Tickets
Shop
Nieuws 09 apr 2019

Carlijn Schoutens zegt schaatsen vaarwel

Carlijn Schoutens heeft besloten een punt te zetten achter haar schaatscarrière. De 24-jarige Nederlandse Amerikaanse gaat haar studie Geneeskunde afronden in Nederland. Ze kwam vier jaar uit voor het Amerikaanse team.

Foto : Sander Chamid

Het besluit was moeilijk voor de 24-jarige rijdster, die studeert aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De afgelopen drie jaar deed ze dat op afstand, maar om haar opleiding af te ronden, zal ze voorlopig terug moeten naar Nederland. "Ik heb het gevoel dat ik vrij jong van de sport wegloop", zegt ze op de website van Team USA. "Maar daar heb ik vrede mee, omdat ik nog iets anders heel graag wil doen. Ik ben blij met wat ik als schaatser heb gedaan. Ik heb er veel meer uit gehaald dan ik ooit had gedacht."

Schoutens werd geboren in de Verenigde Staten, maar verhuisde al gauw terug naar Nederland met haar ouders. Op IJsbaan Haarlem leerde ze schaatsen en als juniore eindigde Schoutens op het podium op het NK. Daarna stokte haar ontwikkeling enigszins en besloot ze haar dubbele paspoort te gebruiken om naar Amerika te gaan. In eerste instantie tijdelijk, maar onder de vleugels van bondscoach Tom Cushman reed ze uiteindelijk vier jaar rond in het Amerikaanse pak.

Het hoogtepunt van Schoutens' carrière was de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang, waar ze de 3000 en 5000 meter en de ploegenachtervolging reed. De bronzen medaille die zij met haar ploeggenoten veroverden op de team pursuit was de kers op de taart. "Het was belangrijk voor mij om ons land te vertegenwoordigen op de lange afstanden", vertelt Schoutens. "Het is nog steeds fantastisch dat we dat samen hebben bereikt en dat we daar de rest van ons leven van kunnen genieten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan