Carla Ketellapper-Zielman is een icoon in het marathonschaatsen. Ze won talloze wedstrijden op kunstijs, maar vooral op natuurijs, haar grote liefde. Nationale titels behaalde ze op Nederlands natuurijs, maar ook in Zweden en Oostenrijk zegevierde ze, onder andere op de Alternatieve Elfstedentocht. In 2017 zette ze, na twaalf jaar op het hoogste niveau geacteerd te hebben, een punt achter haar imposante carrière. Maar na de geboorte van dochter Julia begon het toch weer te kriebelen.

"Ik merkte het afgelopen jaar dat ik het schaatsen toch wel miste", vertelt ze. "Begin maart lag er nog een kleine week natuurijs in Nederland en heb ik een aantal keer op natuurijs gereden bij ons in de buurt. Dat ging na mijn zwangerschap nog verrassend makkelijk." In eerste instantie was het de bedoeling dat Ketellapper-Zielman de vijfde rijdster van Team KOGA zou worden, de ploeg waar haar man Anton de scepter zwaait. Toen bleek dat er geen geschikte kandidaat voor het hoofdteam te vinden was, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en terug te keren op landelijk niveau.

In mei werd bekend dat KOGA stopte als sponsor en de ploeg heet inmiddels AltijdKoers, een naam die prima past bij de altijd gedreven Ketellapper-Zielman. Het team bestaat naast haar uit Anneke Peters, Kim Muusse en Beau Wagemaker. "Ik vind het lastig in te schatten wat mijn rol gaat worden, omdat ik minder goed dan anders weet hoe ik ervoor sta. De trainingen gaan op zich prima, maar ik heb wel een stuk minder trainingsuren gedraaid en ben benieuwd of dat gaat uitmaken."

Vraagteken
"Ook vind ik het moeilijk te zeggen of mijn topsnelheid alweer op niveau is. Het is voor mij echt een behoorlijk vraagteken hoe komend seizoen zal verlopen, dat is best spannend", vervolgt ze. "Maar ik ben niet teruggekomen om anoniem mee te rijden, dus wil ik in ieder geval samen met mijn team goede resultaten halen. En stiekem hoop ik dat mijn niveau zo hoog zal zijn, dat ik op natuurijs kan meedoen om de prijzen."

Het krijgen van een kind heeft haar kijk op schaatsen wel wat veranderd. "Mijn dochter Julia is het allerbelangrijkste. Ik schaats nu echt alleen omdat ik het leuk vind en moet veel minder van mezelf. Ik vind dat tot nu toe erg verfrissend om te merken. Ik had zelf altijd het denkbeeld dat moeder zijn en topsport voor mij niet samen zouden gaan, omdat ik bang was mijn kind tekort te doen."

Goede balans
Toen het idee van een terugkeer langzaam vorm kreeg, heeft Carla samen met Anton gekeken naar hoe ze een baby, werk en topsport zou kunnen combineren. "Dat was in het begin een weg van vallen en opstaan, met de zorg voor een baby'tje, minder nachtrust, borstvoeding en weer beginnen met werken. Nu merk ik dat ik daar een goede balans in heb gevonden. Voor mij is het goed te doen en Julia vindt het volgens mij heel leuk om een paar uurtjes bij opa en oma te zijn als ik aan het trainen ben."

Of ze een voorbeeld is voor andere vrouwen durft Ketellapper-Zielman niet te zeggen, maar ze heeft wel een boodschap: "Laat je niet weerhouden om de dingen te doen die je leuk vindt na je zwangerschap. Vind daar je eigen weg in. Van mannen wordt het normaal gevonden dat ze doorgaan met sporten na de geboorte van een kind, maar vrouwen kunnen dat ook prima. Je moet gewoon zorgen dat je de juiste balans vindt."