In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan marathonschaatsster Jade van der Molen.

Bio
Naam: Jade van der Molen
Geboortedatum: 23-07-1994
Geboorteplaats: Alkmaar
Ploeg: Team Palet Vastgoedonderhoud
Opmerkelijk: Van der Molen won afgelopen seizoen het jongerenklassement van de KPN Marathon Cup en werd tevens tweede in het algemeen klassement.
Twitter: @JadevanderMolen
Instagram
: @jadevdmolen

Dilemma's
Kunstijs of natuurijs
"Oei, dat is meteen een lastige. Ik ben op dit moment beter op kunstijs, maar ik vind natuurijs wat meer hebben. Ik kom uit het langebaanschaatsen en heb vroeger nooit echt op natuurijs gereden. Sinds drie jaar rijd ik natuurijswedstrijden op de Weissensee en Luleå en dat vind ik echt superleuk. Het heeft wat om tussen de bergen en op een groot meer te schaatsen, maar het is ook heel anders dan op kunstijs schaatsen. In Nederland heb ik nog nooit natuurijs meegemaakt (op ondergespoten baantjes na). Ik hoop in de toekomst beter op natuurijs te worden, maar voorlopig zeg ik kunstijs."

Luleå of Weissensee
"Dan kies ik toch voor de Weissensee. De sfeer en beleving is daar erg leuk en gezellig. Er is altijd superveel publiek en er zijn veel toerrijders aanwezig. Luleå heeft ook wel wat hoor! Het is daar uitgestorven en koud, dan ervaar je echt het heroïsche van het schaatsen."

Jongerenklassement winnen of derde in eindklassement
"Haha goeie! Vorig jaar had ik zeker het jongerenklassement gezegd. Dat is toch een eerste prijs die je binnenhaalt en bovendien is het een leuke bijkomstigheid dat je in een wit pak mag rijden. Nu ik bij de 'groten' hoor, kies ik voor het eindklassement, al zou ik nu niet meer voor een derde plek gaan."

Studie of schaatsen
"Schaatsen! Ik vind schaatsen veel leuker om te doen dan studeren, al ben ik wel heel blij dat ik onlangs mijn bachelor Bedrijfskunde heb afgerond. Ik ben nu met een master Business Administration bezig aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ja, dat is prima te combineren. Ik heb gelukkig niet heel veel verplichte dingen waar ik heen moet. Ze werken vanuit de universiteit ook goed mee wat dat betreft."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"De Elfstedentocht! De Olympische Spelen vind ik ook een supermooi evenement hoor, maar ik vind marathons gewoon leuker. Ik heb wel een paar mass starts gereden, maar 16 rondjes zijn iets te kort voor mij. Ik hoop dat de Elfstedentocht er ooit komt. Je hoort weleens verhalen van mensen daarover en dan denk je: dat wil ik ook wel meemaken!"

Sprint van het peloton winnen of solo aankomen
"Solo aankomen! Daar hoef ik niet lang over na te denken. In 2015 won ik in Heerenveen solo met een rondje voorsprong. Dat was zo'n mooie dat ik dat nog wel een keer zou willen doen. Je doet het helemaal op eigen kracht in plaats van dat je de laatste 100 meter op kop komt en dan wint. Het is allebei supermooi hoor, maar als ik moet kiezen, zeg ik solo."

Spreken of zwijgen
"Ik denk zwijgen. Als ik nieuw ben, kijk ik altijd eerst even kat uit de boom. Als ik me op m'n gemak voel, praat ik wel veel, maar heb dan niet meteen het hoogste woord. Bij Team Palet kennen we elkaar inmiddels zo goed dat er nooit stiltes vallen. Ja, dan ben ik wel een spreker, haha."

Vroeg opstaan of laat naar bed
"Laat naar bed. Ik heb een hekel aan vroeg opstaan, daar kan ik echt niet tegen. Laat naar bed gaan gaat me vrij makkelijk af. 's Avonds kijk ik bijvoorbeeld Netflix op de bank. Nu we in Inzell zitten, maken we een puzzel van de Elfstedentocht van 1000 stukjes. Hij is bijna af!"

Hakken of sneakers
"Sneakers, daar loop ik veel makkelijker op. Hakken doe ik bijna nooit aan, alleen bij een feestje of een speciale gelegenheid. Ik vind hakken irritant, ik kan er niet zo goed op lopen en je moet er zo opletten. Ik sta liever stevig op sneakers."

Zingen of dansen
"Ik zou het heel vet vinden als ik goed kon zingen, maar ik kan het totaal niet. In de auto zing ik weleens lekker mee, maar dan hoeft niemand het te horen. Op de heenweg naar Inzell zongen Ineke (Dedden) en ik ook geregeld mee, maar dan voelt het vertrouwd. En dansen? Daar ben ik ook geen uitblinkster in, maar misschien kan ik dat wel beter dan zingen."

Hond of kat
"Hond. Ik heb geen huisdieren, maar honden vind ik superlief. Later zou ik wel heel graag een hond willen."

Strand of bergen
"Bergen. Op het strand liggen heb ik na tien minuutjes wel weer gehad. Fietsen in de bergen is wat ik het liefste doe. Dat kan ik echt uren doen. Hoe langer de klim, hoe mooier. Ik fiets ook vaak wedstrijden in de zomer; zo heb ik afgelopen jaar bijvoorbeeld aan het NK meegedaan. Ooit zou ik nog weleens willen kijken hoe ver ik kan komen met wielrennen." 

Online shoppen of kleding in de winkel kopen
"Ik ben meer van kleding in de winkel kopen. Online kijk ik welke dingen in de mode zijn en wat de trends zijn. Maar ik vind het moeilijk om iets te bestellen zonder het te passen. Ik heb weleens iets online gekocht, maar dan was ik te lui om het terug te sturen. Of dan denk ik: dat komt straks wel en dan is het alweer te laat. Of ik vaak shop? Valt wel mee. Soms heb ik een goede shopbui, maar soms kan ik niks leuks in de stad vinden en ben ik binnen een half uurtje weer thuis."

Trainingsbroek of spijkerbroek
"Thuis heb ik altijd een trainingsbroek aan, dat zit lekker makkelijk. Alleen als ik boodschappen ga doen, doe ik een spijkerbroek aan, anders voel ik me een Sjonnie."

Uit eten of zelf eten koken
"Uit eten. Ik ben niet echt een keukenprinses. Als ik kook, moet het functioneel en makkelijk zijn. Ik vind het heerlijk om gezellig met vrienden of familie uit eten te gaan. Ik ben gek op pizza's, dus een pizzeria is altijd goed."

Zomer of winter
"Dan ga ik voor de winter. Ik vind het altijd een mooi en gezellig seizoen. Bovendien kan je dan lekker schaatsen en is het meestal een beetje koud. Zeker als we in Oostenrijk schaatsen op het meer kan ik enorm genieten. Zonnetje erbij en lekker fris. Heerlijk."

Dit bericht bekijken op Instagram

☀️ #weertje #leventje #ojamorgen200kmschaatsen

Een bericht gedeeld door Jade van der Molen (@jadevdmolen) op

Spotify of radio
"Dan ga ik voor Spotify, want dan kun je zelf kiezen welke muziek je opzet. Met fietsen zet ik vaak een afspeellijstje op. Als ik blokjes doe op de fiets en dikke tegenwind heb, word ik chagrijnig en wil ik vrolijke muziek horen. Dan kies ik vaak voor liedjes uit het foute uur, haha. Op de radio hoor je van alles wat, maar ook veel geouwehoer."

Facebook of Instagram
"Instagram. Op Instagram kan je lekker foto's kijken en kom je veel dingen tegen. Op Facebook zie je dingen waar mensen in getagd zijn. Dat vind ik niet zo interessant. Zelf doe ik nooit wat met Facebook. Op Instagram plaats ik geregeld wat."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 22 okt 2018 om 13:47