Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2018

Schaatsiconen dineren voor de Nachtwacht

In het Rijksmuseum in Amsterdam kwamen donderdagavond ruim veertig grootmeesters uit het allround schaatsen bijeen voor een speciaal diner onder de Nachtwacht. Het diner werd georganiseerd ter gelegenheid van het ISU WK Allround dat na 125 jaar weer terug is in Amsterdam en aankomend weekend plaatsvindt in het Olympisch Stadion.

Foto : Jorrit Lousberg

Allroundkampioenen Sven Kramer, Ireen Wüst, Martina Sáblíková, Johann Olav Koss, Anni Friesinger, Chad Hedrick, Kees Verkerk, Ivan Skobrev en vele anderen genoten van deze bijzondere entourage. Drievoudig wereldkampioen Ard Schenk (1970, 1971, 1972) was gastheer van de avond.

In 1893 won Jaap Eden op het Museumplein in Amsterdam het eerste officiële 'Meesterschap der Wereld' hardrijden op de schaats. 125 jaar later is het WK Allround terug in de hoofdstad en wordt er door de organisatie een eerbetoon gebracht aan alle Meesters van de Wereld die in de voetsporen van Jaap Eden zijn getreden. Het diner in het Rijksmuseum vond plaats op steenworp afstand van de plek waar hij destijds zijn allround titel behaalde.

In de ochtend bond een aantal kampioenen de schaatsen onder en trotseerde de regen om het ijs in het Olympisch Stadion te inspecteren, onder leiding van viervoudig wereldkampioen en toernooidirecteur Rintje Ritsma. Van 9 tot en met 11 maart wordt het WK Allround verreden op De Coolste Baan van Nederland. Het toernooi waar Kramer en Wüst opgaan voor hun respectievelijk tiende en zevende wereldtitel.

Triangle

Op de foto staan van links naar rechts:
Bovenste rij: Piet Kleine, Göran Cleason, Amund Sjöbrend, Rintje Ritsma, Harm Kuipers, Gianni Romme, Falko Zandstra, Nikolaj Guljajev, Koen Verweij, Ivan Skobrev, Renate Groenewold, Johann Olav Koss, Martina Sablikova, Sten Stensen.
Middelste rij: Claudia Pechstein, Karin Enke, Oleg Bozjev, Rolf Falk-Larssen, Hilbert van der Duim, Chad Hedrick, Jochem Uytdehaage, Hein Vergeer, Leo Visser, Paulien van Deutekom, Henk van der Grift, Dag Fornaess, Ireen Wüst, Ard Schenk, Sven Kramer, Per Ivar Moe.
Voorste rij (zittend): Constanze Moser, Jacqueline Börner, Kees Verkerk, Eric Flaim, Sylvia Burka, Valentina Stenina, Stien Kaiser, Nina Statkevitsj, Emese Hunyady, Knut Johannesen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan