Met de KNSB Baancompetitie werd het zomerseizoen zaterdag officieel afgetrapt. Na een trainingskamp in Portugal met de RTC-selecties werd op de overdekte piste in Heerenveen voor het eerst in wedstrijdverband tegen elkaar gereden. Na een lange wedstrijddag stond een jonge generatie op de bovenste trede van het podium. Rémon Kwant was de enige winnaar ouder dan 20 jaar.

Op de puntenkoers gingen de bloemen naar West-Friesland. Bente Kerkhoff wist in een lange ontsnapping genoeg punten te sprokkelen om aan het einde genoeg over te houden voor de winst. Dat was alleen niet de tactiek waar de 17-jarige rijdster mee van start ging. "Het plan was om mijn koersinzicht te trainen, weten waar iedereen zit en wie wanneer voor de punten zou gaan. Dat is niet helemaal gelukt", lacht ze. 

"Na een sprint had ik opeens een gat op het peloton. Tja, dan ga je maar door. Na de koers baalde ik wel flink dat ik mijn plan niet goed had uitgevoerd, maar ik ben superblij dat ik eerste ben geworden. Het was in het begin even aftasten, omdat ik vorig jaar een maand in Amerika heb getraind met Manon Kamminga om me voor te bereiden op het inlineseizoen. Nu heb ik gewoon het schaatsseizoen afgemaakt. Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant ben ik niet tevreden over mijn race, aan de andere kant heb ik hem wel goed afgemaakt."

Eerste zege
Het was de eerste skeelerzege voor de dame uit Oostwoud, die in februari nog Nederlands kampioen marathonschaatsen werd bij de junioren B. Die prestatie leverde haar de interesse op van meerdere marathonteams. Daarbij zat ook de ploeg van Cup-winnares Kamminga. "Ik vond het heel fijn om bij Port of Amsterdam mijn eerste jaar te beginnen, maar nu kan er wel een stapje bij. Ik wilde niet per se weg, maar dat Manon bij A6.nl rijdt was zeker een plus om daarheen te gaan. Ze traint een ander RTC dan waar ik rijd, maar we trainen veel samen, dus we weten precies wat we aan elkaar hebben." 

Voordat het zover is, wacht eerst nog het zomerseizoen. De komende weken reist Kerkhoff af naar Geisingen en Gross Gerau voordat ze terugkeert naar eigen land voor de Europa Cup in Heerde. De goede start in Heerenveen hoopt Kerkhoff door te zetten naar het NK, waar ze zich weer hoopt te plaatsen voor de internationale toernooien. "Ik heb al heel wat zilver op zak, maar nog geen goud. Ik hoop dat het erin zit", besluit ze.

Foto : Eline Hooghiemstra

Bij de heren ging de zege naar de eveneens West-Friese Jordy van Workum. De wereldkampioen op de afvalkoers bij de junioren moest daarvoor in de eindsprint wel Marc Middelkoop voorblijven. De heren hadden in de ontsnapping de punten keurig verdeeld en dus bepaalde de eindsprint de einduitslag. Van Workum was blij dat hij het seizoen met winst kon beginnen: "Ik heb zeker niet gepiekt, gewoon lekker verder getraind, maar het is altijd lekker om te beginnen met een overwinning. De concurrentie is groot, dus ik hoef de koers zelf niet te maken. Het is een goede trainingswedstrijd richting het NK en hopelijk het WK." 

Controleren
Rémon Kwant hield in de finale van de 500 meter Rick Schipper en Harry Stogdale achter zich. Merijn Scheperkamp was de vierde finalist. "Ik twijfelde of ik na de start wel voor Merijn zou komen, maar gelukkig kwam ik wel gewoon op kop en kon ik daarna goed controleren", sprak een tevreden Kwant na afloop, die nog een beetje onzeker was over zijn wedstrijdvorm. "Ik wil graag voor de zomer mijn bachelordiploma halen, dus ik train wat minder dan vorig jaar."

Kwant heeft daarnaast een nieuwe coach gevonden in Valentina Berga-Belloni. "Na het EK hebben Valentina en ik met elkaar gezeten en gesproken over hoe ik nog een laatste stapje kan zetten richting medailles op internationaal niveau. Haar aanpak sprak mij wel aan en ik wilde graag bij haar trainen. Vervolgens heb ik het er met Frank (Fiers, red.) over gehad en hij maakte duidelijk dat ik ervoor moest gaan. Als bondscoach mag hij waarschijnlijk geen eigen team meer trainen en toen was de keuze nog makkelijker gemaakt."

Ook de winnares bij de dames richt zich deze zomer op haar studie. Als examenkandidaat kon Anna van den Bos wegens een belangrijke tentamenweek niet mee op trainingskamp met de nationale selectie. "Voor mijn gevoel is dat wel een nadeel, want ik zat hier in Nederland lekker te leren. Ik dacht dat ik veel had gemist, maar de snelheid zit er goed in." Nadat ze de concurrentie met nog een ruime ronde te gaan buitenom passeerde, hield ze op de streep net genoeg over om Moniek Klijnstra, Josie Hofmann en Marit van Beijnum voor te blijven. 

Eerder op de dag ging bij de kadetten de winst op de 500 meter naar Kimberley Lang en werd de puntenkoers gewonnen door Jorun Geerts. Bij de jongens pakte Bret Groot een dubbele overwinning. Bij de jeugd sloegen Dinly Koster en Kayo Vos eveneens de dubbelslag.

Klik hier voor de volledige uitslagen.