langebaanwedstrijden op goed ijs rijd."

Met meer startbewijzen dan verwacht moet de planning voor de tweede helft van het seizoen iets gewijzigd worden. Niet zozeer op sportief gebied, maar vooral in huize Schouten zelf. De WK Afstanden (13-16 februari) komen op een ongelukkig moment. Vader Klaas geeft namelijk op 1 februari een groot feest, omdat hij zestig jaar wordt en het bloembollenbedrijf 25 jaar bestaat, maar dankzij de goede prestaties van Irene zal zijn dochter er niet bij zijn. "Hij zei zaterdagavond voor de grap: 'Dan kom je maar even terug'", lacht de regerend wereldkampioene op de mass start.

Voordat Schouten volgend weekeinde Nederland mag vertegenwoordigen op de Europese afstandskampioenschappen in Heerenveen, zal ze eerst in het lichtblauwe pak van Royal A-ware verschijnen op IJsbaan Twente in Enschede. Op nieuwjaarsdag wordt daar het KPN NK Marathon verreden en kan ze met een vijfde titel op rij in de voetsporen treden van Atje Keulen-Deelstra. 

Alles wat je moet weten over het KPN NK Marathon lees je in onze voorbeschouwing.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan