Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2019

Tas onttroont Lollobrigida op afvalkoers in Pamplona

Op de tweede dag van het EK Inlineskaten in Pamplona hebben de Nederlandse rijders op de afvalkoers geen medailles weten te veroveren. De Italiaanse ploeg was opnieuw op dreef en wist in vier van de zes categorieën goud te pakken.

Foto : Eline Hooghiemstra

De Italiaanse dames, die op de punten-afvalkoers al het volledige podium bezette, reed opnieuw in dienst van Lollobrigida en maakten de gehele wedstrijd de koers hard. Nadat Berber Vonk en Maya de Jong afvielen, moest Van den Bos de laatste twintig ronden zonder ploeggenoten volbrengen. De eerstejaars seniore hield zich lang staande en eindigde op de zevende plaats. In de laatste ronde plaatste Sandrine Tas haar aanval. Lollobrigida probeerde nog aan te haken, maar moest genoegen nemen met zilver. Marine Lefeuvre pakte het brons voor Frankrijk. 

De Nederlandse heren konden op de afvalkoers geen vuist maken. Jordy van Workum werd al zeer vroeg uitgeschakeld en Marc Middelkoop kon na een val van Indra Médard niet meer bij het peloton aanhaken. Ook Ruurd Dijkstra redde het niet tot de finale. Daarin streden de Italianen en de Fransen om de koppositie. Titelverdediger Daniel Niero werd na een beuk van Diogo Marreiros uitgeschakeld, waarna twee Fransen en een Italiaan gedrieën op de finish afstormden. Het was Giuseppe Bramante die voor Italië zijn eerste EK-titel veroverde, voor Martin Ferrié en Doucelin Pedicone. 

Geen herhaling
Bij de junioren kon Bente Kerkhoff haar kunststukje van maandag niet herhalen. Zonder de geblesseerde Ramona Westerhuis en met de eveneens gehavende Brit Qualm hadden de dames het niet makkelijk. Kerkhoff maakte opnieuw een sterke indruk, maar moest veel energie gebruiken om de sterke Franse en Italiaanse blokken weerstand te bieden. Nadat de goed rijdende Qualm als elfde werd geklasseerd, moest Kerkhoff het in haar eentje opknappen. Ze hield nog lang stand, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Giorgia Valanzano (Italië), greep het goud, na diskwalificatie van Honorine Barrault en een straf voor Alison Bernardi, die zilver won. Melissa Gatti kreeg het brons in de schoot geworpen.

De Belgische gouddelver Jason Suttels reed na zijn overwinning op de punten-afvalkoers van maandag opnieuw een indrukwekkende wedstrijd. De Vlaming passeerde met vier ronden op de klok de sterke Italianen en leek op de overwinning af te stevenen, ware het niet dat Riccardo Lorello in de laatste ronde nog langszij kwam. Deze actie achtte de jury onreglementair en dus mocht Suttels zijn tweede goud ophalen. Achter Suttels en Lorello reed Martin Belloir (Frankrijk) naar het brons. Met een tiende plaats voor Christian Haasjes was er ook een Nederlander in de top van het klassement te vinden. 

Bij de jeugd eindigde Patricia Koot op een verdienstelijke tiende plaats. De jonge rijdster bleef wat achterin het peloton hangen, maar sprintte elke keer goed mee. De zege ging naar de Italiaanse Sofia Saronni, voor Katerina Kainova (Tsjechië) en Claudia Batalla (Spanje). Bij de jongens reden Jorian ten Cate en Kayo Vos na de start gezamenlijk naar voren, maar konden zich niet tussen de andere treintjes plaatsen. Bij een van de eerste afvallingen werd Vos gehinderd en viel hij met veel misbaar af. De Italiaan Andrea Cremaschi veroverde zeer indrukwekkend het goud voor Matthis Rocher (Frankrijk) en Alessio Clementoni (Italië). Ten Cate zag zichzelf terug op de negende plaats. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan