Elise Christie heeft in een openhartig interview verteld dat 'slopende' angsten en depressie haar hebben 'gebroken', maar dat ze nu is hersteld. De 28-jarige shorttrackster onthulde ook dat ze haar toevlucht nam tot zelfbeschadiging als een manier om met haar emoties om te gaan.

In gesprek met BBC Sport vertelt Christie dat ze enthousiast is over de toekomst nu ze van de antidepressiva af is. "Ik wil mensen laten zien dat het oké is om je zo te voelen en dat het goed is om medicatie te gebruiken," aldus de drievoudige wereldkampioene.

Een week geleden plaatste Christie een bericht op sociale media waarin ze schreef dat ze twee jaar antidepressiva heeft genomen, maar sindsdien met de medicatie is gestopt. Ze kreeg last van angsten na het ontvangen van doodsbedreigingen na de Spelen van 2014, en in de loop der jaren leidden verschillende persoonlijke problemen en blessures tot depressie.

"Het was behoorlijk slopend. Ik lag vaak in bed en worstelde om het normale leven bij te houden. Ik kon geen dingen voor elkaar krijgen. In het afgelopen olympische seizoen raakte ik geblesseerd en dat heeft mij gebroken."

Na een gesprek met een psycholoog besloot ze om verdere hulp te zoeken en werd antidepressiva voorgeschreven. "Mensen zijn bang om te zeggen dat ze medicijnen gebruiken. Ik weet niet waarom, maar ik had hetzelfde. Sommige mensen voelen zich zwak om het toe te geven, maar depressie is een ziekte, niet alleen verdriet. Ik wil dat mensen denken dat het oké is om erover te praten."

Door zich uit te spreken hoopt Christie dat op meer openheid over geestelijke gezondheid en dat vooroordelen rond het gebruik van medicatie zullen verdwijnen. "Er zijn veel andere atleten die dit doormaken, en ook veel gewone mensen die hetzelfde meemaken," voegt ze eraan toe. "Ik had soms het gevoel dat ik er nooit van af zou komen of me beter zou voelen. Maar ik wist gewoon wanneer ik klaar was om van de medicatie af te komen, omdat ik klaar was om de emoties te accepteren."

"Het zal gaan met ups en downs. Ik ga trieste emoties voelen, maar ik heb tegen mezelf gezegd dat ik me zou concentreren op de goede emoties. En nu ben ik hier. Ik ben enthousiast over schaatsen, ik ben enthousiast over het leven en ik ben niet meer bang."