De KNSB en NOC*NSF houden vanavond een informatiebijeenkomst over de op te richten Topsport Trainingsgroep (TTG). Alle topschaatsers die nog geen contract hebben bij een gesponsord topteam zijn voor deze meeting uitgenodigd.

Het gaat om zeventien schaatsers die een zogeheten A-status of HP-status (high potential) hebben van sportkoepel NOC*NSF, of recent een podiumplaats hebben gehaald bij een World Cup-wedstrijd.

Technisch directeur Arie Koops en disciplinemanager langebaan Emiel Kluin zullen op deze informatieavond inventariseren welke schaatsers zich via de TTG willen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Ook zullen zij hun sporttechnische wensen en verlangens noteren.

Goed inzicht
"We zijn nog niet zo ver dat we al een coach of een programma kunnen presenteren", zegt Koops. "Voordat we op dat vlak beslissingen nemen, willen we eerst goed inzicht hebben in wat de rijders nodig hebben en hoe de groep eruit zal zien. Iedereen is nu terug van vakantie, wij hopen dat inzicht snel te verkrijgen, zodat we binnen korte tijd met de eerste gezamenlijke trainingen kunnen beginnen."

De TTG zal maximaal een jaar bestaan, en wordt opgeheven zo gauw ze niet meer nodig is. Dat is het geval als schaatsers onderdak hebben gevonden bij een gesponsord topteam. "Wij hebben er ook het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken", zegt Koops. "Wij geloven nog altijd in het huidige topsportmodel. Met de TTG ontstaat meteen een groep schaatsers die voor potentiële sponsors heel interessant kan zijn."

Concurrentie
Met 32 tot 36 schaatsers, verdeeld over vier topteams, was de onderlinge concurrentie de voorbije jaren groot. Die rivaliteit draagt ertoe bij, dat alle twintig rijders die Nederland naar de Olympische Spelen mag afvaardigen serieuze medaillekandidaten zijn. De langebaanschaatsers wonnen in PyeongChang weer zestien medailles.

Maar ondanks dat succes zijn diverse topschaatsers nog wel op zoek naar een team. Daarom maakten de KNSB en NOC*NSF hun gezamenlijke initiatief vorige maand bekend. Vooralsnog hebben alleen Team LottoNL-Jumbo en Team Clafis zich als topteam voor 2018/2019 gemeld.