Het waren vrijdagavond lange minuten voor Casper de Gier na zijn finish op de puntenkoers van het wegparcours in Pamplona. Maar toen kwam het verlossende antwoord: EK-brons! Hij had namelijk net als Fransman Quentin Giraudeau zes punten gepakt, maar kwam sneller over de finishlijn.

Vol ongeloof stapte de man uit Laag-Keppel het wegparcours af in het skatepark van Pamplona. Met een perfect uitgevoerd plan sleepte De Gier de derde plek binnen. Het was haast een kopie van zijn puntenkoers op het NK eind mei, waarbij hij de nationale titel veroverde. Voor het luiden van de eerste bel voor punten zette De Gier aan en reed hij weg bij het peloton.

"We gokten erop dat ze je de ruimte geven in het begin van de wedstrijd", legt De Gier uit. "Je krijgt makkelijk meters, maar je moet de koers wel uitrijden als je punten pakt. Op dit niveau heb je maar één kans, dan moet je geluk hebben en op deze manier afdwingen. Dat is met het hele team super gelukt."

Nadat De Gier met zes punten op zak werd bijgehaald, barstte de strijd los onder mannen als Daniel Niero, Diogo Marreiros en Paxti Peula. Ook Felix Rhijnen liet zich van voren zien. Halverwege de koers zat Jordy van Workum nog even mee in een ontsnapping met Niero en Peula en wist twee punten te pakken.

Overlevingsmodus
Ondertussen was De Gier overgeschakeld op overlevingsmodus en concentreerde zich op zijn taak: de koers uitrijden. "Ik zat de ronden af te tellen. Marc (Middelkoop) ving mij op en vervolgens was het jojoën achter het peloton. Toen brak het en heeft Marc mij door de rondes heen geloodst." Met anderhalve ronde te gaan, sprintte De Gier volle bak tot aan de streep.

Vooraan zette ook Peula zijn eindsprint in, met Niero en Doucelin Pedicone in zijn kielzog. Met de drie punten op de streep haalde de Spanjaard de overwinning binnen, voor Niero met twaalf punten. De Gier bleek gelijk te staan met Quentin Giraudeau, maar was voor de Fransman gefinisht. Na een rondje uitrollen, kwam de bevestiging van de speaker.

"Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat zes punten goed zou zijn voor een derde plek, maar dat maakt geen donder uit. Het is gewoon een bronzen medaille!", glundert De Gier. "Dat is het mooie dat je met elkaar een plan maakt. Je verzint iets, iedereen staat er achter en samen doe je het dan. Des te meer vreugde om deze medaille."

Struikelblok
Bij de vrouwen veroverde Francesca Lollobrigida de Europese titel. De Italiaanse verrichtte veel werk tijdens de koers door aanvallen van onder andere Maite Ancín en Marine Lefeuvre te neutraliseren of zelf op pad te gaan. "Op de piste had Italië een-twee-drie, en dat wilden ze nu denk ik weer", vertelt Berber Vonk. "Als ik bijvoorbeeld voor punten ging, sprintten zij ook mee. Het Italiaanse blok is ons struikelblok."

Vonk sprokkelde gaandeweg wel vijf punten binnen door op kop van het peloton te rijden en een keer weg te springen op het moment dat alles stilviel, met Lollobrigida als schaduw achter zich aan. Met een vijfde plek was Vonk de beste Nederlandse. "Het ging zo hard. De hele wedstrijd heb ik het gevoel gehad dat ik niet naar voren kwam. Brons had er wel ingezeten en dan is het even balen. Maar rond die plek zitten zoveel mensen die dat kunnen halen."

In de laatste ronde zat Anna van den Bos nog mee voorin, maar het was Lollobrigida die als eerste de streep passeerde. Met een totaal van 21 punten bleef ze ruim voor Ancín (tien punten) en haar landgenote Laura Lorenzato met negen punten. Van den Bos vindt zichzelf met één punt terug op plek elf. Maya de Jong werd achttiende.

Net naast podium 
Bij de junioren verschenen voor Nederland Bente Kerkhoff en Brit Qualm aan de start. Kerkhoff, winnares de punten-afvalkoers op de baan, reed op de weg zeven punten bij elkaar, maar dat was niet genoeg voor een podiumplek. Ze werd vijfde. De strijd om het eremetaal werd op kop uitgevochten door Giorgia Valanzano (dertien punten), Alison Bernardi (elf punten) en Giulia Corsini (elf punten). Qualm finishte als dertiende.

Bij de heren junioren werd er op kop keihard doorgereden om de punten. Jason Suttels was de onverslaanbare winnaar, hij eindigde met achttien punten en bleef daarmee zeven punten voor de nummer twee: Germain Deschamps. Spanjaard Rafael Heredia reed voor eigen publiek naar het brons. Christian haasjes kwam als vierde over de streep, met slechts één punt minder dan de nummer drie, en belandde net naast het podium.

Foto: Daniël ten Cate | Foto : Daniël ten Cate

Brons voor Vos
Nog voor De Gier zijn medaille binnenhaalde was het Kayo Vos die bij de jongens jeugd voor de eerste plak voor Nederland zorgde op het wegparcours. Op de puntenkoers sprokkelde hij zeven punten bij elkaar, en moest alleen Louis Colin uit Frankrijk (acht punten) en Andre Finco uit Italië met twaalf punten voor zich dulden.

Bij de jeugd meisjes ging Fran Vanhoutte er met de overwinning vandoor. De Belgische bleef met tien punten nipt voor Giorgia Corsini uit Italië (negen punten). Het brons ging naar de Spaanse Abril Del Rio (zes punten). Patricia Koot wist voor Nederland ook nog een puntje binnen te halen en werd daarmee twaalfde.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 06 sep 2019 om 09:46