Tickets
Shop
Nieuws 04 apr 2019

Thyrax-gebruikers niet welkom bij Team Jumbo-Visma

Schaatsers die het middel Thyrax gebruiken maken geen kans op een plek bij Team Jumbo-Visma. Dat heeft de ploeg besloten op aanraden van haar teamarts Gee van Enst. Ook wil men beginnen met haaranalyses om (toekomstige) rijders verder door te lichten. De KNSB vindt dat noodzakelijke medicijnen geen belemmering mogen vormen om aan topsport te kunnen doen.

Foto : Soenar Chamid

"Als je Thyrax gebruikt, dan kom je niet in onze ploeg. Ook al gebruik je het terecht", zegt teamarts Van Enst tegen Nieuwsuur. "Sinds een jaar bevragen wij schaatsers daarop." Het medicijn Thyrax staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Afgelopen zomer heeft de KNSB schaatsers per brief gewaarschuwd voor het gebruik van bepaalde medicijnen zonder duidelijke medische noodzaak.

Aanleiding voor die brief was een signaal uit medische hoek, dat bepaalde medicijnen opvallend vaak werden gebruikt. "Omdat het gebruik van deze medicijnen zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's kan opleveren, vonden en vinden wij deze waarschuwing gepast", laat de bond in een reactie weten. "Bovendien hebben we in de licentieovereenkomst met de topteams hierover een extra bepaling opgenomen."

In februari werd bekend dat topsportartsen, op initiatief van NOC*NSF, gezamenlijk een protocol hebben opgesteld om het gebruik van schildklierhormonen beter te reguleren. "Wij vinden dat een goede stap", vervolgt de KNSB. "Als wetenschappers aanleiding zien om nader onderzoek te doen naar het gebruik van schildklierhormoonmedicijnen onder sporters staan wij hier positief tegenover. In dat licht ondersteunen wij het pleidooi van dokter Van Enst."

Onnodig gebruik
Van Enst noemt het uitsluiten van sporters die Thyrax gebruiken, mét of zonder goede reden, een signaal naar de nieuwe generatie. "Ze moeten weten dat als ze in dat vage gebied komen, dat je er bij ons niet in komt. Want wij willen geen discussie over dat vage gebied."

De KNSB staat 'voor een eerlijke, integere en schone sport' en is tegen onnodig gebruik van medicijnen, omdat dit mogelijk de gezondheid van sporters kan schaden. "Wij staan dan ook positief tegenover een verantwoord actief beleid om het gebruik van medicijnen zonder medische noodzaak tegen te gaan. Echter: als een sporter medicijnen nodig heeft om in het dagelijks leven normaal te kunnen functioneren, dan mag dat geen belemmering vormen om aan topsport te kunnen doen."

Team Jumbo-Visma wil ook jonge talenten die in aanmerking komen voor een contract onderwerpen aan haaranalyses. De ploeg van coach Jac Orie controleert de schaatsers al enige tijd op bloedwaardes. "We kijken of we met haaranalyse terug kunnen gaan in de geschiedenis van de persoon. Of een schaatser dingen heeft gebruikt, waarvan hij zegt dat hij ze niet heeft gebruikt", aldus Van Enst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan