Tickets
Shop
Nieuws 29 aug 2019

Terugblikken met Yvonne Nauta: 'Dat ik die race won, was heel speciaal'

Na de beslissing om te stoppen met langebaanschaatsen is er een enorme last van de schouders van Yvonne Nauta gevallen. De 28-jarige Friezin, die nog wel actief blijft als marathonschaatsster, gaat zich richten op het maatschappelijke leven. Samen met ons kijkt ze aan de hand van acht belangrijke momenten terug op haar mooie loopbaan. "Ik heb te weinig kunnen genieten van de Olympische Spelen."

Foto : Soenar Chamid

NK Afstanden 2013
"Tijdens de NK Afstanden van 2013 beleefde ik mijn doorbraak. Nadat ik vierde werd op de drie kilometer kwam het hoogtepunt op de vijf kilometer. De race liep vanaf het begin tot het eind zó lekker dat ik in een flow terechtkwam. Ik werd voor het eerst Nederlands kampioen, terwijl ik die ochtend kreeg te horen dat een moedervlek op de pols van Thijsje Oenema (haar toenmalige ploeggenote van Team Liga, red.) kwaadaardig bleek te zijn. Vlak voor de wedstrijd ben ik nog naar Thijsje toe gegaan en dat kwam wel even binnen. Dat ik die titel won, was heel speciaal, ook omdat mijn oma twee dagen eerder was overleden."

Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) 2013
"Ja, het OKT was wel heftig. Door een akkefietje met Linda de Vries (Nauta werd bij het wisselen van de baan gehinderd) plaatste ik me net niet (op driehonderdste van een seconde) voor de olympische drie kilometer. Op dat moment kwam er zoveel op me af dat ik ervan in de stress raakte. De druk voor de vijf kilometer later die week was immens. Ik reed weliswaar niet de beste race van m'n leven, maar in de laatste rondes werd ik vooruit geschreeuwd door het publiek en behaalde ik alsnog een olympisch ticket. Dat ik onder deze druk kon presteren, gaf mij heel veel vertrouwen. Natuurlijk had ik de olympische drie kilometer ook graag willen rijden, want dat is mijn favoriete afstand. Helaas is het anders gelopen, maar ik heb nooit echt rancune gehad hoor."

EK Allround 2014
"Ik had me voor het eerst voor een EK geplaatst en dat ging meteen heel goed. Ik werd in Hamar tweede achter Ireen Wüst en hield Martina Sablikova zelfs achter me. Vooral op de drie kilometer liet ik een hele goede race zien en daarmee haalde ik toch een beetje mijn gram ten aanzien van het OKT."

NK Allround 2014
"Het NK Allround werd voor het eerst in het Olympisch Stadion in Amsterdam gehouden en het was één groot feest. De hele atmosfeer was geweldig en ik zat er het hele toernooi lekker in. Voor veel mensen was het een rotwedstrijd, maar ik kon op de een of andere manier altijd goed rijden in de open lucht. Het was mijn eerste en uiteindelijk enige allroundtitel en die zal ik niet snel meer vergeten. Ik heb nog een mooie foto van mezelf in de hal hangen waarin je het zonnetje en het stadion op de achtergrond ziet."

Olympische Spelen 2014
"De Spelen in Sotsji waren een hele happening. Het was super om dit met Margot Boer, mijn ploeg- en huisgenote, mee te kunnen maken. Ik was het hele seizoen goed in vorm, maar het kwam er tijdens de race niet helemaal uit. Ik werd zesde op de vijf kilometer en voor mijn gevoel had er veel meer ingezeten. Achteraf heb ik er te weinig van kunnen genieten. Natuurlijk, nu ik erop terugkijk, is het halen van de Spelen iets waar je als klein meisje van droomt, maar als je er dan bent, wil je ook een medaille."

Foto : Soenar Chamid

WK Allround 2014
"Wat mij van het WK Allround in Thialf nog is bijgebleven, is dat ik de afsluitende vijf kilometer in een persoonlijk record (6.57,59) wist te winnen. Die tijd die ik toen reed heb ik daarna nooit meer verbeterd. Het gaf mij zo'n lekker gevoel, zeker omdat het de allerlaatste race van het toernooi én seizoen was."

Terug naar het gewest – 2016
"Na jaren voor een commercieel team te hebben gereden, keerde ik in 2016 weer terug bij het gewest. Bij het Gewest Fryslan durfde ik eindelijk mijn eigen route uit te stippelen. Bij m'n vorige ploegen kwam het niet genoeg vanuit mezelf en volgde ik veel meer. Bij het gewest voelde ik me voor het eerst vrij genoeg om (met behulp van Henk Hospes en Jeroen van der Lee) zelf dingen te creëren. Het was voor mij tevens de laatste kans om me nog in de kijker te kunnen rijden richting de Olympische Spelen.

In het begin van het seizoen was ik nergens, ik kwam fysiek en mentaal best opgebrand uit het vorige seizoen. Bij het gewest kon ik zelf aangeven tot hoever mijn lijf het aankon. Dat ik me voor het EK en WK Allround plaatste, kwam voor de buitenwereld als een grote verrassing. Zelf begon ik stiekem al hoop te krijgen op iets moois, omdat ik in korte tijd veel beter werd. Ik kreeg moraal van m'n nieuwe schoenen en kon soms weer profiteren van de treintjes tijdens de topsporturen."

Transfer naar Lotto-Jumbo – 2017
"Dat ik de overstap maakte naar het beste team vond ik heel speciaal. Ik had me voorgenomen om dit keer echt mijn eigen plan te trekken, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Ik wist dat ik nog niet helemaal fit was, maar toch wilde ik me niet laten kennen. De eerste fietsritten kwamen dan ook rauw op m'n dak. Helaas ging het na een paar weken gruwelijk mis (Nauta liep een meervoudige beenbreuk op, red.) en kon ik het traject niet volgen. Ik moet eerlijk bekennen dat de gouden medaille van Carlijn Achtereekte best wel hard binnenkwam bij me. Natuurlijk gunde ik het haar van harte, maar tegelijkertijd dacht ik: daar had ik ook willen staan.

Aan het eind van het seizoen kreeg ik het telefoontje dat Lotto-Jumbo mijn contract niet ging verlengen. Dat kwam hard aan, al zag ik het ook wel een beetje aankomen. Aan de ene kant kon ik het wel begrijpen, want ik moest m'n operatie nog ondergaan. Ik had het ook niet leuk gevonden als ze me erbij hadden gehouden met de reden dat ze het zo zielig voor me vonden. Maar aan de andere kant baalde ik ontzettend dat ik me niet heb kunnen laten zien dat jaar. Wat dat betreft is topsport gewoon keihard. Gelukkig behield ik mijn A-status nog wel. Als ik die niet had gekregen, was ik misschien toen al gestopt. Nu kon ik bij het gewest nog terugkomen."

Foto : Sander Chamid

Medailles:
WK Allround: 1x brons

EK Allround: 1x zilver
NK Allround: 1x goud & 1x zilver
NK Afstanden: 1x goud 5000 meter & 1x brons 3000 meter


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan