Tickets
Shop
Nieuws 04 mei 2018

Ronald Mulder: 'Niet in supervorm, maar een mooie uitslag'

Onder toeziend oog van zijn familie toonde Ronald Mulder dat hij het inlineskaten nog altijd niet verleerd is. De Zwollenaar eindigde bij zijn eerste skeelerwedstrijd van het seizoen als zesde op de 300 meter tijdrit. "Een lekker begin."

Foto : Neeke Smit

Voor Mulder was de Europa Cup/Holland Cup in Heerde een test om te kijken hoe hij ervoor stond. Na het lange schaatsseizoen had de 32-jarige sprinter nog geen enkele wedstrijd op skeelers gereden. In de series van de 300 meter tijdrit zette Mulder de zevende tijd neer (24,808) en dat was ruim voldoende voor een finaleplek. De beste twaalf gingen immers door naar de finale.

Foto : Neeke Smit

In de finale deed Mulder er nog een schepje bovenop en dat resulteerde in een tijd van 24,663 seconden. Daarmee hoefde hij slechts vijf concurrenten (lees: wereldtoppers) voor zich te laten. "Ik nam in de finale iets meer risico en dat zie je ook terug aan de tijd. Dit is een mooie uitslag", sprak een trotse Mulder, die onlangs vader werd van een tweede zoontje.

Lenn (3 weken oud) bezorgde zijn vader een moeizame nacht. Vandaar dat Mulder senior naar boven vluchtte om een goede nachtrust te krijgen. "M’n vrouw heeft het verder heerlijk opgepakt", zei Mulder hardop lachend. "Normaal wisselen we het af hoor, maar ik vond het nu wel belangrijk om mijn rust te pakken zo vlak voor een wedstrijd."

Mees (2 jaar) en Lenn waren allebei van de partij in Heerde om ‘papa’ aan te moedigen. Lenn bekeek het allemaal vanuit de kinderwagen en Mees moest opgetild worden door ‘mama’. "Mees klapt voor iedereen, die vindt het allemaal geweldig. Ja, het zijn echt twee heerlijke mannekes", aldus een gelukkige sprinter.

Supervorm
In een sterk deelnemersveld – bijna alle wereldtoppers stonden aan de start – kon Mulder niets anders dan tevreden zijn. Hij genoot van het feit dat hij zich nu al tussen al die gasten wist te rijden. Gasten die volgens hem allemaal op het WK-podium kunnen komen. Toch weet Mulder dat hij nog lang niet de vorm heeft die hij over een paar maanden (WK, begin juli) wel hoopt te hebben.

"Ik heb hier ooit 24,3 seconden gereden, maar dat is nu nog niet aan de orde. Ik ben nog niet in supervorm, maar dat kan ook bijna niet", doelt hij op het lange schaatsseizoen. Mulder reed namelijk zo’n beetje alle wedstrijden die hij maar kon rijden: World Cups, de EK Afstanden, de Olympische Spelen en het WK Sprint. "Het was een pittig jaar", aldus de Europees kampioen op de 500 meter.

Volgende week hoopt hij zich op het NK inlineskaten dan ook ‘op ervaring’ te plaatsen voor het WK, dat begin juli in Heerde wordt verreden. Helaas voor Mulder staat de 300 meter tijdrit niet meer op het programma van het WK. Het kortste sprintonderdeel is onlangs van het toernooi geschrapt. Dat betekent dat hij zijn ambities verlegt naar de wegonderdelen: de fly lap en de 100 meter. "Voor de piste ben ik te log. Bovendien moet ik het vooral van de korte nummers hebben en die zijn er op de piste niet echt."

Voor Mulder is het inlineskaten een afleiding voor de onzekere periode in het schaatsen. Nog altijd heeft hij nog geen idee hoe zijn toekomst eruitziet. Of zijn ploeg van de afgelopen jaren, Team Plantina, verdergaat, is nog altijd onduidelijk. "Ik ben er een beetje klaar mee. Er moet echt eens wat gaan gebeuren, want dit vreet aan me", aldus Mulder.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan