De liefhebbers van de sprint moesten het tijdens het NK Inlineskaten in mei zonder de 100 meter doen. Maar nu is er een alternatief. Skeelerclub Oost-Veluwe zal tijdens de voorlaatste wedstrijd van de Stouwdam competitie op zaterdag 14 september het Open Gelders kampioenschap over 100 meter organiseren.

De afgelopen drie jaar werd tijdens het NK wel een titel verdeeld op de 100 meter, maar dit jaar werd de voorkeur gegeven aan de 200 meter duo-tijdrit. Na een eerste test tijdens de landelijke baan in Zwaagwesteinde bewees Moniek Klijnstra in Wervershoof de snelste te zijn op dit nieuwe onderdeel. Ronald Mulder veroverde het goud bij de mannen. De afstand werd ook verreden op het wereldkampioenschap in Barcelona en tijdens het Europees kampioenschap zal het onderdeel eveneens op het programma staan. 

De toevoeging van de 200 meter betekende wel het einde van de 100 meter op het NK. Enkel tijdens de competitiewedstrijd in Wolvega stond het onderdeel voor de pure sprinters op het programma. In de Friese stad waren Marit van Beijnum en Ronald Mulder de snelsten. De Skeelerclub Oost-Veluwe miste de 100 meter op het NK-programma en heeft om die reden de handschoen opgepakt om alsnog een kampioenschap te organiseren op de sprintafstand.

Een aanvraag voor een officieel NK werd afgewezen door de KNSB om te voorkomen dat er te veel versnippering van kampioenschappen plaatsvindt, maar het Open Gelders kampioenschap wordt wel van harte verwelkomd. "Het is een mooi initiatief vanuit de Stouwdam competitie", zegt Arjan Smit, afzwaaiend disciplinemanager bij de KNSB. "Op deze manier heeft het ook iets extra's en voor de echte inliner is het wellicht nog een mooie uitdaging aan het einde van het seizoen."

De wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 14 september aansluitend aan de wedstrijden voor de Stouwdam Competitie en zal rond 14.00 uur van start gaan. Het minimale aantal deelnemers is 25 en inschrijven kan in de categorieën kadetten, jeugd en de combinatie junioren/senioren. Naast de medailles liggen er voor de eerste drie in alle categorieën geldprijzen klaar. Meer informatie over de inschrijving en kosten vind je hier.

Door Sjors Leek - Laatste update op 12 aug 2019 om 11:23