Na haar stormachtige doorbraak op de inlineskates deze zomer is het makkelijk om ook in de winter hoge verwachtingen te hebben. Toch koos Bente Kerkhoff er in september heel bewust voor om even gas terug te nemen. Aan het begin van het winterseizoen sloeg ze vrijwel alle marathons over en richtte ze zich op de mass start en de langebaanwedstrijden. Dit weekend heeft ze in Alkmaar haar eerste grote afspraak: het NK lange afstanden voor junioren.

De vermoeienissen van een lange inlinezomer hadden er bij Kerkhoff stevig ingehakt. Met een zilveren WK-medaille en een EK-titel op zak, was het echt even nodig om te resetten, geeft Kerkhoff aan. Tijdens de derde Rabo Holland Cup in Hoorn vertelt ze hoe ze de periode na die grote toernooien beleefde. "Na het EK zou ik twee weken helemaal niks doen. Dat werden er uiteindelijk drie, want in die laatste week werd ik ziek. Mark Horsten (haar skeelertrainer, red.) moest wel lachen en zei dat ik zelfs ziek worden kon plannen."

De terugkeer naar de schaats viel de schaatsster niet mee. "Je weet dat je een geweldig inlineseizoen heb gehad, maar je merkt ook wel dat je een achterstand hebt. De rest heeft wel de hele zomer voor het schaatsen getraind. Dat was echt even aanpoten. Ik merk dat ik er nog steeds niet helemaal ben, maar ik ben goed onderweg."

Investeren
De nuchtere West-Fries in Kerkhoff wil ook niet te hard van stapel lopen. Schaatsen en skeeleren zijn immers niet met elkaar te vergelijken, stelt ze. "In de zomer merk je dat je ambities heel hoog zijn, daarna moet je dat wel relativeren. Met het schaatsen ben ik eerstejaars A-juniore. Vorig jaar heb ik de marathons met dispensatie gereden, want ik was veel te jong. Bij de enige marathon die ik nu heb gereden baalde ik achteraf hoe ik reed, maar dan moet je wel beseffen dat ik een heel zware zomer heb gehad en dat ik nu ook langebaan en marathon tegelijk doe."

Met die gedachten wil Kerkhoff voor komend jaar geen al te grote verwachtingen koesteren. "Het zou me geweldig lijken om naar het WK Inlineskaten in Colombia te gaan en het WK mass start te schaatsen, maar het hoeft niet. Ik ben van plan om vooral stappen te maken en sterker te worden." De 17-jarige rijdster is komend seizoen bij zowel het skeeleren als het schaatsen eerstejaars in haar categorie en houdt de optie open om een jaar te investeren en ervaring op te doen. Elk toernooi dat daarbij komt en elke eventuele medaille is dan een leuke extra. 

Kerkhoff tijdens de Junior World cup in Enschede | Foto : Hidde Muije

Mass start
Met haar ervaring op inlineskates en veelzijdigheid op het ijs komt een schaatsster als Kerkhoff met name tot haar recht op de mass start. Dat laat ze dan ook zien tijdens de wedstrijd in Hoorn. Met een aanval in de laatste ronden probeert ze het peloton te snel af te zijn, ook al heeft ze zelf in eerdere wedstrijden ook al bewezen snel te zijn aan de finish. Haar poging strandt in de laatste tien meter. Marijke Groenewoud snoept Kerkhoff net aan de overwinning af.

"Het gaat eigenlijk heel goed", vertelt ze enthousiast. "Ik vind de mass start een superleuk onderdeel. Het is kort, er zit veel snelheid in en het is ook tactisch." In de kleuren van Jacobus.nl, het satellietteam van A6.nl, flitst ze over het ijs. "Ik kan er echt van genieten." Dat het haar zo goed afgaat, verklaart ze dan ook vanuit haar multidisciplinaire achtergrond. "Ik heb net even meer snelheid dan de gemiddelde marathonner en meer tactisch inzicht dan de gemiddelde langebaner. Dat komt allemaal samen op de mass start."

Dit bericht bekijken op Instagram

🌲🙋🏼‍♀️

Een bericht gedeeld door Bente Kerkhoff (@bentekerkhoff_) op

Het is heel mooi dat er dit jaar een toegankelijke competitie is", gaat ze verder. "Je ziet dat Imke (Vormeer, red.) nu rijdt nadat ze zich voor de NK Afstanden probeerde te plaatsen en Femke Kok rijdt hier haar eerste. Ze is een hele goede langebaner en dan is het goed dat ze ook hieraan mee kan doen. Je ziet toch dat voor selecties heel vaak langebaners op de mass start gezet worden. Dan is het wel goed dat er een competitie is waarin ze kunnen oefenen."

Realistisch
Zelf hoopt Kerkhoff ook ooit op een wereldkampioenschap te mogen schaatsen. Misschien dat het er dit seizoen nog inzit, als ze geselecteerd wordt voor het WK junioren in Tomaszów Mazowiecki. Tijdens de World Cup voor junioren in Enschede kon ze alvast ervaring opdoen in het juniorenpeloton, al vindt ze dat ze bij de senioren meer uitdaging krijgt. Waar de junioren veelal wachten op de eindsprint, worden bij de senioren meerdere tactieken gebruikt.  

Op het NK lange afstanden dit weekend krijgt Kerkhoff de eerste grote kans om indruk te maken op de bondscoach Jetske Wiersma. Daarna gaat de focus weer op de marathon. Zelf vindt ze die keuze volstrekt logisch. "Ik heb geen ambities om podium te rijden op het NK Allround. Dat is gewoon heel realistisch. Ik kan zo vijf schaatsers opnoemen die of op de lange afstand of op de sprint harder rijden. Als ik dit weekend geen podium haal, verwacht ik niet dat ik in een klassement op de korte afstanden heel veel goed ga maken."

Dit bericht bekijken op Instagram

Next stop: Junior World Cup💥

Een bericht gedeeld door Bente Kerkhoff (@bentekerkhoff_) op

Dat ze de komende weken weer meer marathons gaat rijden doet Kerkhoff dan ook goed. "Het peloton geeft me een gevoel van thuiskomen." Voorlopig wil ze dan ook doorgaan met het combineren van marathon, langebaan en inline. 'Ik denk dat het elkaar goed aanvult", luiden de wijze woorden. "Door 80 rondjes te rijden ga ik betere 3000 meters rijden en door veel te langebanen krijg ik meer snelheid in de marathons. Al zul je uiteindelijk wel moeten kiezen als je echt de top wil halen. Maar ik ben het voorlopig nog niet van plan."

Door Sjors Leek - Laatste update op 12 dec 2019 om 09:37