Tickets
Shop
Nieuws 09 sep 2018

Den Hertog wint ONK na catastrofe voor ploeggenoot Ariëns

Met een blije oerkreet kwam Sjoerd den Hertog zaterdag als winnaar over de streep tijdens het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Hallum. Toch overheerste daarna vooral de verbazing. In de slotfase van de wedstrijd had hij teamgenoot en koploper Crispijn Ariëns een verkeerde afslag zien maken. "Zoiets kan op een NK toch niet verkeerd gaan?"

Foto : Eline Hooghiemstra

Toch gebeurde het, en dat terwijl Ariëns met een fikse voorsprong onderweg was naar zijn derde titel op rij. Na drie grote ronden van 30 kilometer worden de skeeleraars tijdens de klassieker normaal gesproken een kleinere lokale ronde ingestuurd om de laatste tien kilometer af te leggen. Maar op het moment dat Ariëns die afslag als eerste wilde nemen, was deze nog afgesloten met dranghekken en een aantal geparkeerde politiemotoren. 

"Ik dacht eigenlijk dat ik voor plek twee reed", begint Den Hertog, die samen met Gerwin Smit ruim 30 seconden achter zijn Okay Fashion & Jeans teamgenoot reed. "Toen ik Crispijn zag omkeren en van een andere kant het parcours op zag sturen, wist ik wel meteen dat het mis was. Dan krijg je ineens een heel andere wedstrijd. Het is al jaren zo dat we na drie grote ronden plaatselijk gaan rijden, dus dat zoiets gebeurt is ontzettend klote. Dit kan op een NK toch niet verkeerd gaan?"

Kansrijke situatie
Toch moest Den Hertog die gedachten nog even parkeren: "Het kan natuurlijk al helemaal niet zo zijn dat wij een heel kansrijke situatie alsnog niet uitspelen."

De voorsprong van Ariëns was van een halve minuut gekrompen tot vijf seconden en met nog tien kilometer voor de boeg lag de wedstrijd dus weer open. "Het is heel reëel dat er nog iets gaat gebeuren, dus het was voor mij zaak om Gerwin al het werk te laten doen en gegeven de situatie te hopen op een scenario hoe het nu uitpakt. Dat ik in de finale weg kan sprinten als Crispijn wordt teruggehaald." 

Achter Den Hertog en Smit finishte een furieuze Ariëns als derde. "Ik kon gewoon niet naar rechts. Ik heb hier weken naartoe getraind en dan krijg je dit. Het is een fout geweest van de organisatie en dat kost mij mijn derde titel op rij. Ontzettend slecht dit", luidt het.

Niet terugdraaien
Toch kon er op het podium nog een kleine lach vanaf voor Ariëns, die naar eigen zeggen blij was dat Den Hertog de titel toch binnen de ploeg had gehouden. "Dat is het allerbelangrijkste. Ik gun het hem ook en kan blij voor hem zijn. We maken elkaar altijd beter in trainingen, en in wedstrijden heb je veel aan elkaar."

"Als je een normale marathon rijdt zou deze situatie minder zuur zijn, maar je rijdt hier wel honderd kilometer. Ik ga hier nog wel even van balen ja, maar heel lang heeft ook geen zin. Je kunt het niet terugdraaien." 

"Ik ben wel goed in skeeleren, maar absoluut niet de beste in de ploeg", vult Den Hertog aan, die toch ook een beetje trots is. "Hier winnen is super, en een goede graadmeter hoe je zomertrainingen gaan. Blijkbaar ben ik in goede doen. Het is een mooie titel, met het Wilhelmus en een trui. Voor het skeeleren zijn er maar twee marathon NK's in de zomer, en ik pak er nu een. Dat maakt het toch wel speciaal."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan