In een klein dorpje hoog in Noord-Holland woont Evelien Vijn. Gemiddeld vier keer per week reist het 15-jarige inline- en schaatstalent vanuit Wieringerwerf in de zomer naar Heerenveen voor haar skeelertrainingen bij RTC Noord (Gewest Fryslan). In de winter is ze op het ijs te vinden bij de baanselectie in Hoorn.

"In Hoorn zit ik op school, dus ik kan zelf met de bus naar de ijsbaan. Heerenveen is wel een eindje weg, maar meestal redden mijn ouders dat wel. We wonen vlakbij de Afsluitdijk, dus die moeten we eigenlijk alleen oversteken."

Het begon voor Evelien allemaal bij STG Koggenland, waar Karin Schipper (ja, de moeder van) schaatstraining gaf. Zij gaf ook skeelertraining bij Radboud en maakte de jonge schaatsster enthousiast. Nadat ze op een goede dag besloot om met een vriendin mee te gaan naar de skeelertraining was ze direct verkocht. "Het was zo leuk dat ik het wilde blijven doen."

"Schaatsen vind ik nog steeds wel het leukste, maar ik wil altijd zo goed mogelijk presteren en zo hoog mogelijk eindigen", vervolgt ze. Inmiddels timmert de vwo-scholiere al behoorlijk aan de weg. Op het NK Baan/Weg haalde ze maar liefst zeven medailles binnen, terwijl ze in februari ook nog Nederlands kampioen marathonschaatsen werd. De aspiraties liegen er dan ook niet om: "Ik wil graag naar de Olympische Spelen", klinkt het ambitieus. 

Foto : Neeke Smit

Slechthorend
Evelien is een bijzonder talent, met een uitzonderlijk verhaal: Evelien is namelijk slechthorend. "Ik kijk goed naar je mond om te zien wat je zegt, en dan lukt het wel", legt ze uit. Of ze er last van heeft tijdens het sporten? "Soms hoor ik m'n coach niet goed. Daarom moet ik na elke bocht goed kijken waar ze staat.”

Langs de inlinebaan wordt Evelien bijgestaan door coach Valentina Berga-Belloni, die de nodige gebaren maakt naar haar pupil. "Maar zij kan ook heel hard schreeuwen, dus ik kan haar vaak wel verstaan", lacht ze. "Ik hoor in de wedstrijd niet goed wat er achter me gebeurt en of iemand me voorbij wil gaan. Daarom kijk ik heel veel opzij."

En dan heb je natuurlijk ook nog het startschot? "Ik heb best een snelle reactie omdat ik me heel goed concentreer op dat geluid. Met skeeleren gaat het niet vaak mis, maar met schaatsen is het weleens gebeurd. Sommige pistolen klinken nou eenmaal niet zo hard."

EK Oostende
Onder supportend oog van haar ouders, opa, oma, en - ook skeelerend -  zusje Lieneke Vijn langs de baan zette Evelien tijdens het NK naast een verzameling aan medailles vol in op een ticket voor het EK Inlineskaten later deze zomer in Oostende. 

"Ik wil daar heel graag heen en dacht: ik moet gewoon zorgen dat ik medailles pak en me in wedstrijden laat zien. Dat heb ik wel gedaan. Ik heb op de koersen veel werk verricht, wat misschien niet altijd slim is geweest, maar ik heb me daarmee wel laten zien."

Tijdens de Europa Cup liet Evelien al eerder zien ook internationaal de strijd aan te kunnen. Ze werd in Heerde vierde in het sprintklassement en derde op de lange afstanden. In het algemeen klassement pakte ze zilver. "Dat biedt dus wel kansen voor het EK", besluit ze met een glimlach. 

Foto : Neeke Smit
Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 27 mei 2018 om 21:47