Tickets
Shop
Nieuws 04 aug 2019

Onenigheid binnen langebaanploeg Kazachstan

Een aantal Kazachse schaatsers is het niet eens met de trainingsplannen van hoofdcoach Dmitry Babenko. "Hij weet niet hoe hij ons moet trainen", laat nationaal kampioen Fedor Mezentsev weten. Ook sprinters Denis Kuzin en Artem Krikunov willen niet in het nieuwe programma meedraaien.

Foto : Henk Seppen

"Hij heeft zelf gezegd dat hij niet weet hoe hij sprinters moet trainen en vond dat ze niet bij dezelfde coach in hetzelfde team hoorden", vervolgt Mezentsev tegenover Prosports, die in december 2018 naar de coach belde of hij los mocht trainen van het nationale team. Hij wilde zich voorbereiden op het nationaal kampioenschap sprint en allround, wat in januari werd gehouden.

Babenko reageerde volgens Mezentsev positief en met een eigen coach trainen tot het kampioenschap zou geen probleem zijn. Toch werd hij daarna, met nationale titel op zak, niet teruggevraagd bij de nationale ploeg. Het gehele team vertrok zonder hem naar het buitenland in voorbereiding op de World Cups en het WK Sprint en Allround. "Ik had volgens Babenko samen met mijn persoonlijk coach zelf moeten vragen wat de verdere bedoelingen waren, maar dat hadden we niet gedaan en daarom zijn ze zonder mij vertrokken."

Salaris
Toen Babenko nog als atleet op het ijs stond, was hij zelf ook niet blij met de hoofdcoach van toen: Vadim Sayutin, met wie hij werkte sinds 2009. Hij heeft daarom acht of negen jaar los van de ploeg getraind. "Die gehele tijd heeft niemand hem uit de ploeg gezet en als je geen lid bent van de ploeg dan verlies je je salaris", vervolgt Mezentsev. "Nu zijn wij de kampioenen van ons land, maar dat betekent dus niet dat we automatisch deel zijn van het nationale team. Nu zitten daar mensen bij die wel betaald krijgen, maar veel slechter schaatsen dan wij. Maar Babenko vindt het geen probleem." 

Babenko reageert op de ophef, volgens hem trainen er op dit moment twee ploegen binnen het nationale team. "In principe hebben deze jongens hier zelf voor gekozen. Zij wilden niet bij mij trainen, maar niemand van het team heeft ze gedwongen om weg te gaan. Voor hen zal er net als voor de andere schaatsers tijdens het nationaal kampioenschap om World Cup-deelname worden gestreden."

Of de voorbereidingen naar het kwalificatiemoment in oktober er voor Mezentsev er lastig door worden, dat valt wel mee. "Alles gaat voor nu volgens plan. Ik denk dat het goed komt. Alleen is het een probleem dat we geen vergoeding krijgen van ons nationaal olympisch comité. En of we we uiteindelijk naar de World Cup mogen ligt toch echt aan de selectie die Babenko maakt. En als hij ons niet mee wil nemen..."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan