Tickets
Shop
Nieuws 07 mrt 2018

Wüst kijkt uit naar WK Allround: 'Publiek en hele entourage zullen mij veel energie geven'

Ireen Wüst kan dit weekend de eerste stap zetten richting een van haar grote doelen: het recordaantal wereldtitels allround van Gunda Niemann overnemen. Die teller staat op acht keer goud, de kopvrouw van team Justlease.nl heeft nu zes titels op zak. Op De Coolste Baan van Nederland barst de strijd vrijdagavond los. "Ik ben opgegroeid met buitenijs."

Foto : Sander Chamid

Krap twee weken zit er tussen de thuiskomst van TeamNL, met huldiging in het Olympisch Stadion, en de start van het WK Allround op diezelfde plek in Amsterdam. Zondag werd Wüst gehuldigd in geboortestad Goirle, waar binnenkort een standbeeld van haar komt te staan. Deze week is de knop omgezet en is de focus terug. "Ik hoop dat ik een beetje hersteld ben. We zijn allemaal een beetje op, denk ik. Tussen alle festiviteiten door heb ik geprobeerd om de draad weer zo goed mogelijk op te pakken. Ik heb er wel zin in."

Na een eerste 'serieuze' training in Thialf op dinsdag stapte de titelhoudster woensdag voor de eerste keer het vooralsnog redelijke ijs van De Coolste Baan van Nederland op. "Het gaat een fantastisch weekend worden. Voor 20.000 man 's avonds bij kunstlicht schaatsen, geeft echt een kick. Dat is ongeëvenaard. De vorm van de Spelen is er nog steeds, dat merkte ik al in de training. Het publiek en de hele entourage in het Olympisch Stadion zullen mij ook veel energie geven."

Onoverdekt
In Amsterdam werd Jaap Eden 125 jaar geleden de eerste Meester van de Wereld. Het laatste internationale toernooi dat in de buitenlucht werd verreden, was het EK Allround van 2012 in Boedapest. Zou er vaker op onoverdekte banen gereden moeten worden? "Dat weet ik niet. Ik denk dat het nu heel mooi is omdat het historisch is. Persoonlijk ben ik er wel voor dat het eerlijke omstandigheden moeten zijn voor iedereen."

Goirle Bedankt voor een fantastische Huldiging! #huldiging #Goirle #grootst #bedankt

Een bericht gedeeld door Ireenw (@ireenw) op

"Dat is in het verleden op buitenijs niet zo gebleken. Aan Boedapest heb ik wat dat betreft niet hele goede herinneringen. Daar werd het scorebord helemaal omgedraaid door de enorme wind. Aan de andere kant; ik ben gewoon zo opgegroeid. Ik heb jaren op Eindhoven in weer en wind, zonder dak, geschaatst. Die baan was helemaal open. Ik geloof dat het weer wel meevalt dit weekend. Anders kan het maar beter goed regenen, dan glijdt het."

Ze heeft al zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt, maar toch zijn er nog een paar doelstellingen over. De 31-jarige Brabantse wil de komende jaren het recordaantal wereldtitels allround van Niemann overnemen. De voormalige topschaatsster uit Duitsland veroverde acht keer goud bij dit toernooi. Wüst kan komend weekeinde de zevende titel op haar naam schrijven.

Groter doel
Maar er is nog een ander, groter doel. "Ik ben de ISU dankbaar", begint ze lachend. "Het WK Allround in 2019 is in Calgary en de WK Afstanden in 2020 in Salt Lake City. Dat zijn twee heel mooie momenten voor mij om een wereldrecord te rijden, want dat ontbreekt nog op mijn erelijst. Ik denk zowel op de 1500 meter als de 3000 meter kans te maken."

Na het WK Allround zit het seizoen erop voor Wüst en is het tijd voor vakantie. De bestemming? "Drie weken naar Hawaii. We wilden ver weg, nu kan het. Ik ben altijd na de Spelen weer redelijk snel begonnen, half april al. Nu wilde ik echt even lang op vakantie." Over de toekomst maakt ze zich nog niet druk. "Het komt wel goed, ik heb er vertrouwen in na zo'n succesvol seizoen. Maar als zich geen nieuwe sponsor aandient, is dat voor mij zeker geen reden om te stoppen."

Lees hier alles over het ISU WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan