Na hun spectaculaire optredens tijdens het World Cup kwalificatietoernooi in Thialf hebben Jumbo-ploeggenoten Patrick Roest en Douwe de Vries hun namen gevestigd in de top 25 van de wereldranglijst aller tijden.

Patrick Roest reed in Heerenveen naar drie nieuwe persoonlijk records, op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Daarmee steeg hij maar liefst 24 plekken op de ranglijst die over vier afstanden op de langebaan wordt bijgehouden. Hij stond voorafgaand aan het toernooi op plaats 35 en bivakkeert nu op een mooie elfde plaats.

Ook ploeggenoot Douwe de Vries beleefde een succesvol weekend. Hij snoepte ruim zeven seconden af van zijn tijd op de tien kilometer. Van plek 29 op de wereldranglijst klom hij naar positie 25. 

Bovenaan gaat Shani Davis nog altijd aan de leiding, gevolgd door Sven Kramer en Chad Hedrick. In totaal staan er nu zeven Nederlandse heren in deze top 25. Naast Kramer, Roest en De Vries zijn dat Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen. Ook Ted-Jan Bloemen, eerder uitkomend voor Nederland, maar nu schaatsend onder de vlag van Canada, staat hoog in de lijst. Marcel Bosker verbeterde zich ook in Thialf, hij staat nog maar nét buiten de top 25. 


Negen vrouwen

Bij de dames waren er na het eerste kwalificatieweekend van de winter geen wijzigingen op de Adelskalender. Ondanks persoonlijk records voor Antoinette de Jong en Miho Takagi bleven ze in het klassement op dezelfde positie staan. Melissa Wijfje steeg door twee persoonlijk records op de drie en vijf kilometer wel van de 46e naar 39e plaats. 

Bij de dames wordt de wereldranglijst aangevoerd door Cindy Klassen. Martina Sablikova en Ireen Wüst maken de top drie compleet. In totaal staan er negen Nederlandse vrouwen in de top 25. Naast Wüst en De Jong zijn dit Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis, Renate Groenewold, Annouk van der Weijden, Paulien van Deutekom en Marije Joling. 

Klik hier voor meer historie en statistiek.