Al bijna vijftien jaar draait Håvard Bøkko mee in de top van de schaatswereld en als het aan hem zelf ligt blijft dat voorlopig zo. Met het WK Allround dat in Hamar wordt gehouden heeft de Noor zijn hoofddoel voor komend seizoen al bepaald. "Er is niets mooier dan schaatsen in een vol Vikingschip."

Op het Instagram-account van het Noorse team kijkt de inmiddels 32-jarige schaatser vooruit naar het nieuwe seizoen. Het gecombineerde WK Allround & Sprint in zijn thuisland moet een van de hoogtepunten worden. Bøkko bewaart goede herinneringen aan de baan in Hamar, waar hij in 2009 achter Sven Kramer al eens tweede werd op het WK Allround. 

"Het WK is mijn grootste doel", vertelt Bøkko. "Je hebt heel veel drugs nodig om eenzelfde gevoel te creëren als wanneer je in een vol Vikingschip schaatst. Als ik gewoon in bed lig kan ik al kippenvel krijgen van het idee om daar aan de start te staan."

De ervaren Noor heeft vooralsnog genoeg plezier in het schaatsen, al ziet hij zichzelf niet nog vijf jaar doorgaan. "Het is heel belangrijk om serieus te zijn en tegelijkertijd plezier te hebben met de ploeg. Als ik geen lol zou hebben met het team zou ik geen schaatser meer zijn. Ik denk niet dat ik over vijf jaar nog schaats, maar misschien dat ik wel nog een rol speel in de sport. En anders vind ik wel iets anders om te doen, zoals aardbeien verkopen. Ik zal in ieder geval niet naar een ver oord verhuizen."