Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2019

Goud voor Tas en Bramante op 1000 meter in Pamplona

Op de laatste dag van het pistetoernooi in Pamplona is Nederland er niet aan te pas gekomen op de 1000 meter. Alleen in de jeugdcategorie wisten twee landgenoten de finale te bereiken. De Europese titels gingen bij de senioren naar Giuseppe Bramante en Sandrine Tas.

Bij de jeugd hielden Kayo Vos en Dinly Koster de Nederlandse eer hoog in de finales. Bij de jongens probeerde Vos naar voren te rijden, maar slaagde daar niet in. De Italiaan Andrea Cremaschi veroverde alweer zijn derde titel op rij, hij klopte Marco Lira (Portugal) en Manel Robla (Spanje). Jorian ten Cate strandde in de halve finale. Bij de meisjes begon Koster de finale voorin, maar werd met twee ronden te gaan voorbij gereden. Aan de hand van de finishfoto werd Luisa Gonzalez uitgeroepen tot kampioen, voor Fran Vanhoutte. Brons was er voor Claudia Batalla. Patricia Koot en Loes Busser kwamen niet verder dan de voorronden.

Voor junioren Luuk van Timmeren en Ivo de la Porte waren de halve finales het eindstation. Christian Haasjes eindigde in de series vlak achter Van Timmeren en liep nipt de halve finales mis. Het goud ging op magistrale wijze naar Jason Suttels. Met twee ronden te gaan, reed de Belg weg van zijn concurrentie en kon alleen de Spanjaard Nil Llop op gepaste afstand volgen. Het brons ging naar Riccardo Lorello uit Italië. Bij de vrouwen bleven Brit Qualm, Marit van Beijnum en Bente Kerkhoff steken in de voorronden. In de finale draaide het uit op een close finish tussen Asja Varani en Nerea Langa. De Italiaanse pakte haar tweede titel op dit EK en het brons was voor haar landgenote Giorgia Valanzano.  

Italiaans blok
Bij de senioren zaten Rick Schipper en Rémon Kwant in dezelfde halve finale. In het begin reed het duo samen op kop, waarna Kwant terugzakte naar plek drie. In de slotfase van de race kwam hij in het gedrang en waren zijn kansen op een plek in de finale verkeken. Schipper hield zijn koppositie lang vast, maar eindigde uiteindelijk als vierde. In de andere halve finale probeerde Merijn Scheperkamp van zijn zesde stek af te komen, maar slaagde daar niet in. Op basis van tijden vielen beide mannen net buiten de boot. In de strijd om de medailles kwam een hoop geduw kijken en stormden de finalisten uiteindelijk met zn allen op de streep af. Giuseppe Bramante pakte de overwinning, voor Patxi Peula en Diogo Marreiros. 

Bij de vrouwen kwam Anna van den Bos ten val in de series. Ze bleef ogenschijnlijk ergens haken en viel voorover op het eerste rechte stuk. Met een pijnlijke knie moest ze de race verlaten. In dezelfde rit was Lianne van Loon ondanks een derde plek niet snel genoeg voor een plaats in de halve finales. Maya de Jong plaatste zich wel, maar kwam in de knoei na een misser van de Spaanse Teresa Moreno. Het lukte vervolgens niet om weer verder naar voren te rijden. In de finale nam een blok van drie Italiaanse rijdsters het op tegen onder andere Sandrine Tas, Anke Vos en Josie Hofmann. In de voorlaatste ronde zat Tas op de tweede positie, maar na het luiden van de bel reed de Belgische voorbij Linda Rossi en kwam ze juichend over de finish. Het brons ging naar haar landgenote Vos.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan