Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 25 okt 2018

Dilemma's met Patrick Roest: 'Vind het heerlijk om op de boerderij te werken'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Patrick Roest.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Patrick Roest
Geboortedatum: 07-12-1995
Geboorteplaats: Lekkerkerk
Ploeg: Team LottoNL-Jumbo
Opmerkelijk: Roest werd vlak na zijn zilveren medaille op de olympische 1500 meter voor het eerst in zijn prille loopbaan wereldkampioen allround. Lang zag het er naar uit dat de Noor Sverre Lunde Pedersen het goud zou pakken, maar door een valpartij halverwege de tien kilometer verspeelde hij zijn voorsprong.
Twitter: @patrickroestt
Instagram: patrickroestt

Dilemma's
1500 of 5000 meter
"Poeh, dat is een goeie. Dan kies ik toch voor de 1500 meter, want daar heb ik mijn mooiste resultaat op gehaald (olympisch zilver). Ik vind de 1500 meter ook wel de mooiste afstand die er is, alles komt er samen. Je ziet sprinters tegen langeafstandsrijders rijden, dat maakt het mooi en spannend. Voor mij is het gewoon vol gas erin gaan. Ik ben niet zo'n hele snelle starter, ik moet ervoor zorgen dat ik mijn rondetijden vlak houd."

WK Allround of WK Afstanden
"WK Allround! Ik vind allrounden het mooiste wat er is. Je hebt een heel weekend verschillende afstanden en aan het eind van het weekend is er één winnaar. Meestal is het een heel weekend spannend, want op de tien kilometer wordt beslist wie er kampioen wordt."  

Olympisch zilver of wereldkampioen allround
"Ha, dat is een hele lastige. Van de Olympische Spelen heb ik altijd gedroomd, maar wereldkampioen worden in Amsterdam was ook heel erg speciaal. Daar waren zoveel mensen aanwezig, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het was bovendien een vrij onverwachts einde en dat maakte het voor mij natuurlijk extra mooi. Ik vond het ook mooi om te zien hoe iedereen het hele weekend met me meeleefde. Ja, ik zou dan toch voor wereldkampioen kiezen. Als het WK bijvoorbeeld in Calgary was geweest, had ik olympisch zilver gezegd. Of er nog iets veranderd is sindsdien? Nee, dat valt wel mee. Tijdens de Spelen kreeg ik er wel een hoop volgers op social media bij, haha."

Dit bericht bekijken op Instagram

World champion allround!!!🥇

Een bericht gedeeld door patrick roest (@patrickroestt) op

Thialf of Olympisch Stadion
"Dan kies ik voor het Olympisch Stadion, ondanks dat we altijd in Thialf trainen. Thialf is een onwijs mooie baan, maar het Olympisch Stadion heeft iets magisch. Van mij mogen er wel vaker toernooien in de buitenlucht gehouden worden, al is dat helaas bijna niet meer mogelijk. Tijdens het WK was het ijs niet zo heel goed, maar daar konden de ijsmeesters ook niks aan doen. Ja, ik ben altijd wel goed op een buitenbaan. Het EK Allround in Collalbo is dan ook een doel voor mij komend seizoen."

Heerenveen of Lekkerkerk
"Lekkerkerk. Ik woon inmiddels vijf jaar in Heerenveen, maar ik voel me altijd het meest thuis in Lekkerkerk. Ik kom er elk weekend nog, dan help ik mijn ouders op de boerderij. Na afgelopen seizoen heb ik trouwens ook een mooie huldiging in Lekkerkerk gehad."

Dit bericht bekijken op Instagram

Bedankt voor de mooie huldiging!🏡 #lekkerkerk

Een bericht gedeeld door patrick roest (@patrickroestt) op

Ploegenachtervolging of mass start
"Ook een lastige... Ik heb vorig jaar geen één mass start gereden en twee keer een ploegenachtervolging. Dat was in de halve finale en in de strijd om het brons tijdens de Olympische Spelen. Toch een mooi moment om mee te doen! Ik vond het wel erg spannend. Het voelde onwennig, maar ik was blij dat ik twee keer mocht starten. Jammer genoeg wonnen we geen goud, maar brons. Dat was het hoogst haalbare."

Wereldkampioen of wereldrecord
"Nu zou ik zeggen: wereldkampioen, want dan sta je voor eeuwig in de boeken. Een wereldrecord rijden lijkt me ook heel gaaf; dan heb je echt een heel bijzondere race gereden."

Hond of kat
"Een hond vind ik het mooist. Mijn ouders hebben er één, hij heet Baloe. Ik vind het mooi als ik thuiskom en hij meteen voor de deur staat. Of ik hem uitlaat? Nee, als we de deur openzetten kan die zelf een rondje op de boerderij gaan lopen."

Water of strand
"Water, ik heb een hekel aan zonnen op het strand. Dat houd ik geen vijf minuten vol, ik moet iets te doen hebben. Ik hou er wel van om af en toe eens op een bootje te varen. Friesland is daar ook de perfecte plek voor. Soms doe ik dat met ploeggenoten, maar soms ook met familie."

Dit bericht bekijken op Instagram

🚤🚤☀️

Een bericht gedeeld door patrick roest (@patrickroestt) op

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Dan ga ik voor lang opblijven. Ik ben niet echt een ochtendmens, heb er eerder een handje van om laat op te blijven en lekker uit te slapen. 's Avonds zet ik vaak een Netflix-serie aan en dan kom ik de avond wel door. Voor een wedstrijd ben ik altijd behoorlijk zenuwachtig en kan ik slecht in slaap komen. Als ik dan in bed lig, ga ik aan de wedstrijd denken en begint m'n hart sneller te kloppen. Dan weet ik dat het nog even gaat duren voordat ik in slaap val."

Wielrennen of skeeleren
"Skeeleren. Zeker een paar jaar geleden bij Jong Oranje wilde ik eigenlijk alleen maar skeeleren. Fietsen vond ik meer een bijzaak. Ik heb vroeger ook wel wat wedstrijden geskeelerd, zelfs een EK. Fietsen heb ik altijd minder leuk gevonden, al ben ik het de laatste jaren steeds leuker gaan vinden. We hebben een mooi fietsgroepje en daar wordt het fietsen ook een stuk leuker (en zwaarder) van."

Spreken of zwijgen
"Ik zit met een hoop mannen in het team die hun mond niet zo snel zouden houden. Dan zwijg ik toch iets eerder, haha. Als het moet, zeg ik wel wat, maar ik heb verder geen grote mond."

Boerderij of villa
"Boerderij. Ik ben er opgegroeid. Ik vind het nog steeds mooi om te helpen als ik thuis ben. Als er iets op het land moet gebeuren, stap ik bijvoorbeeld op de trekker. Of ik ben op stal tussen de koeien. Ik vind het heerlijk om even iets anders te doen dan trainen. Na mijn carrière zou ik ook graag op het land werken."

Ajax of Feyenoord
"Feyenoord. Vroeger toen ik voetbalde, was ik echt fan van Feyenoord. M'n neef nam me toen ook weleens mee naar trainingen en wedstrijden. Nu is dat iets minder. Ik heb ongeveer tot mijn twaalfde gevoetbald en ben begonnen op m'n zesde. Ik was niet heel goed, maar ik vond het heel mooi om te doen. Waar ik stond? Het laatste jaar in de spits. Ik kon wel redelijk hard rennen!"

Uit eten of zelf eten koken
"Uit eten, dat is het makkelijkst. Ik ben ook geen held in de keuken. Als ik uit eten ga, ga ik het liefst naar een pizzeria. Een pizzaatje moet soms wel kunnen."

Spotify of radio
"Spotify. Vooral als ik in de auto zit, dan zet ik Spotify aan en luister ik naar de Nederlandse Top 50. Dat is altijd wel goeie muziek."

Twitter of instagram
"Instagram. Ik vind het mooi om sportfoto's erop te zetten. Met Twitter doe ik niet zo heel veel meer, al is het wel een handig medium als je op de hoogte wil blijven van het nieuws."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan