"Waar is de fles?", vraagt Simon Schouten als hij ploeggenoot Evert Hoolwerf tegenkomt langs de ijsbaan van Kardinge. "Die ligt bij m'n pa", antwoordt Hoolwerf. Een paar tellen later komt een andere ploeggenoot, Erik Jan Kooiman, aangelopen. "Ik hoorde dat jij een fles gewonnen had!" Hoolwerf lacht: "Ik kom eraan." Dan, als ze weg zijn: "Ja, even een borreltje drinken straks. We hebben wat te vieren."

Met een grote glimlach op zijn gezicht vertelt Hoolwerf over de succesvolle eerste Trachitol Trophy. In Groningen stelde hij de eindzege veilig door als vijfde over de finish te komen. Hij hoefde alleen zijn naaste belager Crispijn Ariëns (de nummer twee van het klassement) in de gaten te houden. "Dat was moeilijk genoeg, maar missie volbracht", glundert Hoolwerf, die zijn eindzege vooral te danken had aan twee overwinningen. In Breda en in Hoorn.

In Hoorn had Hoolwerf zaterdag over teamwork niets te klagen. Ploeggenoot Arjan Stroetinga leek af te stevenen op de winst, maar hij hield zich op het laatste moment in om Hoolwerf als eerste over de streep te laten komen. Het klassement was immers het belangrijkste doel voor Royal A-ware. Het feestje bij de ploeg was na de marathon in Groningen compleet toen Simon Schouten de laatste van de vier marathons op zijn naam schreef. De teller stopte daarmee op drie zeges en de winst in het eindklassement.

Harde woorden
De ploeg van Anema kon zo'n dergelijk succes goed gebruiken. Tot aan de Trachitol Trophy wist geen enkele man uit zijn ploeg een KPN Marathon Cup te winnen. In de vijf Cupwedstrijden ging er telkens iets mis in de slotrondes, waardoor de wedstrijd uit hun handen glipte. "Het gaat soms om zulke kleine dingetjes. We zaten er steeds goed bij en kort op, alleen hebben we soms iets te veel energie in de wedstrijd gestoken terwijl dat niet helemaal handig was. Deze week waren we scherp en dan valt het gelukkig wel de goede kant op."

Voorafgaand aan de Trachitol Trophy was de druk dan ook vrij hoog bij de ploeg die de vorige jaren altijd goed was voor meerdere overwinningen in een seizoen. Niet alleen van buitenaf, maar ook vanuit de sponsor werden er overwinningen verwacht. "Dat zijn ze gewend van vorige jaren. We kregen al snel de vraag: 'Zijn jullie wel goed? Hebben jullie wel goed getraind?' De eerste wedstrijden vielen tegen en dan is het zaak om rustig te blijven. Ik was echt niet bang dat we er niet goed op stonden."

Tijdens wedstrijdbesprekingen zijn er weleens harde woorden gevallen, erkent Hoolwerf. "Dat hoort ook, maar er is geen crisis geweest. Absoluut niet!" Hoolwerf benadrukt dat overwinningen niet vanzelfsprekend zijn, al heeft de Trachitol Trophy het team wel een flinke boost gegeven. "We hebben weer vertrouwen dat we de eindsprint kunnen winnen. Bovendien hebben we de sponsor ook weer laten zien: we staan er wel! Als we verloren, werd er veel langer over nagepraat dan als we gewonnen hadden. Dat was ook een beetje de verkeerde insteek. Ik denk dat we het nu veel beter doen."

Idolen
Hoolwerf is trots dat hij op het lijstje staat van winnaars van een meerdaagse. Het is bovendien de eerste keer dat de jonge rijder een klassement op zijn naam heeft staan. Hij herinnert zich nog dat hij als klein jochie langs de kant stond bij The Greenery Six, de schaatszesdaagse. "Ik heb zelfs het spruitjespak van Jan Maarten Heideman thuis liggen. Die zit tussen de collectie van truien die ik van mijn grote idolen heb opgescharreld." Nu hij zelf het tablettenpak heeft gewonnen, wil hij die ook een speciaal plekje geven. "Ik denk dat die ingelijst gaat worden."

Ook de Sjoerd Huisman Bokaal, die hij zaterdag in Hoorn wist te winnen, is bijzonder voor hem. Vier jaar geleden stond die bokaal thuis ook al op de schouw en daar gaat hij hem nu ook bewaren. "Het is mooi om die weer thuis te hebben", aldus Hoolwerf, die de wedstrijd in Breda ook mooi vond. "Daar heb ik zelf het meeste aan gedaan. Maar al met al vind ik de vierdaagse een hele mooie en zware wedstrijd. Dit is wat de marathonsport inhoudt en dit hoort erbij. Het is mooi dat 'ie terug op de kalender is."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 27 nov 2018 om 10:49