Joy Beune zal het WK voor junioren niet snel meer vergeten. De 18-jarige Bornse veroverde in Salt Lake City de wereldtitel allround en noteerde liefst vijf wereldrecords. "Dit is nog eens pieken op het juiste moment."

"Ik besef nog niet helemaal wat ik heb gedaan", jubelt Joy in gesprek met schaatsen.nl. "Dit was vanaf het begin van het seizoen mijn belangrijkste doel, dus ik ben ontzettend blij dat het gelukt is." Joy verkeerde de afgelopen drie dagen in absolute topvorm. De vicewereldkampioene allround van vorig seizoen won in de Utah Olympic Oval een gouden medaille op de 1000, 1500 en 3000 meter. Alleen op de 500 meter wist ze niet te winnen. Op de kortste sprintafstand werd ze vijfde.

Daarnaast veroverde ze met Jutta Leerdam en Elisa Dul de wereldtitel op het onderdeel ploegenachtervolging. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, zette ze ook nog eens vijf wereldrecords op haar naam.

"Ik kan nog steeds niet geloven dat ik hier zo hard heb gereden. Echt niet normaal", kijkt een dolenthousiaste Joy terug op haar indrukwekkende prestaties. "Vanaf het moment dat we hier aankwamen, voelde ik me al lekker, maar dat ik tot al deze prestaties in staat zou zijn, had ik niet verwacht. Dit is nog eens pieken op het juiste moment."

World Cup
Een week voor het wereldkampioenschap deed Joy mee aan de World Cup-finale, die net als het WK in Salt Lake City plaatsvond. "Ik zag dat toernooi als de perfecte test voor dit WK. Op vrijdag reed ik een drie kilometer. Die afstand won ik, maar een dag later eindigde ik als tweede op de 1000 meter achter Jutta."

"Dat ik die afstand niet won, zorgde niet voor veel stress. Ik won de 1000 meter dan wel niet, ik reed wel bijna anderhalve seconde van mijn persoonlijk record af en dat een dag na een 3000 meter. Daar moet je gewoon tevreden mee zijn. Die races zorgden voor veel vertrouwen. Ik dacht: ik ga tijdens het WK gewoon bizar hard rijden. Nou, dat is gelukt, ha."

Wereldrecords
Naast het feit dat ze zichzelf de nieuwe wereldkampioene allround mag noemen, is Joy vanaf nu ook wereldrecordhoudster op de 1000, 1500 en 3000 meter, de ploegenachtervolging en de vierkamp. "Het voelt nog altijd een beetje onwerkelijk”, geeft ze eerlijk toe. “Oh, we vergeten er nog één. Eerder dit jaar, bij de World Cup in Inzell, reden we op het onderdeel teamsprint ook een wereldrecord. Dat is dus zes", lacht ze.

In het algemeen klassement eindigde Joy voor haar landgenotes Leerdam en Dul. In totaal pakten de Nederlandse dames tien individuele medailles. "We hebben hier als team geweldig gepresteerd. Samen met onze coaches Jetske Wiersma en Remmelt Eldering hebben we iets unieks neergezet. Daar mogen we trots op zijn."

Op de vraag wat nou van al haar prestaties het hoogtepunt was, antwoordt ze. "De 3000 meter. Dat was de spannendste afstand van allemaal. Daar werd namelijk het eindklassement beslist. Het was een zwaar weekend, want ook Jutta reed ontzettend hard. Toen duidelijk werd dat ik wereldkampioene was, was de blijdschap dan ook groot." 

Bezinken
Haar grote doel: wereldkampioene allround bij de junioren worden, is gelukt. "Wat mijn volgende doelen worden? Dat weet ik nog niet. Ik ga nu de overstap maken naar de senioren. Dat is iets waar ik erg naar uitkijk. Ik ben benieuwd wat ik daar kan laten zien, ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om het beste uit mezelf te halen."

Joy begint te lachen en zegt dan: "Ik ga nu eerst naar het banket hier, even lekker eten. Misschien is er vanavond nog wel een feestje waar ik mijn prestaties kan vieren. Daarna ga ik naar huis en laat ik het even allemaal bezinken, want ik vind het nog altijd moeilijk te geloven. Ik mag me vanaf nu wereldkampioene allround noemen. Dat voelt echt lekker!"

Door Robert Prins - Laatste update op 12 apr om 10:32