In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan marathonschaatsster Merel Bosma.

Bio
Naam: Merel Bosma
Geboortedatum: 13-11-1992
Geboorteplaats: Sneek
Team: mkbasics.nl
Opmerkelijk: Bosma behaalde haar eerste podiumplaats in 2016 tijdens het het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) op de Weissensee (tweede). Daarna volgden er meer, maar de Friezin wacht nog altijd op haar eerste overwinning.
Instagram: @merelbosma

Dilemma's
Natuurijs of kunstijs
"Natuurijs. Drie jaar geleden had ik kunstijs geantwoord, maar sinds ik tweede ben geworden op het ONK op de Weissensee vind ik natuurijs helemaal te gek. Voorheen reed ik op natuurijs altijd in elke scheur en snapte ik er niks van hoe dat kon. Iedereen vond natuurijs geweldig, terwijl ik dacht: laten we maar snel weer naar huis gaan en op kunstijs schaatsen. Sinds ik bij mkbasics.nl zit, ben ik beter geworden op natuurijs. Lisa (van der Geest) en Iris (van der Stelt) hebben mij geleerd om op natuurijs te rijden. Ik kan nu beter uit de voeten op natuurijs en heb de slag gevonden. Vorig jaar ben ik zelfs maar één keer gevallen tijdens de 200 kilometer!"

Luleå of Weissensee
"Deze is wel lastig hoor. Ik heb hele mooie herinneringen aan de Weissensee, maar het is niet te vergelijken. Op de Weissensee is er veel publiek en schaats je lekker in het zonnetje. In Luleå is het heel erg koud. Zelfs zo extreem dat we voor de wedstrijd dachten: dit gaat niet goed komen. Sommige meiden hadden ook bevriezingsverschijnselen. Dan kies ik toch voor de Weissensee, maar dat heeft vooral met de hele ambiance te maken. Ik hoop heel erg dat ik er dit jaar eentje mag winnen. Het maakt mij echt niet uit of dat in Oostenrijk of in Zweden is."

KPN Marathon Cup winnen of Trachitol Trophy winnen
"Jeetje... Doe dan maar de meerdaagse, ik ben heel blij dat die weer terug is op de kalender na twee jaar. Het idee dat je vier dagen achter elkaar moet rijden en dat de sterkste rijders overblijven, vind ik machtig mooi. Hoe zwaarder, hoe beter. Maar goed, stel dat ik zaterdag de overwinning pak in Thialf, blijft die ook heel lang hangen. Thialf is mijn thuisbaan en hoe gaaf is het als ik daar kan winnen of op het podium kan rijden?"

Dit bericht bekijken op Instagram

Alvast even oefenen... Onze heldin!

Een bericht gedeeld door Lisa van der Geest (@lisavdgeest) op

Solo aankomen of sprint van het peloton winnen
"Sowieso solo! Ik denk dat dat het mooiste scenario is voor heel veel marathonschaatsers. En zeker voor mij, want ik moet het niet van m'n sprint hebben. Een rondje pakken is heel gaaf, mijn ploeggenoten hebben dat al een aantal keer mogen meemaken. Ik vind het supergaaf hoe ze dat doen. Lisa kan onwijs goed pokeren, dat moet ik nog leren. Ik heb geregeld in de finale gezeten in een bepaalde positie, maar het is mij nog niet gelukt om te winnen. Of ik er weleens over gefantaseerd heb? Als ik op de fiets zit en een duurritje aan het doen ben, merk ik dat de hartslag omhoog gaat, omdat ik de finale aan het visualiseren ben. Dan fantaseer ik dat ik solo aankom. En ik kan je zeggen: dat geeft een goed gevoel!"

Werken of schaatsen
"Pfoe, het liefste schaatsen, alleen kan ik het niet zonder m'n werk. Ik werk vier dagen in de week op een middelbare school waar ik autistische leerlingen begeleid. Daarnaast doe ik nog een post-hbo-studie Autismecoach waarmee ik dit jaar weer ben begonnen. Het is soms pittig druk, maar er moet ook geld worden verdiend, haha. Ik weet ook niet of fulltime schaatsen echt iets voor mij zou zijn. Ik heb uitdaging nodig en geniet er enorm van als de leerlingen het goed doen. Daar haal ik veel voldoening uit. De combinatie tussen werken en schaatsen is eigenlijk perfect."

Spreken of zwijgen
"Ik ben wel een spreker. Als ik me op mijn gemak voel, hou ik er wel van om lekker te praten. Ik kan ook erg goed om mezelf lachen. Ik kan soms gigantische lachbuien hebben die heel lang duren. M'n ploeggenoten moeten daar dan weer om lachen."

Vroeg opstaan of laat naar bed
"Vroeg opstaan. Het moet ook wel vanwege m'n werk. Ik sta elke dag om zeven uur op, en 's avonds om tien uur gaat het lampje uit. Ook in de vakantie ben ik vaak om zeven uur al wakker.."

Snoep of chips
"Sowieso snoep, ik hou niet van chips of koeken. Ik ben een gigantische snoepkont, ben vooral dol op die winegums. Iris neemt altijd een zak snoep voor me mee als we op trainingskamp of naar de Weissensee gaan. Ik lig vaak met haar op de kamer en dan eet ik zo'n zak in één keer leeg. Het is een behoorlijke guilty pleasure ja, maar ik vind dat je er wel eentje mag hebben."

Film of serie
"Serie. Dat komt denk ik, omdat ik niet heel veel tijd heb 's avonds. Op vrijdag ben ik vrij van werk en na het trainen vind ik het dan lekker om een serie te kijken voordat ik ga studeren. Ik kijk echt van die vrouwenseries, momenteel kijk ik Desperate Housewives. Met m'n vriend kijk ik naar Chef's Table. Dat gaat over personen die een vijfsterrenrestaurant hebben. Daar zit een heel mooi verhaal achter."

Hakken of sneakers
"Eigenlijk allebei niet. Ik loop het liefst op vrouwelijke laarsjes. Ik heb best veel hakken thuis, maar op mijn werk is het niet functioneel en bovendien loopt het niet echt lekker. Op sneakers heb ik echt al heel lang niet gelopen."

Spijkerbroek of joggingbroek
"Joggingbroek! Ik loop de hele week in m'n normale kleren en vind het heerlijk als ik na het trainen thuiskom en de joggingbroek aan kan doen."

Hond of konijn
"Konijn. Ik heb zelf geen huisdieren meer. Vroeger hadden we schildpadden en vissen, maar die zijn helemaal niet knuffelachtig, haha. Het zusje van mijn vriend heeft een konijn en daar hebben we een keer een week op gepast. Konijnen zijn schattig en leuk."

Zingen of dansen
"Doe maar dansen. Ik kan echt totaal niet zingen en dat hoeft ook niemand te horen, haha. Als we weleens in de zomer uitgaan, vind ik het wel leuk om te dansen."

Uit eten of zelf eten koken
"Uit eten! Ik ben niet zo'n keukenprinses. Ik vind uit eten hartstikke gezellig en je neemt er meer de tijd voor. Mijn vriend Nick is degene die thuis altijd kookt, daar bof ik maar mee. Hij kan heel lekker koken en staat soms uren in de keuken. Bij mij moet het altijd snel en dan lijkt het nergens op. Als ik uit eten ga, ga ik het liefst naar een Mexicaan of een tapasrestaurant. Helaas houdt Nick daar niet zo van."

Zomer of winter
"Winter. Natuurlijk omdat we dan weer lekker kunnen schaatsen, maar ik hou ook wel van kou. Ik kan niet zo goed tegen warmte. Ik kan mijn warmte niet goed kwijt en daar heb ik met trainen dan wel last van. Geef mij maar een lekkere, koude ijsbaan. Ook vind ik het sfeertje in de winter gezellig. Het is kouder, donkerder en dan doe ik graag de kaarsjes aan. Bovendien vind ik het heerlijk om thuis een stamppot te eten."

Online shoppen of kleding in de winkel kopen
"Oeh, dat hangt van mijn bui af. Ik vind online shoppen veel makkelijker, ook omdat je via Instagram tegenwoordig allemaal van die leuke winkeltjes hebt. Daar vind je net even wat andere kleren dan in de winkel. Het nadeel van online shoppen is dat je niet weet hoe het staat en of het past. Maar toch koop ik het vaakst online, het scheelt gewoon heel veel tijd."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 08 nov 2018 om 16:24