Met het veroveren van de nationale titel gaf Lindsay van Zundert afgelopen winter haar debuutjaar bij de junioren extra glans. Aan de start van het nieuwe seizoen staat de 14-jarige kunstschaatsster deze week voor het eerst op de Junior Grand Prix in Courchevel. Samen met Lenne van Gorp vertegenwoordigt Van Zundert Nederland in dit internationale circuit.

De ijsbaan van Courchevel is geen onbekend terrein voor Van Zundert, die op haar zevende begon met kunstrijden. Al drie jaar op rij komt ze in het Franse skioord voor een trainingskamp ter voorbereiding op het seizoen. "In de zomer heb ik drie weken hier getraind. Of dat in mijn voordeel werkt? Ja, ik denk het wel. Je kent de ijsbaan en je weet hoe het is om daar te schaatsen. Het ligt op 1850 meter hoogte dus ik weet ook hoe dat voelt. Courchevel is een goede stage met buitenlandse coaches waar je veel van leert."

Naast trainingskampen in Andorra, Den Haag en Frankrijk wilde Van Zundert ook graag naar de Verenigde Staten. Om deze reis te bekostigen, ging de Etten-Leurse langs deuren om lege flessen in te zamelen. Toevallig belde ze aan bij Alfred Dekker, marketingmedewerker bij het bedrijf Daikin. Deze producent van airco's en warmtepompen is officieel Partner van Schaatsend Nederland en de KNSB.

Op het kantoor van Daikin werd een sponsorbedrag overhandigd aan een compleet verraste Van Zundert. "Daar waren we heel blij mee! Om het volledige bedrag bij elkaar te krijgen, hebben we nog veel meer flessen ingezameld en ingeleverd." Ook de KNSB leverde een bijdrage aan de trainingsstage. "Ik ben tien dagen naar Amerika gegaan met m'n coach Ans Bocklandt. Ik was daar nog nooit geweest dus dat was heel leuk om mee te maken."

Van Zundert brengt dit jaar twee nieuwe küren op het ijs. In Frankrijk werd de laatste hand gelegd aan de korte kür, die is gemaakt door choreograaf Benoît Richaud. "De ene kür rijd ik op Spartacus, een ballet van Aram Khachaturian. En de andere op Writing's on the Wall (soundtrack van James Bond-film Spectre, red.). Het zijn twee verschillende muziekstijlen. In m'n korte kür ga ik een extra triple doen en in m'n lange kür ook drie extra triples. Daar heb ik deze zomer heel hard aan gewerkt. Als je zo'n drievoudige sprong voor het eerst landt, voel je je zelfverzekerd. Dat gevoel moet je vasthouden en zo blijven oefenen."

De ISU Junior Grand Prix in Courchevel is de eerste in een serie van zeven wedstrijden. Voor Van Zundert staat donderdag de korte kür op het programma en vrijdag volgt de lange kür. Dit toernooi is ook onderdeel van een selectieproces voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in januari. "Mijn doel is om m'n personal best te verbreken", aldus Van Zundert.

"Dit is de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik moet op dat moment gewoon focussen op m'n kür en wat ik moet doen. Die punten zie ik later wel. Je hebt nieuwe dingen geleerd en op de wedstrijd laat je zien wat je kunt." Lenne van Gorp start begin september op de derde Junior Grand Prix in Riga en wie daarna de beste papieren heeft, rijdt twee weken later de wedstrijd in Gdansk.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 22 aug om 19:36