Shorttrackster Yara van Kerkhof droeg in het voorbije olympische seizoen een geheim met zich mee, waarmee zij vandaag zelf naar buiten treedt.

De ISU had in de winter van 2015-2016 twee afwijkende bloedwaardes gezien in haar biomedisch paspoort. Op basis daarvan werd een tuchtzaak tegen haar gestart. Omdat een duidelijke medische verklaring aanwezig bleek te zijn, werd Van Kerkhof door de Disciplinaire Commissie vrijgesproken.

De shorttrackster kreeg deze verlossende boodschap te horen op 24 januari, de dag dat zij via een trainingskamp in Japan naar PyeongChang vertrok. Tijdens de Spelen won Van Kerkhof zilver op de 500 meter en brons met de relayploeg.

Van Kerkhof ervoer het geheim dat ze meedroeg als een zware last en heeft daarom besloten het verhaal zelf naar buiten te brengen. Recent heeft de wereldantidopingautoriteit WADA bij het internationale sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen de vrijspraak. Daarmee breekt opnieuw een periode van onzekerheid voor haar aan.

Yara komt daarom nu met deze verklaring:
"Het afgelopen jaar leek het voor de buitenwereld waarschijnlijk alsof het mijn droomjaar was. En dat was op sportief gebied ook zo. Tijdens de Olympische Winterspelen heb ik twee medailles gewonnen.

Maar het was ook een heel zwaar jaar voor mij. Veel zwaarder dan mensen konden vermoeden.

In juni 2017 kwam de ISU met het bericht dat er twee afwijkende bloedwaarden waren gevonden in mijn biologisch paspoort. Dat waren metingen van december 2015 en maart 2016. Voor alle duidelijkheid: er is nooit een verboden stof in mijn lichaam aangetroffen! Ze begonnen een zaak tegen mij waarin ik mijn onschuld moest bewijzen door zelf met een verklaring te komen.

De afwijkende bloedwaarden en de zaak tegen mij kwamen keihard binnen. Ik heb altijd geloofd in een schone en eerlijke sport. En ook volgens die regels geleefd. Het gebruik van doping komt niet eens in mij op.

Samen met een team van experts hebben we er alles aan gedaan om de oorzaak van mijn schommelende bloedwaarden te vinden. Hun onvoorwaardelijke steun, het vertrouwen in mij en het harde werk dat zij verricht hebben vind ik ongelooflijk bijzonder. En het belangrijkst: zij hebben de ware medische oorzaak gevonden.

Een afwijking in de doorbloeding van mijn longen, die waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van mijn aangeboren hartafwijking, zorgt ervoor dat mijn bloed uitzonderlijk reageert op verblijf op hoogte én lange vliegreizen. Dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven bij mij. Op mijn zevende ben ik met behulp van een openhartoperatie geholpen aan deze hartafwijking en sindsdien functioneert mijn hart weer uitstekend. Maar dat mijn bloed uitzonderlijk reageert en zal blijven reageren, is in het afgelopen jaar elke keer met bloedonderzoek aangetoond. De ISU was en is hierdoor ook overtuigd van mijn onschuld en sprak mij vrij.

Ik hoopte deze zaak en de grote onzekerheid af te kunnen sluiten. Maar op de laatste dag van de beroepstermijn, eind april, heeft het WADA besloten om de zaak voor te leggen aan het CAS. Ondanks de eerdere vrijspraak zal de onzekerheid en spanning voortduren.

Hoe mijn bloed op hoogte en vliegreizen reageert is voor mij dus niet afwijkend. Deze reactie hoort bij mijn lijf en dat zal ook altijd zo blijven. De waarheid overwint alles en daarom heb ik alle vertrouwen in een goede afloop."