"Dit is zo gaaf, ik ben echt heel blij!" Joy Beune kwam na haar derde plaats op de 1500 meter superlatieven tekort. De 19-jarige rijdster van Team Jumbo plaatste zich voor het eerst in haar nog prille carrière voor de World Cups bij de senioren. "Ik wilde dit heel graag en het is gewoon gelukt!"

De zenuwen gierden de hele dag al door het lijf van Beune. Dat ze pas in de laatste rit moest starten, maakte het er niet makkelijker op voor de wereldkampioene allround bij de junioren. "Ik was echt zo zenuwachtig, ik stond echt te shaken", aldus Beune na afloop. "Maar die zenuwen heb ik wel nodig om goed te rijden. Ik wilde me heel graag laten zien. Dat ik het in de laatste rit tegen Ireen Wüst mocht opnemen, vond ik heel vet, maar bracht ook nog wat extra spanning met zich mee."

 

De Bornese wist ongeveer welke tijd ze nodig had om zich bij de beste vijf te rijden. Ze had tijdens het wachten de anderen in de gaten gehouden en wist dat een tijd onder de 1.58 voldoende zou zijn voor een World Cup-ticket. Beune probeerde tijdens de race zo dicht mogelijk bij Wüst te blijven. Toen ze bij de finish steeds dichter bij de viervoudig olympisch kampioene kwam, durfde ze zelfs nog aan de winst te denken. "Ik wilde haar nog pakken, maar dat lukte net niet."

Foto : Soenar Chamid

 

"Toen ik over de streep kwam en vlak achter Ireen was gefinisht dacht ik: ik moet het wel gehaald hebben", vervolgde Beune, die op het scorebord een tijd zag van 1.57,25. "Vervolgens zag ik dat Jac (Orie, coach) zat te juichen en wist ik dat het gelukt was. Ja, op dat moment was ik heel blij. Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt. Ik rijd de hele week al goed hoor, maar wist niet dat ik zó goed zou zijn."


Na de rit schaatste Beune naar de kant toe, want daar stond haar moeder haar op te wachten voor een dikke knuffel. "Mijn moeder moest huilen, die was zo trots. Ze zei meteen: 'Ik wil ook mee naar Japan'. Mijn vader was ook heel trots, maar die laat het nooit zo merken, haha."


Juniorencircuit
Voor Beune betekent het dat ze in Japan haar debuut mag maken in de World Cups bij de senioren. Toch had ze vorig seizoen ook al in actie kunnen komen bij de senioren. Door afmeldingen van Jorien ter Mors had ze haar opwachting mogen maken in Calgary en Salt Lake City. Na overleg met haar coaches besloot ze om die niet te rijden, maar de voorkeur te geven aan het juniorencircuit. "Ik had aan het begin van vorig seizoen gezegd dat ik voor de junioren World Cups wilde gaan, vooral omdat het WK mijn hoofddoel was." (Met succes, Joy won drie van de vier individuele afstanden en won het allroundklassement).

 

"Ik dacht: ik rijd nog wel genoeg seniorenwedstrijden", aldus Beune lachend, maar ook zelfverzekerd. Haar doelstelling in de World Cups? Zo snel mogelijk naar de A-groep. Omdat ze nog niet eerder een seniorenwedstrijd heeft gereden, moet ze eerst in de B-groep starten. "Ach, ik vind het al heel gaaf dat ik naar Japan mag en de hele cyclus mee mag maken. Ik wil sowieso die A-groep in." Beune geniet nu al van het idee dat ze in de World Cups mag starten. "Dit is echt fakking vet!"

 

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 dec 2018 om 12:06