Tickets
Shop
Nieuws 16 aug 2019

Simon Schouten stopt met schaatsen en richt zich op familiebedrijf

Foto : Wilbert Bijzitter

Simon Schouten heeft besloten om te stoppen met schaatsen en zich volledig te richten op zijn maatschappelijke carrière. Dat meldt De Telegraaf. De familie Schouten heeft een grote bloem- en bloembollenkwekerij in Andijk, die Schouten met zijn jongere broer heeft overgenomen van hun vader.

De overname betekent dat de gebroeders Schouten zeventig uur in de week werken en is voor Simon dus het einde van zijn topsportcarrière. "Er is geen andere keus", aldus Schouten. De 28-jarige marathonschaatser verlaat de sport met een rijk palmares. In 2013 werd hij de jongste winnaar ooit op de Alternatieve Elfstedentocht. Haast onzichtbaar door de sneeuw ploeterde het peloton destijds over de Weissensee en kwam de toen 22-jarige Schouten solo over de streep. Hij won twee keer het KPN Grand Prix-klassement en eenmaal de KPN Marathon Cup. Op kunstijs behaalde hij in totaal negen overwinningen, waaronder de Nederlandse titel in 2018 samen met zijn zus Irene. Bij de eerste natuurijswedstrijd in Nederland kwam Schouten driemaal op rij als eerste over de streep.

"Op 1 augustus is Simon bij mij geweest om dat mede te delen dat hij stopt. Met pijn in z'n hart, dat kon ik wel zien", vertelt Edward van Dijk, teammanager van Schoutens beoogde nieuwe ploeg Okay Fashion & Jeans/Interfarms. "Voor de sport, maar ook voor ons als ploeg is het natuurlijk heel jammer dat zo'n klasbak als Simon Schouten besluit om te stoppen met marathonschaatsen. Maar ik vind het wel knap dat hij voor zichzelf dat besluit durft te nemen om voor zijn zaak te gaan." Schouten stond voor komende winter wel ingeschreven als rijder voor Okay. "We hadden hem inderdaad al ingeschreven, dat had ik ook met hem afgesproken. Simon zou eind juli, begin augustus kijken of hij wel of niet doorging. Hij kiest nu voor zijn maatschappelijke carrière."

In april werd bekend dat Schouten de ploeg van Jillert Anema ging verlaten en de overstap zou maken naar de ploeg met onder andere Cupwinnaar Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns, maar ook twijfelde of hij door zou gaan met schaatsen. "Ik heb gezegd: neem er de tijd voor, want niemand heeft er wat aan als je dingen halfbakken doet. Hij niet en wij ook niet", aldus Van Dijk. Schouten combineerde zijn sportcarrière al jaren met werken in de tulpenkwekerij van zijn vader. "Simon vindt het belangrijk om bij de zaak betrokken te zijn. Hij zei: ik kan me dan niet volledig focussen op het schaatsen en de trainingen. Dat is jammer, want die jongen is 28 jaar en als hij in vorm is denk ik de beste marathonschaatser van Nederland. Maar ook een jongen met een visie en een mening. We zullen hem missen."

De Nieuw-Zeelander Peter Michael zal nu worden ingezet als zesde rijder. Afgelopen seizoen reed hij in de Topdivisie voor Team Brokers Flexibles, de opleidingsploeg van Okay, maar deze is opgehouden te bestaan. Dit jaar zou Michael uitkomen voor Okay in de beloftencompetitie samen met Yves Vergeer en Ivar Immerzeel. "Het was eigenlijk al de constructie: Peter zou de eerste marathons rijden, want je mag altijd één B-rijder opstellen. Simon zou pas later instromen, omdat hij nog moest beginnen met trainen. Zodra Peter dan naar de World Cups zou gaan, zou Simon kunnen rijden. In feite verandert er voor het team niet zoveel, want nu gaat Peter waarschijnlijk nog meer marathons rijden."

Klik hier voor het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan