Tickets
Shop
Nieuws 15 apr 2019

Team Illumination verbetert puntentotaal op WK Synchroonschaatsen

De Finse hoofdstad Helsinki was afgelopen weekend het decor van het WK Synchroonschaatsen. Team Paradise uit Rusland veroverde haar derde wereldtitel. Team Marigold Ice Unity en Team Helsinki Rockettes pakten voor thuispubliek het zilver en brons. Nederland werd vertegenwoordigd door Team Illumination, dat met een verbetering van haar puntentotaal op de achttiende plaats eindigde.

Bij synchroon rijdt een groep van zestien schaats(st)ers samen een kür en treedt daarbij zo veel mogelijk als eenheid op. Er worden allerlei patronen gevormd, in verschillende samenstellingen gereden en dit alles moet zo soepel mogelijk in elkaar overvloeien. Er is altijd een aantal verplichte elementen en welke dat zijn, verandert ieder jaar. Een element kan op vier niveaus worden uitgevoerd en wordt door de jury beoordeeld met plus- of minpunten, net als bij kunstrijden.

Het Nederlandse team van kunstrijvereniging Kids on Ice hield op het WK zes teams achter zich. Na de korte kür op vrijdag stond het team, onder leiding van coach Angelique Visser, op plek negentien. Een dag later werd Oranje achttiende op de lange kür en steeg een plek in het klassement. Het puntentotaal van 112,80 lag zeventien punten hoger dan een jaar geleden. Gedurende het seizoen liet Team Illumination al een verbetering zien in het aantal punten. "In het verleden was het zo dat je dan wat terugzakte op een WK, maar dat is nu niet gebeurt", vertelt Ellie van Soest, teammanager van Kids on Ice.

Samen doen
"We zijn erg blij met deze prestatie, zeker gezien het moeilijke jaar dat we hebben gehad", vervolgt ze. “Drie rijdsters zijn tijdens het seizoen noodgedwongen afgehaakt vanwege hun studie. In vier weken tijd moesten twee van onze junioren klaar worden gestoomd om mee te gaan naar dit WK. Die meiden werden gelijk onder de hoede genomen en hebben vreselijk hard gewerkt. Je moet het tenslotte samen doen. We zijn met zeventien man afgereisd naar Helsinki en dat is een vrij krappe bezetting."

Het synchroonschaatsen heeft in Nederland geen topsportstatus waardoor rijders moeilijker vrijstelling kunnen krijgen van school of studie voor de wedstrijden in het buitenland. Waar normaal gesproken in de laatste weken voor het WK puntjes op de i worden gezet, moesten er nu twee nieuwkomers worden ingewerkt.

"Iedereen heeft zijn eigen plek tijdens een kür, maar nieuwe mensen kunnen niet een op een op de plek van degene die is uitgevallen. Je moet schuiven, wat voor anderen dan ook weer nieuw is. Bovendien zitten er bij de junioren geen liften in de kür. Er had wel een paar punten meer ingezeten, dingen die in de training wel goed gaan. Maar dat houd je altijd."

De twee junioren die afgelopen weekend bij de senioren startten, stonden half maart nog op het wereldkampioenschap voor junioren in het Zwitserse Neuchâtel. Het was voor het eerst dat Team Illuminettes op het hoogste niveau in actie kwam. Het juniorenteam van Kids on Ice bleef vier teams voor en werd negentiende. "Het is fijn dat ze ook dat WK hebben gereden en die ervaring mee konden nemen. Maar met het seniorenteam op een WK in Finland rijden, is nog een flinke stap hoger."

Boost
Finland is een van de landen waar synchroonschaatsen enorm populair is. Op het WK wordt Finland vertegenwoordigd door twee teams, hetzelfde geldt voor Canada, Rusland en de Verenigde Staten. Met 8200 toeschouwers was het stadion in Helsinki stijf uitverkocht. "Wij hoorden het gonzen van het publiek al in de gang", zegt Van Soest. "Het publiek was erg enthousiast. Zeker bij de lange kür heb je een aantal spectaculaire dingen erin zitten en gingen de toeschouwers echt uit hun dak. Er werd gejuicht en geklapt, dat geeft een enorme boost als je op het ijs staat."

Voor de synchroonschaatsters lonkt het nieuwe seizoen nu al. Volgend jaar wordt het WK verreden in Lake Placid (Verenigde Staten), het summum van kunstrijden. "Het zou fantastisch zijn als we ons daar weer voor kunnen kwalificeren. We waren zondag onderweg naar huis en de rijders wilden het liefst gelijk weer het ijs op", lacht Van Soest. Kids on Ice heeft op dit moment zes teams, van mini's tot senioren, en kan daardoor rekenen op doorstroming. "Maar we staan zeker open voor rijders van buitenaf. Dat maakt de sport beter. Woensdag zijn er try-outs bij ons en we zijn heel benieuwd wat daar uit gaat komen."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan