Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2019

Yvonne Nauta: 'Emoties nog nooit zo heftig gevoeld'

De gedachten om te stoppen spookten al een tijd door het hoofd van Yvonne Nauta (28). Terwijl haar lichaam om rust schreeuwde, hield ze zichzelf voor dat ze door moest gaan. Lange tijd loog ze zichzelf voor, maar een paar dagen na Pinksteren liet ze de emoties voor het eerst de vrije loop en trok ze de conclusie te stoppen met langebaanschaatsen. "Eindelijk durfde ik het hardop uit te spreken."

Foto : Soenar Chamid

Achteraf was het proces al veel langer gaande, vertelt Nauta in Sportstad Heerenveen. "Ik besefte pas later dat ik deze beslissing uit angst niet durfde te nemen. Doorgaan met wat je deed is natuurlijk veel makkelijker." Een paar dagen voordat ze haar coach Henk Hospes in zou lichten, kon ze haar tranen tijdens een telefoongesprek met haar moeder niet bedwingen. "De emoties waren zo heftig, dat heb ik nog nooit zo gevoeld", geeft de Friezin eerlijk toe. Toen ze Hospes het nieuws vervolgens mededeelde, had ze eindelijk het gevoel dat ze recht uit haar hart sprak. "Het kwam nu écht uit mezelf. Er viel een enorme last van m'n schouders."

Het was de dinsdag na het Pinksterweekend dat Nauta voor het eerst de gedachten om te stoppen in zich opnam. Na een paar drukke dagen met veel sociale activiteiten, waaronder een concertbezoek van Eddie Vedder in Amsterdam, gaf ze zichzelf een paar dagen 'vrij'. "Op dat moment kwam alles even binnen", gaat ze verder. "Niet alleen vanwege het concert dat me geraakt had, maar ik had ook weer veel leuke sociale dingen gedaan. Aanvankelijk had ik nog niet het idee om er helemaal mee te stoppen."

Haar doel was namelijk om nog één keer een flowmoment te hebben waarin alles op zijn plek zou vallen. Toch vroeg ze zich af of ze dat ooit nog mee zou maken in het langebaanschaatsen. "Iemand stelde me de vraag: 'Maakt het zo'n wezenlijk verschil als je dat flowmoment niet meer meemaakt?' Nee, misschien ook niet, dacht ik. Ik weet hoe het voelt, dus waarom zou ik mezelf nog een keer moeten bewijzen? Daarbij kreeg ik meerdere signalen van mijn lichaam dat het nog niet oké is. Ik vind het veel belangrijker om dat weer op orde te krijgen, dat is nu mijn prioriteit."

Foto : Soenar Chamid

Burn-out
Nauta kende in het seizoen 2013/2014 haar doorbraak door onder meer Nederlands kampioen te worden op de vijf kilometer en de nationale allroundtitel binnen te slepen. De jaren erna verliepen moeizaam, mede omdat ze geen gas durfde terug te nemen. Hoewel ze in die periode bijna tegen een burn-out aanliep, bleef ze maar doorgaan. "Ik dacht dat ik er met wilskracht en hard werken wel bovenop zou komen. In het verleden was dat ook zo, maar als je je lijf de hele tijd uitput, kan dat niet meer. Ja, ik kan wel zeggen dat ik daar nog steeds van moet herstellen."

In het jaar 2016/2017 kwam ze bij het Gewest weer tot bloei en daarmee verdiende ze een transfer naar Team Lotto-Jumbo. Nog geen maand (mei 2017) na haar overstap sloeg het noodlot toe bij de toen 26-jarige Nauta. Tijdens een sprongtraining liep ze meerdere botbreuken in haar rechteronderbeen op en leek ze een streep te kunnen zetten door het olympische seizoen. De deskundigen gaven haar überhaupt weinig kans om terug te keren op de ijsbaan, maar zelf had ze hele andere plannen.

"Je wordt zo uit het schaatsleven gerukt dat je er alles aan wil doen om terug te komen. De artsen hadden het over 'lopen', maar ik zag mezelf wel weer schaatsen." Die instelling bleek een positieve invloed op het herstel te hebben, want wonder boven wonder keerde Nauta een paar maanden later alweer terug op het ijs. Ze knokte zich zelfs aan de start van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), maar daar kon ze geen startbewijs bemachtigen. "Volgens de arts was mijn terugkeer al een olympische medaille waard. Destijds liet ik dat niet echt binnenkomen, maar nu ben ik er heel trots op!"

Derde plek voor Nauta op de KPN Marathon Cup in Amsterdam | Foto : Soenar Chamid

Marathons
Nee, helemaal stoppen met schaatsen zal Nauta voorlopig niet doen. Net als vorig jaar zal ze het komende seizoen te bewonderen zijn in de marathonsport. In het tenue van JancodeJong.nl (het tweede team van Schaatsdames.nl) hoopt ze haar kennis en ervaring over te kunnen brengen op de jonge meiden. "Ik heb niet meer dat streven, ik hoef niets meer te laten zien. Wie weet rolt er nog wat moois uit, maar daar ben ik nu totaal niet mee bezig."

En verder? Wat ze nu precies wil gaan doen, gaat ze de komende tijd uitzoeken. De combinatie van yin-yoga en psychologie spreekt haar erg aan. Zeker in de sportwereld valt er nog veel op dit terrein te halen, denkt ze. "Het zou ook zomaar kunnen dat ik ga coachen ergens, maar dat ga ik de komende tijd bekijken. Ik vind het wel doodeng, want ik heb nu even geen structuur meer. Alles was altijd schaatsen en nu sta ik op eigen benen. Ik ga nu iets heel nieuws doen en ik stel mezelf daardoor in één keer heel kwetsbaar op."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan