Tickets
Shop
Nieuws 07 mei 2018

Van Workum: 'Denk dat de grootste vorm nog moet komen'

Op de slotdag van de Europa Cup in Heerde reed Jordy van Workum op spectaculaire wijze naar de overwinning op de afvalkoers. De A-junior wist eigenhandig een blok Italiaanse inlineskaters aan de kant te zetten en kwam onder luid gejuich van een uitzinnig publiek de finishlijn over.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Het is supervet om zoveel fans te hebben", glunderde de winnaar na afloop. "Als je over de streep komt hoor je overal 'yeaaaah!'" Van Workum besloot al direct aan het begin van de finalekoers samen met landgenoot Harm Visser de leiding in het peloton te nemen. "We hadden eigenlijk alleen afgesproken om elkaar ertussen te laten, maar onderweg zei ik: 'Laten we samen op kop rijden'. Gelukkig lukte dat best makkelijk en kwamen we samen in de finale terecht."

In die finale, waarbij de laatste vijf rijders de slotronden mogen rijden zonder dat er nog een afvalling plaatsvindt, troffen de Nederlandse mannen drie Italiaanse collega's (Francesco Palumbo, Michael Gatti en Omero Tafi), die tijdens de gehele koers al voor het nodige geduw en getrek zorgden. Of het te ver ging? "Ja, zeker weten. Ik werd aan alle kanten geblokt."

Help!
Tijdens de koers waagde Van Workum met wat opgedaan Italiaans nog wel een mondelinge poging om het geduw te stoppen, maar bleek uiteindelijk 'help' in plaats van 'hou op' gezegd te hebben. "Maar dat klopt op zich ook: 'Help help, ik word geslagen!'", lacht hij. "Ze scholden me ook uit, zelfs na de finish. 'You're a bad loser', heb ik toen gezegd."

Want verliezen, dat deed het Italiaanse team. Alsof hij werd afgevuurd snelde Van Workum in de finale vanuit derde positie langs twee Italianen. "Het ging voor mijn gevoel eigenlijk best makkelijk; overal een beetje tussendoor skeeleren. Ik was nog niet helemaal kapot en het laatste rondje dacht ik: nu moet alles eruit." Waar hij tijdens de Europa Cup in Geisingen de Italianen nog voor zich moest laten, speelde Van Workum het in Heerde dus wel klaar. Met twee armen in de lucht en een kleine oerkreet snelde hij als eerste over de finishlijn, gevolgd door Palumbo en Gatti. Visser werd vijfde.

Of hij zijn goede vorm tot het WK begin juli vast gaat kunnen houden? "Ik denk dat de grootste vorm eigenlijk nog moet komen", begint Van Workum, die echter nog niet te ver vooruit wil kijken. "Ik droom al jaren van een WK in eigen land, maar ik moet me volgende week bij het NK eerst zien te plaatsen; het moet altijd nog maar gebeuren. Daarna staan de tellers weer op nul." 

Klik hier voor alles over het WK Inline-skaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan