Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2018

World Cup shorttrack: Sterke relays en startplekken in kwartfinales

De shorttrackers zijn begonnen aan hun eerste World Cup van het seizoen. In Calgary werd de 500 meter vrijdag tweemaal verreden, daarnaast stonden ook de voorronden en heats van de 1500 en 1000 meter op het programma. De dag werd afgesloten met kwalificaties op de gemengde en gewone relays.

Foto : Soenar Chamid

500 meter
Op de eerste 500 meter wisten Itzhak de Laat en Jasper Brunsmann door te dringen tot de kwartfinales. Beide rijders werden derde in hun heats en plaatsten zich op basis van tijd. Brunsmann kwam ook op de tweede 500 meter in actie, en ook daarin was zijn derde plek genoeg. Daan Breeuwsma vocht in de heats voor een plaats in de top twee, maar bleef steken op de vierde plaats.

In de race van Sjinkie Knegt schoten de Chinees Dajing Wu en Fransman Quentin Fercoq razendsnel uit de startblokken. Knegt ging in de achtervolging, passeerde Fercoq en behield die tweede plek. Hij reed bovendien een Nederlands record (40.263). Dennis Visser strandde in de heats, hij begon vanaf de laatste startpositie en kwam daar niet meer van af.

Bij de dames stond er een verrassende naam op de startlijst: Xandra Velzeboer was ingevlogen om Marijn Wiersma te vervangen. De 17-jarige juniore reed sterke races en dwong op beide 500 meters van een plek af in de kwartfinales. Lara van Ruijven ging op de eerste 500 meter onderuit, maar revancheerde zich met een soevereine eerste plaats op de tweede omloop.

Yara van Kerkhof en Rianne de Vries startten allebei op één 500 meter. Van Kerkhof plaatste zich zonder problemen en ook De Vries had kans op een plek in de kwartfinales. Op de bel van de laatste ronde verloor ze echter haar derde plaats.

1500 meter
Knegt reed in zijn kwartfinale met nog vijf rondjes te gaan van plaats vier naar de koppositie. Vervolgens kwam hij niet meer in gevaar tot de finish. Twee ritten later probeerde Friso Emons in de laatste twee ronden nog een plek op te schuiven om zeker te zijn van plaatsing. Hij werd derde, maar profiteerde van een straf voor zijn Russische tegenstander en schoof alsnog door naar de veilige tweede plek. In de laatste kwartfinale reed Visser een prima race, maar in de slotronden pakte een inhaalactie verkeerd uit en deze werd naderhand bestraft met een penalty.

Bij de dames reed Suzanne Schulting vanaf de laatste startpositie naar voren en nestelde zich op plek twee. Vier ronden voor het einde gooide ze het tempo omhoog, sloeg een gat met de rest en gaf de koppositie niet meer uit handen. Ook Aardoom wachtte in haar race rustig af. Met twee Chinese rijdsters aan de leiding slaagde zij er echter niet in om verder naar voren te komen en strandde ze met een vierde plek in de kwartfinale. Rianne de Vries schoof vanaf de start op van plek vier naar twee en wist haar stek succesvol te verdedigen tot de eindstreep.

1000 meter
In de heats knokte Emons achterin voor een betere positie, maar hij kwam er niet aan te pas. Breeuwsma reed vanaf de laatste startplek direct helemaal naar voren, maar zakte later terug naar plek drie. Na een inhaalactie van Yerkebulan Shamukhanov uit Kazachstan eindigde Breeuwsma op de vierde plaats. In zijn race startte De Laat op pole position, werd links en rechts ingehaald maar pakte met een mooie actie buitenom de leiding weer terug. Vlak voor de finish moest hij alleen de Canadees Steven Dubois voor zich dulden.

Aardoom begon bij de dames aan een race naar voren vanaf de laatste startpositie. Ze raakte de leiding echter kwijt toen een Chinese en Zuid-Koreaanse rijdster eroverheen knalde. De heat was niet snel genoeg om met een derde plek alsnog door te gaan naar de kwartfinales. Schulting en Van Kerkhof namen in hun ritten vanaf de tweede plek de leiding over en hielden hun koppositie vast tot de finish.

Mixed relay
De gemengde relay staat sinds dit seizoen op het programma van alle World Cups. Op het nieuwe olympische onderdeel rijden twee dames en twee heren in een team. Deze aflossing is met 2000 meter een stuk korter dan de 'gewone' relay. Namens Nederland stonden Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en Knegt op het ijs. De Poolse ploeg had een vliegende start, maar dankzij een goede wissel nam Oranje de leiding over. De rest van de race kwam die koppositie niet meer in gevaar.

Dat nog niet iedereen alle regels kent van de gemixte relay, zoals het vaste aantal rondjes die gereden moeten worden, werd duidelijk in de heat met Frankrijk. Het team wisselde een halve ronde te vroeg en ging ook met tellen van de rondes de mist in. De afmaker van Frankrijk was ervan overtuigd dat hij al klaar was op het moment dat de bel ging. Halverwege de bocht had de Fransman het door en zette nog een keer aan. Achteraf bleek alles verspilde moeite: Frankrijk kreeg een penalty.

Relay dames
Op de relay vochten Van Ruijven, Schulting, De Vries en Van Kerkhof een strijd uit met de Russische dames. Het werd een nek-aan-nek-race waarbij Rusland als een soort zwaan-kleef-aan achter Oranje reed. Met een goede actie van Van Kerkhof greep Nederland uiteindelijk de leiding en kwam ze als eerste over de meet.

Relay heren
Het oranjeteam, bestaande uit Breeuwsma, Knegt, De Laat en Visser, begon vanaf startpositie drie en bleef lange tijd rustig op die plek rijden. De Japanners versnelden als eerste en even later reed Frankrijk buitenom langs Nederland en Japan naar de eerste stek. Met een inhaalactie van Knegt pakte Nederland de koppositie over en na zijn wissel op De Laat ging het gas erop. Oranje gaf de koppositie vervolgens niet meer uit weg en plaatste zich voor de halve finale.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan