Op het ijs van Haarlem heeft Manon Kamminga zaterdag haar eerste marathonzege op kunstijs gepakt. De 26-jarige schaatsster van Team A6.nl won de vijfde KPN Marathon Cup, die ondanks een aantal ontsnappingspogingen op een eindsprint uitliep. Het podium werd verder gevuld door Merel Bosma en Bente Kerkhoff.

"In de zomer heb ik gezegd dat ik meer marathonschaatsster wilde worden, dat is best goed gelukt", lacht de winnares. "Op natuurijs heb ik wel eens gewonnen, maar nog nooit op kunstijs. Of ik erop gewacht heb? Nee, ik was minder gebrand dan sommige andere dames. Dit was het moment om hun kans te grijpen", doelt Kamminga op de afwezigheid van klassementleidster Irene Schouten en Francesca Lollobrigida. Zij schreven tot nu toe de marathons op hun naam (Schouten driemaal), maar rijden dit weekend de World Cup in Obihiro.

In de verschillende uitlooppogingen zaten vaak teamgenoten van Kamminga mee, tot tevredenheid van de A6.nl-kopvrouw. "Ik heb een mooi team om mee heen met Anne (Leltz), Yvonne (Nauta) en Pien (Keulstra). Zij zaten erbij, ze snappen het spelletje en we gunnen elkaar alles. Tijdens de wedstrijd heb ik echt genoten." In de eindsprint merkte Kamminga ook dat Schouten en Lollobrigida niet mee koersten. "Als het een massasprint wordt, weet je dat je goed zit achter een van beiden. Nu moest iedereen zelf iets doen en haar weg vinden. Ik zat vroeg al ver voorin en heb goed gegokt."

Heren
Bij de heren was het klassementsleider Sjoerd den Hertog die er met de overwinning vandoor ging. De koers over 125 ronden leek aanvankelijk ook uit te lopen op een massasprint, tot er in de slotfase toch een kopgroep ontstond die het peloton op een ronde zette. In de kopgroep zaten Peter Michael, Kevin Hoekstra en Den Hertog, even later sloot Mats Stoltenborg aan. Achter hen probeerde onder andere Jorrit Bergsma de aansluiting te vinden, met Crispijn Ariëns op z'n bagagedrager.

Zes ronden voor het einde sprintte het peloton af en met nog drie rondes op het bord besloot de Nieuw-Zeelander de eindsprint in te zetten, maar dat bleek te vroeg. Ook Stoltenborg, winnaar van de marathonwedstrijd in Heerenveen, mengde zich in de eindstrijd, maar het was Den Hertog die in de laatste bocht het verschil maakte. Ploeggenoot Ariëns werd tweede, voor Michael.

"Ik had eigenlijk gedacht dat het er niet meer in zou zitten, maar ineens hadden we een gat te pakken", vertelt Den Hartog. "Ik hield vooral de groep achter ons in de gaten en had eigenlijk niet door dat we het peloton gingen lappen." Ploegleider Peter de Vries van Okay Fashion & Jeans/Interfarms had dat overzicht wel en liet een aantal teamgenoten afzakken om Den Hertog te helpen. "Op dat moment ben je over een drempel heen en weet je dat de keuze is gemaakt: we gaan rond."

De relatief vroege poging van Michael verbaasde Den Hertog niet en ook de contra-attaque van Stoltenborg had hij verwacht. "Ik weet dat ik harder sprint, daar kon ik op wachten en dat heb ik denk ik goed uitgespeeld. De laatste rondes heb ik niet veel achterom gekeken dus ik wist niet hoe dichtbij Crispijn zat, maar dit is perfect."

Foto : Vincent Riemersma

Beloften
Bij de beloften boekte Merijn Scheperkamp de overwinning in zijn eerste marathon van dit seizoen. In de massasprint klopte hij nipt Ruud Slagter en Casper de Gier. Klassementsleider Leander van der Geest werd vierde en behield zijn oranje pak. Scheperkamp staat na een succesvol maar lang inlineseizoen pas drie weken op het ijs. "Halverwege de koers zat ik al redelijk stuk en ik moet het sowieso meer hebben van een eindsprint", begint de 18-jarige rijder van Okay Fashion & Jeans.

Er werden wat ontsnappingspogingen gedaan, maar alles werd dichtgereden. "Dat was gunstig voor mij. Ik wilde deze marathon gewoon uitrijden, vooral bijhouden en kijken wat er aan het einde zou gebeuren. In de eindsprint zat ik achter de juiste persoon, Ruud Slagter, en kon hem voorbij steken. Ik ben wel verbaasd dat ik nu al win, vooraf dacht ik top-20 of top-10 te rijden."

Het beloftenpeloton werd deze Cupwedstrijd uitgebreid met twee Chinese teams, onder leiding van coach Bob de Jong. Ook bij de dames Topdivisie reed een aantal Chinezen rond. "Zij zijn niet gewend om in een peloton te rijden, dus ze zaten soms her en der in de groep", vertelt Scheperkamp. "Ik vind het wel leuk dat ze meedoen, het betekent meer competitie en internationaal. Als je nu wint, versla je meer mensen."

Scheperkamp richt zich voornamelijk op de langebaan, maar de combinatie met marathons bevalt hem goed. "Ik vind marathons leuk om te doen, het is een soort intervaltraining. Goed om te werken aan je conditie. Ik zit bij RTC Noord/Fryslân en er worden goede afspreken gemaakt. Als marathonploeg trainen we echter niet samen: Yves (Vergeer) traint mee met de Okay-mannen en Jordy (van Workum) en ik pakken onze ijsuren bij het RTC."

Regiotop
Voor de derde keer op rij was het podium bij de regiotop exact hetzelfde. Anna van den Bos zegevierde in een massasprint, voor Evelien Vijn en Lisanne Buurman. Voor de eindspurt hadden Linda Halling en Linda Bouwens nog een aanval ingezet om iets te forceren, maar het tweetal werd twee ronden voor het einde ingerekend door het peloton.

Klik hier voor alle uitslagen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 18 nov 2018 om 18:08