Schaatspakken: ze zijn er in alle soorten en maten: vaak heel mooi, soms een beetje bizar. We vroegen jullie als schaatsfan naar de meest memorabele schaatspakken en maakten onderstaande selectie.

1. Het regenboogpak van Hilbert van der Duim
Als ze in het wielrennen een regenboogpak hebben voor de regerend wereldkampioen, dan kunnen we dat in het schaatsen ook, dacht Hilbert van der Duim. Tijdens het WK van 1983 in Oslo was hij naast regerend wereldkampioen ook net Europees kampioen geworden. Op de 500 meter reed hij nog naar een mooie tweede plek, maar op de vijf kilometer had hij naar eigen zeggen 'pap in de benen'. Met een zeventiende plek miste hij een startplek op de afsluitende tien kilometer. 

Foto : Cor Mooy

2. Spruitjespak Greenery Six
Het beruchte spruitjespak! Negen winters lang werd er met de Greenery Six een zesdaagse gehouden voor marathonschaatsers. Het groente- en fruitbedrijf The Greenery was trotse sponsor van het evenement. Henk Angenent, een voormalig spruitjesteler van The Greenery, is mede-inspiratie geweest voor dit bijzondere leiderspak. 

Jan Maarten Heideman in de kampioenstrui | Foto : Soenar Chamid

3. Shout out naar Canada!
Canada is misschien wel wereldkampioen bijzondere pakken maken. Opvallende kleurencombinaties en patronen werden niet uit de weg gegaan. De meningen mogen verdeeld zijn over de schoonheid van de creaties, snel is er wel in gereden door onder meer Jeremy Wotherspoon en Catriona Le May.

4. Innovatieve aeropakken 
In een speciale pakkenaflevering van I love schaatsen kwam het aerodynamische schaatspak al voorbij. Naast Jan Ykema zijn ook de Noren hiermee aan het testen geweest, maar nog voor het echt gebruikt kon worden tijdens wedstrijden werd het al verboden door de internationale bond. Of het pak succesvol was geweest? Wij vragen het ons af!

De Noor Atle Vårvik in 'aerodynamisch' pak

5. Opvallend Amerika
De Amerikaanse ploeg koos in 1989 en 1990 voor zilver met feloranje. In dit opvallende pak reden onder meer Bonnie Blair en Eric Flaim in de rondte. 

Eric Flaim in 1989 | Foto : Soenar Chamid

6. Rusland tijdens Sotsji
Het is waarschijnlijk niet waar de Russen om herinnerd zullen worden als we terugdenken aan de Olympische Spelen in Rusland, maar de pakken waarin ze in eigen land verschenen waren eigenlijk best bijzonder. Het gewoonlijk blauwe pak kreeg een witte body en donkere mouwen, waardoor het typisch Russische printje nog beter zichtbaar werd. 

Viktor Ahn in Russische creatie | Foto : Soenar Chamid

7. Zuid-Korea in 2002
Tijdens de Spelen van Salt Lake City verscheen Team Zuid-Korea in een spectaculair pak op het ijs. Met een felgekleurd tenue in blauw, geel en rood.

Foto : Soenar Chamid

8. Blauw, met duct tape
Mooi blauw is niet lelijk! Maar de bijzonderheid van het Plantina-pak van Ronald Mulder zit hem hier niet in de kleur. Vlak voor de 500 meter-start op het KPN NK Sprint van 2017 trok hij de rits van zijn pak kapot. "Dat was natuurlijk wel even schrikken, maar gelukkig heb ik meerdere pakken", vertelde Mulder, die met nog een paar minuten te gaan geen tijd meer had om nog voor de start van pak te wisselen...

Foto : Sander Chamid

9. Trachitol Trophy 
In 2018 werd de marathonmeerdaagse in ere hersteld, met als nieuwe hoofdsponsor Trachitol. Daarmee keerde ook de strijd om de leiderspakken terug. Nu niet met spruitjes, maar met pijlen en tabletten voor het algemeen- en sprintklassement. Omdat de pakken per wedstrijddag van rijder kunnen wisselen, moeten elke avond de juiste sponsorlogo's geplaatst worden. Jaap Dillen, logistiek medewerker sport van de KNSB, laat in onderstaande video zien hoe dat in zijn werk gaat. 

10. Sanex
Rintje Ritsma was in 1995 de eerste schaatser die voor zijn commerciële kansen ging in de sport en besloot niet langer voor de kernploeg van de KNSB te rijden. Een sponsorovereenkomst met huidverzorgingsproduct Sanex werd getekend. In ruil daarvoor stapte Ritsma niet alleen voor tv-reclames in ijsblokjesbaden, maar verscheen ook in volledig Sanex-tenue op het ijs.

Foto : Soenar Chamid

Meer schaatspakken bekijken? Klik hier voor vijftig jaar olympische wedstrijdpakken van Team Nederland.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 08 mei om 14:05