Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 07 nov 2018

Orie na historisch weekend: 'Er zijn nog genoeg verbeterpunten'

Met maar liefst 21 World Cup-tickets kende Team Jumbo een kickstart van het nieuwe schaatsseizoen. Nog nooit behaalde een ploeg zoveel startbewijzen voor een World Cup. Jac Orie, coach van het geel-zwarte gezelschap, vindt het een mooi gegeven, maar wil er niet te lang stil bij staan. "Er zijn een hoop dingen waar we aan moeten werken."

Foto : Sander Chamid

Zestien tickets had Orie al eens eerder meegemaakt, maar 21? Nee, dat was een nieuw record. Negen van zijn twaalf rijders schonken zichzelf minimaal één startbewijs voor de eerste vier World Cups. Daar kan nog een tiende persoon aan worden toegevoegd als de selectiecommissie langebaan besluit om Chris Huizinga, de winnaar van de mass start zondag, aan te wijzen voor de mass starts in Japan. Op de 1500 meter was de overheersing het grootst: de gehele top vijf bestond uit Jumbo-rijders.

 

Of Orie zijn rijders een extra vrije dag heeft gegeven als beloning voor de resultaten? "Nee", lacht de vijftigjarige Hagenaar. "Ze hadden sowieso al een rustdag op maandag." En gaf hij zijn collega's een complimentje? "Nou, meestal bellen ze mij 's avonds om het nog even over de race te hebben. Natuurlijk ben ik trots op de geleverde prestaties, maar we moeten weer verder, want anders haalt de concurrentie ons in."

 

Orie is er ook niet de persoon naar die na een geslaagd weekend de polonaise gaat lopen. "Op het moment zelf kan ik er wel van genieten, maar als trainer ben je na afloop meteen weer bezig met de dingen die beter moeten. Hoewel iedereen zich in positieve zin heeft laten zien, zijn er nog genoeg verbeterpunten te vinden."

 

Streng
Op elke afstand – op de 500 meter voor vrouwen na – pakte iemand van Team Jumbo minimaal één World Cup-ticket. De meeste tickets kwamen op naam van Antoinette de Jong, die op vier (!) afstanden (de 1000, 1500, 3000 en 5000 meter) een startbewijs veroverde. De Jong, sinds deze zomer aangesloten bij Orie, deed zondag iets bijzonders. Na een tweede plek op de 5000 meter snelde ze een paar uur later naar de vierde plek de 1000 meter. "Ik weet dat zij een goede 1000 meter kan rijden, maar om dat na een 5000 meter te doen, is wel wat lastiger", stelt Orie. "En dan rijdt ze ook nog eens een laagland PR. Heel knap."

 

De 23-jarige De Jong, die zich vanaf dag één als een vis in het water voelt bij haar nieuwe ploeg, is volgens Orie een leergierig en professioneel type. "Ik heb haar pas een half jaar in de ploeg, maar ze draait lekker en is heel erg goed met de sport bezig. Bovendien geeft ze makkelijk feedback op zaken en dat is belangrijk om een goede afstemming te krijgen."

 

In de groep is De Jong 'vrij rustig', maar ze laat zich niet de kaas van het brood eten. Op het ijs verandert haar blik, aldus Orie. "Ik zeg altijd dat ze heel streng gaat kijken als er een wedstrijd is. Daar kan ze gelukkig wel om lachen." Naast De Jong mag ook ploeggenote Joy Beune zich opmaken voor de World Cups. Voor het 19-jarige talent betekent het dat ze voor het eerst in haar nog prille carriere de cyclus mee mag maken. "Ik ben ervan overtuigd dat zij door kan groeien naar de wereldtop. Ze is nog erg jong, dus hoe snel haar ontwikkeling dit seizoen gaat, is koffiedik kijken."

 

Carlijn Achtereekte plaatste zich niet voor de World Cups. De olympisch kampioene op de 3000 meter moest zich na een teleurstellende 1500 meter met buikproblemen afmelden voor de rest van het toernooi. In Nederland kan ze met Sanne in 't Hof, de jonge stagiaire die zich ook niet wist te plaatsen, trainen en aan haar gezondheid werken.

 

Cappie

Het World Cup Kwalificatietoernooi was vooral het toernooi van Patrick Roest. De wereldkampioen allround leverde prestaties van formaat af. De 22-jarige alleskunner bemachtigde niet alleen drie tickets, maar deed dat ook nog eens op indrukwekkende wijze. Op de 5000 meter snoepte Roest met 6.08,98 het baanrecord van Sven Kramer af en op de 10.000 meter haalde hij maar liefst 34 seconden van zijn oude persoonlijke record af. Met 12.47,89 kwam hij slechts twee seconden tekort voor een derde baanrecord in Thialf (Roest bezit ook het baanrecord op de 3000 meter). Voor de Lekkerkerker was het naar eigen zeggen zijn beste weekend tot nog toe.

 

"Het verbaasde mij het meest dat hij zo ontzettend veel tijd van zijn PR afhaalde", vervolgt Orie. "De 10 kilometer was extreem, maar ook op de 5 kilometer had ik hem niet op 6.08 geschat. Als ik heel eerlijk moet zijn, dacht ik aan een tijd van 6.12. Hij maakt zo'n grote stap, het is mooi om te zien dat hij de stap die hij vorig jaar niet heeft kunnen maken nu gelijk goed maakt", doelt Orie op de polsblessure die hij vorig jaar september opliep. Roest herstelde net op tijd om de Olympische Spelen te halen en vervolgens olympisch zilver te winnen op de 1500 meter. Een maand later werd hij als klap op de vuurpijl ook nog eens wereldkampioen allround.

 

Of Roest een ander persoon is óp het ijs dan náást het ijs, zegt Orie: "Nee, behalve als hij zijn cappie op heeft, dan gaat hij 200 procent voor de winst." Roest zelf zegt daarover. "Als ik gestart ben, denk ik nergens meer aan en wil ik zo snel mogelijk naar die lijn toe. Ik ben niet snel gek te maken als er snelle tijden worden gereden in de ritten voor me. Zenuwachtig ben ik altijd wel, maar m'n prestaties lijden daar niet onder."

 

Orie kan zich wel in die woorden van Roest vinden. "Het is een hele vriendelijke jongen, je krijgt hem niet snel gek. Als ik hem aandachtspunten geef, gaat hij daarmee aan de slag en komt hij ermee terug. De belangrijkste aandachtspunten pakt hij op, ook dat is typisch Patrick. Hij werkt gedegen en bekeken aan een paar punten."

 

Wat hem zo uniek maakt, vindt Orie lastig te zeggen. Het is een combinatie van veel factoren waarover hij allemaal beschikt. Hij heeft van nature een groot uithoudingsvermogen, maar hij kan ook meer dan behoorlijk sprinten. "En daar hebben we er niet veel van. Sven en Patrick hebben die combinatie en zijn daarom hele goede allrounders."

 

Drietrapsraket

Roest blijft op zijn beurt bescheiden en kijkt nog altijd tegen zijn ploeggenoot op. Hij droomt van een carrière als Kramer, die afgelopen weekend 'even moest slikken' toen Roest zijn baanrecord afpakte. Toch plaatste de kersverse vader zich voor de 5000 en 1500 meter; de 10.000 meter zegde hij wegens een rugblessure af. "Het gaat nog steeds op en neer. Goede weken worden afgewisseld met minder goede weken", zei Kramer daar onlangs over. Zijn rug speelt hem al jaren parten, maar Orie denkt dat het op termijn wel goed komt. "Al blijft het altijd een aandachtspunt. We werken er hard aan om dat stabiel te krijgen en dat lukt de ene keer beter dan de andere keer."

 

Kramers' kompaan en tevens kersverse vader Douwe de Vries kende net als Roest zijn beste weekend uit zijn loopbaan. Voor de 36-jarige Fries, die afgelopen weekend drie tickets veroverde, is dat misschien wel bijzonderder gezien zijn leeftijd. "Dat vind ik dus superleuk, dat hij zichzelf zo weet te verbeteren." Of zijn supervorm te maken heeft met het vaderschap? "Ik geloof daar niet in. Ik denk dat het hem vooral zit in het feit dat die gasten elke dag knoeper, maar dan ook echt knoeperhard trainen en heel goed rusten", aldus Orie, die ook Kjeld Nuis (drie tickets), Thomas Krol (twee tickets), Jan Smeekens en Hein Otterspeer (beiden één ticket) goed zag rijden.

 

De vraag blijft echter of Team Jumbo dit hoge niveau het gehele seizoen vast kan houden. Orie verwacht van niet, maar dat is volgens hem ook niet nodig. "Het seizoen is opgebouwd in een drietrapsraket. De eerste stap was het World Cup Kwalificatietoernooi en de volgende stap zijn de NK Afstanden eind december. De WK Afstanden in februari met daaropvolgend het WK Sprint en WK Allround zijn dan de derde en laatste trede."

 

De World Cups ziet de leermeester vooral als wedstrijd om ritme op te doen en dingen uit te proberen. Daarnaast is het een voordeel dat zijn rijders internationale competitie meepakken. "Dat is belangrijk, want dat neem je mee het seizoen door. Natuurlijk willen we ook hard schaatsen tijdens de World Cups, maar het is een andere insteek. In januari en februari moeten we op ons best zijn, en hopelijk nog een beetje beter dan afgelopen weekend", sluit Orie af.

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan