Na de 3000 meter heeft Patrick Roest nu ook het baanrecord op de 5000 meter in Thialf te pakken. De 22-jarige rijder van Team Jumbo snoepte tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi het baanrecord van ploeggenoot Sven Kramer af. "Vervelend voor hem, maar voor mij extra mooi."

Roest ging weg met het idee om 6.13 te rijden, de tijd die hij onlangs ook reed in Inzell. Dat leverde hem toen een persoonlijk record op. Omdat de rondetijden 'zo makkelijk' kwamen, besloot Roest om de alles of niets instelling toe te passen. In eerste instantie wilde hij zo lang mogelijk tegen Kramer oprijden, maar die kon zijn versnelling echter niet beantwoorden.

 

Via de speaker hoorde Roest vervolgens dat hij onder het baanrecord van 6.09,65 zat. "Dat gaf wel een kick. Ik ben toen vol gas gegaan om te kijken of het zou lukken", aldus Roest, die uiteindelijk 6.08,98 op het scorebord zag staan. "Dit is heel speciaal. Op deze baan worden al zo lang wedstrijden gereden en nu heb ik de beste tijd hier ooit gereden. Ik had het echt niet aan zien komen. Het is jammer voor Sven, maar het zegt niks over de volgende 5 kilometer. Sven komt nog wel terug om het baanrecord aan te vallen."

 

Kramer had op zijn beurt niets dan lof voor zijn jonge teamgenoot, maar moest toch wel 'even slikken' toen Roest zijn baanrecord over had genomen. "Ik heb nooit getwijfeld óf 'ie het ooit zou doen, maar wanneer. Het is knap wat hij heeft gedaan, maar voor mezelf had ik me er meer van voorgesteld. Ik vind het jammer dat ik de lijn van 2,5 week geleden niet door heb kunnen trekken", stelt Kramer, wiens fysieke toestand nog altijd niet stabiel is.

 

"Het gaat nog steeds op en neer. Goede weken worden afgewisseld met minder goede weken. Toch denk ik dat het topniveau niet heel ver weg zal zijn." In Inzell verbeterde Kramer namelijk zijn eigen baanrecord op de 5000 meter. 

Door Rijcko Treep - Laatste update op 12 dec 2018 om 12:07