De posters hingen al langs de baan, tussen de bedrijven door werd er een promotiefilmpje opgenomen en ook onder de deelnemers leefde het: het KPN NK Baan/Weg is dit jaar in Wervershoof. Het deelnemersveld in de Noord-Hollandse plaats was er ook naar. Veel inlineskaters maakten van de gelegenheid gebruik om de Sjoerd Huisman Piste te testen op de tweede KNSB Baancompetitie.

'Krappe bochten', 'gladde baan' en meer van dat soort commentaar kwam er over de lippen. Veel deelnemers aan de wedstrijd op Tweede Paasdag waren blij dat ze alvast aan de vorig jaar gerenoveerde baan konden proeven. Maya de Jong was speciaal al vroeg naar West-Friesland afgereisd om voor de wedstrijden uit nog even in te kunnen rijden. "Best gek, ik was hier nog nooit geweest. Ik moest zeker even wennen, maar ik geloof dat die krappe bochten me wel liggen."

De 19-jarige inwoonster van Haulerwijk wist goed om te gaan met de 'bijzondere baan'. Ondanks een zware trainingsweek pakte ze op zowel de 1000 meter als de afvalkoers de overwinning. Op de 1000 meter passeerde ze op het laatste rechte stuk haar twee voorgangers. "Je kunt er een beetje mee spelen", analyseerde ze na haar dubbelslag. "Als je de bocht iets wijder durft aan te snijden en een klein gaatje laat, kun je goed doorversnellen. Die snelheid kun je op het rechte stuk weer gebruiken om in te halen."

Ook op de afvalkoers wist De Jong indruk te maken. Anna van den Bos, tweede op de 1000 meter, viel als eerste van de favorieten af als gevolg van een valpartij. Ze wist nog wel terug te keren in het peloton, maar werd door de jury uit koers gehaald. Ook de nummer drie van de 1000 meter, Lianne van Loon, was een van de slachtoffers. 

In de finale streed De Jong met Elsemieke van Maaren, Marijke Groenewoud, Berber Vonk en de winnaar van de puntenkoers in Heerenveen, Bente Kerkhoff. Na eliminatie van Groenewoud en Kerkhoff sprintten de overige drie dames voor de overwinning. "Het is wel anders dan anders", geeft De Jong aan. "Door de verandering van de regels valt in de laatste rondes telkens iemand af. Op de bel moet je eraan denken dat je niet afvalt en tegelijkertijd ook al bezig zijn met de eindsprint."

"Ik zat helemaal niet fris meer, maar de rest gelukkig ook niet. Er zijn veel meiden die samen rijden en ik rijd in mijn eentje daartussen." Dat gegeven bleek zeker geen nadeel te zijn voor de rijdster die zich net als vorig jaar hoopt te plaatsen voor EK en WK. "Het lukte om te profiteren van andermans tactieken en energie te sparen voor de finale. In een maand kan er nog veel gebeuren richting het NK, maar het is superfijn om te weten dat het goed zit." Vonk en Van Maaren eindigden op de plaatsen twee en drie. 

'Vaker logeren'
Bij de heren wist Rick Schipper op de sprintafstand de overwinning te pakken. In een sterk deelnemersveld met opvallend veel buitenlandse inbreng bleef hij Europees kampioen Mathias Vosté en oud-wereldkampioen Jhoan Sebastian Guzman voor. Dat hij in zo'n sterk bezette finale de overwinning pakte, stemde de West-Fries tevreden. 

Rick Schipper pakt de overwinning op de 1000 meter | Foto : Hidde Muije

"Op een of andere manier pak ik hem ja", sprak Schipper, die als thuisrijder veel felicitaties in ontvangst mocht nemen. "De inhaalacties zijn wel een puntje van aandacht. Het lijkt wel een beetje op shorttrack hier. Je moet je acties goed voorbereiden om het op het rechte stuk te kunnen klaren."

Schipper kan dus met een goed gevoel uitkijken naar het NK, dat in het Hemelvaartweekend op het programma staat. "Ik weet dat de baan een paar momenten heeft dat hij er anders bij ligt dan andere banen. Ik rijd ook een rondje van 15 seconden in de finale, dus de baan is evengoed best snel. Dat dat hier kan is heel gaaf."

De familie Schipper is erg betrokken bij het toernooi en dat straalt ook af op de skeelertweeling. "Je wordt er heel erg bij betrokken, dat is een stimulans voor jezelf. Ik zit een beetje op afstand, maar als ik thuis ben, draag ik wel mijn steentje bij. Het belangrijkste is natuurlijk om goed te zijn op het NK straks. Iedereen heeft het erover dat het een lastige baan is, dus ik ga maar vaak bij mijn ouders logeren de komende tijd. Dan kan ik mijn voordeel nog groter maken."

Marc Middelkoop schreef de afvalkoers op zijn naam. Hij hield Jordy van Workum en de sterk rijdende Tom den Heijer achter zich. Onder meer Louis Hollaar en Chris Huizinga, die speciaal deze wedstrijd hadden uitgekozen om zich te plaatsen voor het NK, werden als gevolg van een jurybesluit uit koers genomen. Ook Bart Hoolwerf moest de koers vroegtijdig verlaten na een lijnoverschrijding.  

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 23 apr om 12:36