Tickets
Shop
Nieuws 05 aug 2019

Olympisch kunstrijdster doet boekje open over seksueel misbruik

Foto : Soenar Chamid

In een verklaring aan USA Today vertelde Ashley Wagner, winnares van olympisch brons, onlangs dat ook zij in 2008 aangerand zou zijn door voormalig kunstrijder John Coughlin. Zij was destijds 17 jaar oud en hij 22.

Wagner, inmiddels 28 jaar oud, vertelde twee vrienden over de gebeurtenissen, maar hield het verder al die jaren geheim. Angst voor de reactie van haar ouders en een verkeerde interpretatie van het verhaal hielden haar tegen.

"In 2008 had ik geen idee dat er nu zoveel kennis en kracht zou zijn rondom de #MeToo-beweging. Niemand had het destijds over dit onderwerp", schrijft ze. Wagner besluit nu toch naar buiten te treden met haar verhaal, omdat de nu de 13-jarige Alysa Liu als jongste deelneemster ooit meedoet aan het nationaal kampioenschap in Amerika. "Ik wil dat de sport veilig is voor zulke jonge kinderen."

"Het is niet normaal voor kinderen en tieners om in dezelfde sociale cirkel te bivakkeren als volwassenen. In kunstschaatsen gebeurt dit constant. Een 13-jarig meisje kan op hetzelfde niveau schaatsen als een 21-jarige man. Ze reizen samen, zitten in hetzelfde hotel en eten samen. Hier moet over gepraat worden, er moeten grenzen worden gesteld", legt ze uit. 

Zelfmoord
John Coughlin pleegde afgelopen januari zelfmoord, vlak nadat er een onderzoek naar hem werd gestart voor drie andere aanklachten. In twee gevallen ging het om minderjarigen. Coughlin zelf vertelde onschuldig te zijn. Na zijn dood werd het onderzoek door The U.S. Center for SafeSports gestaakt.

In maart lieten zij weten: 'We kunnen niet verder met een onderzoek als de beschuldigde niet langer een bedreiging vormt.' Wel moedigen ze alle slachtoffers van misbruik aan om zich te melden, dit kan ook anoniem. "Het is belangrijk dat er een veilige cultuur ontstaat binnen het kunstrijden, misbruik heeft te lang ongestraft door kunnen gaan."

In de maanden na de dood van Coughlin beschuldigde voormalig teamgenoot Bridget Namiotka hem al van seksueel misbruik, van haar en minstens tien andere meisjes. Ze schaatsten drie jaar samen sinds haar veertiende en zijn achttiende. "Hij heeft me twee jaar misbruikt", liet ze in een emotionele Facebookpost weten. "Ik hoop dat mijn verhaal een positieve impact gaat hebben op de sport."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan