Op De Uithof in Den Haag heeft het gewest Noord-Holland/Utrecht zaterdag de Residentie Cup gewonnen. Al meer dan veertig jaar wordt er gestreden om de wisselbeker. Dit seizoen is het toernooi voor het eerst tevens een selectiewedstrijd voor het NK Sprint junioren.

De Residentie Cup is een zogenaamde intergewestelijke teamwedstrijd voor junioren A en B. De zeven gewesten vaardigen elk zes dames en zes heren af en per onderdeel zijn punten te verdienen. Het format is gewijzigd en het eindklassement werd dit jaar opgemaakt over een 500 meter, 1000 meter en teamsprint. Met 541 punten pakte het gewest Noord-Holland/Utrecht (NH/U) de overwinning, voor het gewest Friesland (502 punten) en gewest Overijssel (372 punten).

Bij de junioren B schreef Isabel Grevelt beide afstanden op haar naam. In het klassement bleef ze voor Merel Conijn en Myrthe de Boer. Bij de heren ging de zege naar Stefan Westenbroek. Hij versloeg Sebas Diniz en Jarle Gerrits. Michelle de Jong zegevierde bij de junioren A, voor Marrit Fledderus en Maud Lugters. Janno Botman won het klassement bij de heren. Hij klopte Stef Brandsen en Merijn Scheperkamp. De teamsprints werden gewonnen door het gewest NH/U (junioren B) en het gewest Friesland (junioren A).

Op De Uithof werden zaterdag vier baanrecords verbroken. Westenbroek verbeterde zowel het record op de 500 meter als de 1000 meter met tijden van 36,77 en 1.13,51. Michelle de Jong scherpte het baanrecord op de 500 meter aan tot 39,77. Grevelt evenaarde in haar categorie het baanrecord van Helga Drost (40,89) en zette een nieuw record neer op de 1000 meter (1.21,63).

Naast het winnen van de wisselbeker stond er nog meer op het spel in Den Haag. Het toernooi is dit seizoen uitgebreid met een selectiewedstrijd voor het NK Sprint voor junioren. "De Residentie Cup is altijd een mooie wedstrijd voor junioren om de strijd met elkaar aan te gaan, maar er hing verder weinig van af", vertelt Jetske Wiersma, bondscoach van Jong Oranje. "Het aantal deelnemers werd minder en gewesten haakten af. Wij wilden dit toernooi meer leven in blazen en hebben er een selectiemoment van gemaakt. De beste rijders uit de regio's stonden nu aan de start."

De top tien van het individuele klassement over de 500 en 1000 meter plaatste zich direct voor het NK Sprint. Voor de junioren B is al duidelijk wie zich daarvoor geplaatst hebben. Bij de junioren A is dat nog afhankelijk van wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de eerste World Cup voor junioren in Polen. De selectie daarvan wordt maandag bekend gemaakt door de selectiecommissie.

Klik hier voor alle uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 11 nov 2018 om 22:14