Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2018

Round-up wereldbekerfinale dag één: twee eindzeges voor Nederland

Op de eerste dag van de wereldbekerfinale in Minsk heeft Nederland twee eindzeges veiliggesteld. Kjeld Nuis won de 1000 meter in Wit-Rusland, en daarmee ook het klassement. Op de drie kilometer deed Antoinette de Jong dat kunstje na.

Foto : Soenar Chamid

3000 meter
Antoinette de Jong reed op de drie kilometer naar een dubbele overwinning. De Friezin schreef de afstand in Minsk op haar naam (4.08,85). Haar Canadese rivale Ivanie Blondin eindigde als derde met een tijd van 4.11,77. Daardoor was het verschil in punten groot genoeg voor De Jong om in het eindklassement van de wereldbeker naar de eerste plaats te stijgen. 

 

De Jong mocht de Wit-Russin Marina Zueva dankbaar zijn. De thuisrijdster hield Blondin met een tijd van 4.11,63 net van de tweede plek af, die voor de Canadese voldoende was geweest voor de eindzege in de algemene rangschikking.

 

Ook Linda de Vries zou in actie komen op de drie kilometer in Minsk, maar blesseerde zich bij tijdens de laatste training zwaar. De wereldbekerfinale had haar afscheidswedstrijd moeten zijn. Irene Schouten kwam wel in actie, zij werd vierde in 4.12,48.

 

5000 meter
De laatste vijf kilometer van dit wereldbekerseizoen werd gewonnen door Sverre Lunde Pedersen. De Noor zette 6.22,15 op de klok en bleef daarmee voor Alexander Rumyantsev (6.23,81) en Marcel Bosker (6.24,12) Het eindklassement over vijf en tien kilometer werd gewonnen door Ted-Jan Bloemen, die in Minsk vijfde werd. Pedersen werd tweede, voor de in Wit-Rusland afwezige Sven Kramer. 

 

1000 meter
Kjeld Nuis won het wereldbekerklassement op de 1000 meter. In 1.09,23 bleef hij tijdens de finale in Minsk voor Kai Verbij (1.09,40) en Håvard Holmefjord Lorentzen (1.09,45). De rijder van LottoNL-Jumbo stelde zijn dertiende overwinning op de 1000 meter in wereldbekerverband veilig. De top drie in het eindklassement werd compleet gemaakt door Lorentzen en Verbij. 

"Het was net aan, maar ik ben positief verrast'', zei de tweevoudig olympisch kampioen na zijn race bij de NOS. "Ik voelde me vooraf niet super. Logisch na zo'n seizoen en bovendien was ik ook nog verkouden geweest. Maar ik kon goed op snelheid komen. Een tussenronde van 25,1 is gewoon heel goed. Maar in de laatste bocht van mijn race voelde ik dat het echt op was. Die deed echt heel veel zeer.''

Marrit Leenstra won voor de tweede keer in haar carrière een wereldbekerwedstrijd over 1000 meter. De Nederlandse snelde in Minsk naar een tijd van 1.15,82, waarmee ze de Noorse Hege Bøkko (1.16,03) en de Russische Yekaterina  Shikhova (1.16,73) voorbleef. Het eindklassement werd gewonnen door Shikhova, voor Leenstra en Bøkko. 

500 meter
De eerste 500 meter van deze wereldbekerfinale heeft bij de heren een compleet Nederlands podium opgeleverd. Hein Otterspeer zegevierde met een baanrecord van 35,06 seconden.

 

Jan Smeekens veroverde met 35,07 zilver. Ook Ronald Mulder belandde op het podium, eveneens op 0,01 seconde van zijn voorganger: 35,08. Voor de 29-jarige Otterspeer, die zich niet voor de Winterspelen in Zuid-Korea wist te plaatsen, was het zijn eerste wereldbekerzege op de 500 meter. Kai Verbij eindigde als vijfde (35,15) voor Dai Dai Ntab in een tijd van 35,23.

Bij de dames was de Tsjechische Karolina Erbanova het rapst. In een baanrecord van 38,28 seconden bleef ze voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,29) en de Russin Angelina Golikova (38,40). Letitia de Jong reed als enige Nederlandse deelneemster mee en snelde met 38,76 naar de vijfde tijd.

 

Door het grote aantal afmeldingen deden er maar zeven schaatssters mee van het maximale aantal van twaalf rijdsters die op deze afstand bij de wereldbekerfinale worden toegelaten. Namens Nederland ontbrak onder anderen Jorien ter Mors, die twee weken geleden in China nog haar eerste wereldtitel veroverde op de sprintvierkamp.

 

Ook de Japanse Nao Kodaira, die eerder dit seizoen zeven wereldbekerraces op de 500 meter op haar naam schreef, liet het 'toetje' in Minsk schieten. De olympisch kampioene leidt nog wel in de wereldbekerstand van de 500 meter. Op zondag rijden de vrouwen, evenals de mannen, in Minsk de laatste 500 meter van het wereldbekerseizoen.

Team pursuit
De Japanse vrouwen hebben in Wit-Rusland ook de laatste race op de achtervolging gewonnen. Het oppermachtige trio van bondscoach Johan de Wit was van de drie deelnemende teams verreweg het snelste: 3.00,18. Nederland zette de tweede tijd op de klok (3.05,21), gevolgd door Duitsland (3.08,56).

 

De Nederlandse ploeg bestond in Wit-Rusland uit Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje. Japan wint het eindklassement van de wereldbeker. Duitsland en Nederland maken het podium compleet op plaats twee en drie.

 

Bij de heren verscheen Nederland zaterdag niet aan de start op de ploegachtervolging. Noorwegen won de wedstrijd, voor Italië en Japan. Het eindklassement ziet er hetzelfde uit. 

 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan