Tickets
Shop
Nieuws 28 mrt 2018

Nuis verbreekt snelheidsrecord in Luleå

Kjeld Nuis heeft woensdag in Luleå 93 kilometer per uur geschaatst bij zijn snelheidsrecordpoging. Hij is daarmee de snelste schaatser ooit. In het Zweedse Lapland werden door zijn sponsor Red Bull de ideale omstandigheden gecreëerd: een ijsbaan van 1500 meter rechtdoor en een auto met 'aero shield' reed voor Nuis uit om de luchtweerstand weg te nemen.

Foto : Marcel van Hoorn

"Wow! Ik vloog echt over dat ijs", vertelde Nuis na afloop. "Ik ben gewoon vijftig procent harder gegaan dan in mijn snelste race ooit. Toen ging ik 60 kilometer per uur en nu gewoon 93. Te bizar! Het natuurijs lag er perfect bij, maar dat blijft een beetje bobbelig. Daar vloog je echt overheen! Dus je ijzer gaat een beetje trillen en dat was echt spannender dan ik had verwacht."

"Toen ik aan het einde naast het windscherm kwam om af te remmen, kreeg ik echt zo'n klap. Ga maar eens op de snelweg met je hoofd uit het raam hangen. Dat gevoel, maar dan op ijzers van 1,1 millimeter!"

Groen licht
Nuis wilde na zijn twee olympische medailles ook de snelste schaatser ooit worden. Zijn sponsor Red Bull en TU Eindhoven onderzochten samen met Erben Wennemars het afgelopen jaar waar de topsnelheid ligt als je de ideale omstandigheden hebt. Zo werd in een windtunnel tot in detail berekend hoe het 'aero shield' ontworpen moest worden en testte Wennemars op een verlaten vliegveld Twente alvast in Nederland hoe het was om achter het scherm te skeeleren.

YeeeeeeeeeHaaaaawwww!!!💨💨💨🤘🏻 #Luleå #swedishlapland

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op

Woensdag stonden alle seinen op groen en waren in Luleå de perfecte omstandigheden. De Zweedse coureur Mikaela Ahlin-Kottulinsky bestuurde de auto met windscherm voor Nuis, waar uiteindelijk 'gewone' winterbanden met vierwielaandrijving onder zaten. Er waren ook speciale banden met spikes meegenomen voor de 4x4 auto, maar die bleken niet nodig.

"De communicatie met Erben en Mikaela in de auto was echt belangrijk", aldus Nuis, die met een oortje in contact bleef met de chauffeur. "Het is echt een teamprestatie. Mikaela reed echt perfect! Want ze moest niet te hard optrekken, maar ook niet te langzaam versnellen om kracht te verspillen."

Bekijk de gehele video van Nuis' recordpoging hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan