De Nederlandse junioren hebben hun goede vorm van de eerste dag weten door te trekken. In de Utah Olympic Oval in Salt Lake City was het podium op de 1000 meter zaterdag helemaal oranje gekleurd.

Jutta Leerdam schreef de 1000 meter op haar naam. Het 19-jarige talent uit 's-Gravenzande noteerde een tijd van 1.15,09, een nationaal record, en bleef daarmee haar landgenotes Joy Beune (1.15,44) en Elisa Dul (1.16,46) voor.

Het verschil met de rest van het deelnemersveld was groot. De nummer vier en vijf eindigden bijvoorbeeld op ruim twee seconden van winnares Leerdam.  

Wereldrecord
Ook op de ploegenachtervolging maakten de Nederlandse vrouwen indruk. Beune, Dul en Leerdam wonnen hun race in een nieuw wereldrecord, 3.02,72. Ze hielden daarmee Japan (3.05,06) en Polen (3.08,72) ruim achter zich.  

Klassement
Op de slotdag van het toernooi in Amerika schreef Jutta Leerdam ook nog het eindklassement op de 1500 meter op haar naam. En dat terwijl ze op deze afstand in Salt Lake City niet eens in actie kwam. Femke Beuling reed wel mee. Zij eindigde op plaats tien.

Klik hier voor de volledige uitslagen.