Tickets
Shop
Nieuws 25 mrt 2018

Vier titels voor Nederland op Europa Cup finale

In Ventspils werd dit weekend de Europa Cup finale verreden. Via de StarClass-competitie hadden 27 Nederlandse shorttrackers zich geplaatst voor dit officieuze EK in Letland. In verschillende leeftijdscategorieën gingen zij de strijd aan om de titels.

Foto : Erwin van de Griek

Van de drie verreden StarClass-wedstrijden telden de beste twee mee, waarna de acht best geklasseerde shorttrackers op de Europa Cup finale in Letland streden tegen de acht besten van de Danubia Cup, de Oost-Europese variant van de StarClass.

Junioren D
Voor eigen publiek won D-juniore Alina Usatova het eindklassement, voor Zhannetta Roshchektaeva uit Rusland. De beste Nederlandse was Suze Kingma, zij werd derde in de eindklassering. Bibi Arts belandde achter Kingma net naast het podium. Janna Bolsius werd twaalfde. Op de individuele afstanden won Kingma de 500 meter en pakte Arts zilver op de 1000 meter.

Bij de mannen was Vladislav Khriapin oppermachtig: de Hongaar won alle afstanden. Hij bleef voor de Italianen Giacomo Pedrini en Lorenzo Previtali. Niels Bergsma, winnaar van de nationale regiofinale, werd vijfde en Bas van der Valk eindigde op plek zeven. 

Junioren C
Met winst op alle afstanden pakte de Hongaarse Rixin Thian de titel bij de junioren C. Achter haar eindigde Magdalena Zych uit Polen op plek twee en werd Michelle Velzeboer derde in het klassement. De nationaal kampioene won zilver op de 1500 meter en brons op de 500 meter. Esmee Roes werd derde op de 1000 meter en eindigde als vijfde in de eindklassering, voor Yael Prenger op plek zes.

De Pool Mateusz Krzeminski duldde op geen enkele afstand iemand voor zich en greep de titel voor Bence Nogradi uit Hongarije en Jari van Polen. De Nederlander pakte tevens brons op de 500 meter. Jenning de Boo eindigde als zevende in het eindklassement en Nederlands kampioen Mans Boskamp werd dertiende.

🇳🇱Europa Cup Final 2018 🇳🇱 📷: E. van de Griek

Een bericht gedeeld door SkateUnited_RTC Midden (@skateunitedrtcmidden) op

Junioren B
Nationaal kampioene Xandra Velzeboer verkeerde nog steeds in uitstekende vorm. Na haar historische medaille op het WK voor junioren (brons op de 500 meter) sleepte ze nu de officieuze Europese titel binnen. De B-juniore liet Elisa Confortola uit Italië en landgenote Anne Floor Otter achter zich in het klassement. Alleen op de 1500 meter moest Velzeboer de Italiaanse voor zich dulden. Otter kwam gedurende het weekend sterk terug met brons op de 500 meter en zilver op de 1000 meter. De derde Nederlandse Marijn Wiersma eindigde op plek vijf.

Bij de heren ging de Fransman Diané Sellier er met de winst vandoor. Op de verschillende afstanden pakte hij telkens een andere kleur eremetaal. Hij versloeg de Let Reinis Berzins en Hugo Bosma. De Nederlands kampioen schreef de 500 meter op zijn naam en werd derde op de 1000 meter. Jens van 't Wout eindigde als vijfde in het klassement met brons op de 500 meter. Ingmar van de Griek eindigde plek zeven.

Junioren A
De titel bij de A-junioren ging naar de Tsjechische Milada Doslá, voor Rebeka Szilicei uit Hongarije en Gioya Lancee. De Nederlandse kampioene behaalde zilver op de 1500 meter maar stond op de overige afstanden net naast het podium. Joni Tersteeg eindigde op plek elf.

Friso Emons won het eindklassement bij de heren. Hij klopte Oleh Handei uit Oekraïne en landgenoot Jasper Brunsmann. Bram Steenaart eindigde net naast het podium op plek vier. Op elke afstand stond minstens een Nederlander op het podium. Op de 1500 en 1000 meter ging de winst naar Emons, op de 500 meter pakte hij brons. Brunsmann schreef die kortste afstand op zijn naam en won brons op de 1000 meter. De zilveren medaille op de 1500 meter was voor Steenaart. 

Senioren
Bij de senioren behaalde Avalon Aardoom de titel, voor de Italiaanse Arianna Sighel en Tineke den Dulk. Emma van Zuijlen werd zesde in het eindklassement. Aardoom won goud op de 500 en 1000 meter. Den Dulk pakte op elk afstand een medaille: zilver op de 500 meter en brons op de 1500 en 1000 meter. 

Leon Bloemhof reed soeverein naar de eindoverwinning bij de heren. Met driemaal goud hield hij de Italianen Milan Grugni en Lorenzo Morrone achter zich. Kay Huisman eindigde net naast het podium op de vierde plaats. Hij won wel zilver op de 500 meter.

Relay
Als slotafstand voor de junioren stond de aflossing op het programma. Nederland won zowel bij de dames als bij de heren. Michelle en Xandra Velzeboer, Wiersma en Otter versloegen met overmacht Tsjechië, Polen, Hongarije en Italië.

Bosma, Brunsmann, Emons en Steenaart troffen Italië, Hongarije en Turkije op de relay. Ook hier ging de winst met gemak naar Oranje, de Turken kregen een penalty.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan