Tickets
Shop
Nieuws 13 mei 2018

Janno Botman: 'Had graag tegen senioren willen strijden'

Hij begon wat later aan het skeelerseizoen dan zijn concurrenten, maar dat hinderde Janno Botman er niet van om het afgelopen weekend drie nationale titels mee naar huis te nemen. Op het NK Baan/Weg in Heerde behaalde de 18-jarige Andijker een honderd procent score (3 uit 3). "Het ging wel lekker."

Foto : Glenn Wassenbergh

Terwijl Botman halverwege maart nog actief was op het WK voor junioren in Salt Lake City, waren zijn concurrenten uit het inlineskaten al in volle voorbereiding op het skeelerseizoen. "Dan zie je dat zij op trainingskamp in Lagos zijn en denk je: gaat het wel lukken om op tijd in vorm te komen?" Toch waren die twijfels snel verdwenen bij het talent uit Andijk, want na twee weken op de skeelers had hij het goede gevoel alweer te pakken.

Een trainingskamp in Geisingen en de Europa Cup in Heerde zorgden ervoor dat Botman met vertrouwen naar het NK afreisde. Bij die Europa Cup een week geleden veroverde hij in een sterk deelnemersveld zilver op de 300 meter en brons op de 500 meter. Die prestaties kon hij een week later op het NK een vervolg geven, want op de 500 meter, 1000 meter en one lap troefde hij al zijn landgenoten af.

De enige die Botman weerstand kon bieden was Merijn Scheperkamp, die alle keren net naast de zege greep. Op de one lap moest er zelfs een finishfoto aan te pas komen om de uiteindelijke winnaar te bepalen. "Het waren spannende races tussen ons. Merijn en ik zijn aan elkaar gewaagd, we stuwen elkaar tot grote hoogten", aldus Botman, die de afsluitende 100 meter – gewonnen door Scheperkamp – liet schieten wegens een lichte liesblessure.

Foto : Glenn Wassenbergh

De titel op de 500 meter was voor Botman de mooiste van de drie. In de finale ging hij vanaf de start meteen volle bak aan en werd vervolgens door niemand meer ingehaald. "Uiteindelijk reden we ook nog snellere tijden dan de senioren. Daar was ik wel blij mee", glunderde Botman, die het NK het liefst in een andere categorie had gereden. "Ik had graag tegen de senioren willen strijden, dan rijd je tegen de snelsten van Nederland en dan hebben Merijn en ik ook nog wat tegenstand. In onze leeftijdscategorie zijn we een stukje beter dan de rest."

WK-ticket
Ondanks dat Botman nog niet heel lang op de skeelers staat dit seizoen, is hij blij met de bevestiging dat hij op de goede weg is en mee kan doen om de prijzen. De komende weken staan voor hem volledig in het teken van het WK, dat van 1 tot en met 8 juli in Nederland wordt gereden. Botman weet alvast zeker dat hij daar van start mag. Door zijn goede prestaties op het NK veroverde hij als eerste een WK-ticket. "Ik kijk er naar uit om tegen de wereldtop te strijden."

"Wat mijn kansen zijn, weet ik niet. Daar wil ik ook niet teveel over nadenken. Na de eerste afstand kan ik daar pas wat over zeggen. Ik ga er blind in", aldus Botman, die op het EK van vorig jaar maar liefst vier medailles ophaalde. In Lagos won hij zilver op de 1000 meter, brons op de 300 meter en op de relay werd hij met Nederland tweede en derde.

Op de one lap, de afstand waar hij al eens Europees kampioen op werd, leek hij ook nog goud te hebben gewonnen, maar na een protest werd hij teruggezet naar de vierde plek. "De one lap is op de weg en daar ben ik ietsje beter in, maar skeeleren op de baan vind ik het mooiste en spectaculairste."

Foto : Neeke Smit

Combineren
Voor Botman is het inlineskaten een mooie voorbereiding op het schaatsseizoen. De combinatie gaat hem voorlopig goed af, al is hij zich er bewust van dat hij niet meer overal aan mee kan doen. "Het wordt steeds meer, dus soms moet je keuzes maken. Maar voorlopig blijf ik beide sporten combineren. Het is erin geslepen dat ik in de zomer veel competitie nodig heb, zodat ik in goede vorm aan het schaatsseizoen kan beginnen."

Botman kijkt tevreden terug op het afgelopen schaatsseizoen. Hij reed alle World Cups voor junioren en mocht naar Salt Lake City om het WK voor junioren te rijden. Hij keerde terug met een elfde plaats op de 500 meter als beste notering, een aantal PR's en veel vertrouwen. "Als je eenmaal tweeënhalve week rust hebt gehad, begint het weer te kriebelen om de skeelers aan te trekken. Ja, ik heb echt zin in het WK!"

Alles (terug)lezen over het NK Baan/Weg? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan