Live
Shop
Nieuws 23 mrt 2018

Vijf gouden olympiërs geridderd in Den Haag

Carlijn Achtereekte, Esmee Visser, Kjeld Nuis en Suzanne Schulting zijn geridderd voor hun gouden medailles op de Winterspelen in PyeongChang. Ook zitskiër Jeroen Kampschreur werd geëerd. Het vijftal is tijdens de huldiging van de olympische en paralympische sporters in de Grote Kerk van Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sportminister Bruno Bruins spelde de bijbehorende versierselen op.

Foto : Mathilde Dusol

Achtereekte won in PyeongChang goud op de 3000 meter, Visser pakte de titel op de 5000 meter. Nuis greep goud op de 1000 en 1500 meter. Schulting verraste met de eerste Nederlandse gouden medaille bij het shorttrack, ze won de 1000 meter. Zitskiër Kampschreur veroverde op de Paralympische Spelen het goud op de slalom.

De andere olympisch kampioenen Sven Kramer (5000 meter), Ireen Wüst (1500 meter), Jorien ter Mors (1000 meter) en parasnowboardster Bibian Mentel (snowboardcross en banked slalom) kregen een bronzen beeldje met de naam Chapeau mee naar huis als herinnering aan de Spelen. Zij zijn eerder al koninklijk onderscheiden.

TeamNL in de Grote Kerk in Den Haag | Foto : Mathilde Dusol

Na de huldiging in de Grote Kerk werden alle medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet. Op het bordes poseerden ze voor de traditionele groepsfoto.

Champagne
Nog meer goed nieuws voor een aantal winnaars: Usain Bolt heeft zich aan zijn woord gehouden. De atletieksprinter daagde in aanloop naar de Spelen de sporters uit om in ruil voor een fles champagne op het podium zijn kenmerkende overwinningspose te maken. Onder andere Visser, Wüst, Patrick Roest, Nuis, Kampschreur en Mentel gaven gehoor aan de ludieke oproep en ontvingen donderdag hun fles bubbels.

Visser, Achtereekte, Mentel, Lisa Bunschoten en Chris Vos met champagneflessen | Foto : Mathilde Dusol

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan