Terwijl Nederland oranje kleurde en tompoezen at, reed Bianca Roosenboom op Koningsdag naar de eerste marathonzege van het inlineseizoen. Een bijzondere overwinning, want nog maar zeven weken geleden werd ze geopereerd aan haar amandelen en luchtwegen. "Dit had ik niet verwacht. Ik moest na de finish ook even huilen", luidt het.

Waar Roosenboom vorig jaar ook de koers in Oldebroek op haar naam schreef, stond ze zaterdag toch anders aan de start in Gelderland. 2019 was tot nu toe geen gemakkelijk jaar voor haar. Vanaf januari werd ze gevloerd door 40 dagen koorts, waardoor trainen er niet inzat. "Ik had een longontsteking en er moesten scans gemaakt worden. Ze zagen daarop een afwijking aan mijn luchtwegen en daar ben ik aan geholpen."

Pas sinds 1 april staat ze daarom weer op de wieltjes. "Op mijn stationsfiets naar het centrum was toen ook al heel zwaar, maar de laatste weken begon het weer een beetje te komen. Ik moest vanaf nul beginnen. Omdat dit weer mijn eerste wedstrijd is dacht ik van tevoren: houd ik het überhaupt wel bij?"

Het tempo bleek geen probleem voor Roosenboom. In de koers over 32 ronden bleef het peloton ondanks een aantal ontsnappingspogingen bij elkaar. Met de bel voor de laatste ronde ging ze zelf de eindsprint aan. "Ik heb nog niet de topsnelheid, maar ik kan wel langzaam opbouwen. Als ik hem wil winnen moet ik als eerste de laatste ronde in, had ik bedacht."

Kapot ga je zeker
"Dan moeten ze ook nog maar om me heen zien te komen. Daarna is het harken naar de finish. De sprintmentaliteit ben ik niet verloren. Ik kan gedreven en slim rijden, maar het was wel heel spannend." Achter Roosenboom snelden Anna van de Bos en Beau Wagemaker naar plaats twee en drie.

Komende week staan er alweer twee koersen op het programma: de KNSB Marathon Cup in Steenwijk en marathon in Heerde, voorafgaand aan de Europa Cup. De wedstrijden samen gelden tevens als klassement, waar voor de skeeleraars mooi prijzengeld te verdienen valt. "Ik denk dat Steenwijk een heel zware wordt, dat gaat echt op fysiek. Ongeacht hoe goed je bent, die blijft zwaar, want je moet die bult op. Kapot ga je zeker", blikt Roosenboom vooruit. "Dat er in Heerde een marathon wordt gehouden is mooi voor de sport, want zoveel zijn het er niet per jaar."

Of we haar bij alle koersen, en misschien zelfs de Europa Cup op de baan kunnen verwachten? Dat wordt per koers bekeken. "Door de afgelopen periode ben ik erachter gekomen dat je gezondheid het belangrijkste is. Als je helemaal niks kan, realiseer je je pas dat je er echt van moet genieten. Misschien is dit wel de laatste koers die ik win, dus dat moet je vieren. Als ik het goed verteer, beslist de medische staf of ik zaterdag en zondag op de baan kan rijden. Ik moet het goed opbouwen anders kom ik mezelf weer tegen, en dat heb ik al genoeg gedaan."

Regen
Roosenboom doelt voorzichtig op de kwakkelperiodes waar ze afgelopen jaren doorheen moest. "Ik voelde me daar wel rot over. Heb je haar weer, is ze weer ziek, moeten mensen gedacht hebben. En dat terwijl ik er echt last van had. Gelukkig is met deze operatie misschien ook de oorzaak daarvan gevonden. Ik neem geen astmamedicijnen meer voor het hoesten en ik ben sinds de operatie ook niet meer verkouden geweest. Ik hoop dat ik er vanaf ben."

De heren waren nog maar net aan hun wedstrijd begonnen toen een regenbui roet in het eten gooide. De koers werd na kort juryberaad afgeblazen, omdat doorrijden op het gloednieuwe en daardoor gladde asfalt niet verantwoord zou zijn.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 28 apr 2019 om 12:04