De Belgische kunstschaatser Jorik Hendrickx heeft besloten om zijn schaatsen definitief aan de wilgen te hangen en zich volledig te richten op het coachen. "Ik heb alles uit mijn carrière gehaald en heb nergens spijt van", aldus de tweevoudige olympiër tegenover Sporza.

De 27-jarige Hendrickx gold als de troonopvolger van Kevin Van der Perren in de Belgische kunstschaatswereld. "Mijn hoogtepunten waren mijn twee olympische deelnames en mijn vierde plaats op het EK." Die vierde plek behaalde Hendrickx in 2017 in Ostrava. Op de Spelen van Sotsji eindigde hij als zestiende en vier jaar later werd hij veertiende. "Ik heb lang gedacht: ik moet nog doorgaan om toch voor die Europese medaille te gaan. Maar dat bleek niet de juiste motivatie voor mij. Vorig jaar na de Spelen had ik mijn carrière al on hold gezet, omdat ik het even niet goed wist. Mijn lichaam was heel moe."

Hendrickx wil nu zijn kennis en passie doorgeven aan de nieuwe generatie. "Ik ben voltijds coach. Mijn zomer zit supervol met buitenlandse stages en seminaries en ik heb met mijn ex-coach Carine Herrygers ook een eigen team opgestart, met 35 competitieve schaatsers en ook nog wat recreatieve schaatsers. Ik maak ook deel uit van het team van mijn zus Loena. Ze heeft dat zelf gevraagd. Maar Carine blijft wel haar hoofdcoach." Hendrickx heeft als coach onder andere Thomas Kennes onder zijn hoede.

"Ik ben op het ijs blijven staan, maar dan als trainer. De drang is altijd gebleven, maar ik realiseerde mij ook dat mijn lichaam te uitgeput is om nog op het hoogste niveau te schaatsen. Ik heb heel wat pech gehad met blessures. Telkens als ik op weg was naar de top, had ik een enkelbreuk of een knieblessure. Al die trainingsuren hebben ook hun tol geëist."